Αναβάθμιση εγκαταστάσεων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων

EUROKINISSI

Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα και τον Διοικητή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγο Ιωάννη Κλούβα, επισκέφτηκε τις λιμενικές εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός επιθεώρησε και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) που αφορούν στην εμβάθυνση του λιμένος και στην επέκταση του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα και μεγαλύτερου εκτοπίσματος Ταχύπλοα Σκάφη (Τ/Σ), ενόψει της υλοποίησης εντός του 2022 αντίστοιχου προγράμματος του ΓΕΕΘΑ πρόσκτησης νέων μεγαλύτερων σε διαστάσεις και αναβαθμισμένων δυνατοτήτων Τ/Σ.

EUROKINISSI

Επίσης, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή νέων κατάλληλα σχεδιασμένων κτιριακών υποδομών, που θα καλύψουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις υποστήριξης των αμφίβιων δραστηριοτήτων τόσο των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και του συνόλου των πλωτών μέσων του Στρατού Ξηράς. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία υποστέγων για την μετεγκατάσταση εξειδικευμένων κλιμακίων συντήρησης της Μονάδας Υποστήριξης Διακλαδικών Ειδικών Επιχειρήσεων και την κατασκευή νέου κτιρίου που θα στεγάσει το καταδυτικό κέντρο των Μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Όπως έγινε γνωστό με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποσυμφορηθεί ο περιορισμένων δυνατοτήτων λιμένας του Στρατοπέδου και θα επιτευχθεί ενιαία διαχείριση υποστήριξης των πλωτών μέσων και του καταδυτικού εξοπλισμού, ενοποίηση και τυποποίηση των διαδικασιών συντήρησής τους, καθώς και οικονομία κλίμακος, επαυξάνοντας κατακόρυφα τη διαθεσιμότητα των μέσων και υλικών που απαιτούνται για την διεξαγωγή ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων.

EUROKINISSI

Οι σύγχρονες λιμενικές υποδομές σε συνδυασμό με τις νέες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου και του Πεδίου Βολής «ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ» οι οποίες εγκαινιάσθηκαν πρόσφατα  προσδίδουν στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα παροχής σύγχρονου επιπέδου εκπαίδευσης με δυνατότητες φιλοξενίας και χρήσης αντίστοιχων χερσαίων, αμφίβιων και αεροπορικών μέσων.

Η επιδίωξη του ΓΕΕΘΑ, μέσω των αναβαθμίσεων αυτών, είναι  το συγκρότημα να αποτελέσει πόλο έλξης για την εκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων “συμμάχων, φίλων και εταίρων χωρών εκτελώντας από κοινού υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και σχετική εξειδίκευση”.

EUROKINISSI

Είναι γνωστό ότι στις εγκαταστάσεις αυτές,  εκτός από την καθαρά αμυντικού προσανατολισμού εκπαίδευση, παρέχεται εκπαίδευση σε επιθετικού τύπου ενέργειες καθώς και εξάσκηση στη μάχη εντός “αστικού περιβάλλοντος”, που έχει στόχο τον “εχθρό λαό”. Υπόψη ότι τελευταία σενάρια ασκήσεων ειδικών δυνάμεων είχαν ανακατάληψη πλοίου και εργοστασίου, προφανώς απέναντι στους εκεί εργαζόμενους. Σε δραστηριότητες σαν αυτές μεγάλη είναι και η εμπλοκή αμερικανοΝΑΤΟϊκών μονάδων με βάση και τα αντίστοιχα δόγματα.

Δείτε ακόμα...