Ανεργία στην Κίνα

Κίνα
Φώτο αρχείου / Πεκίνο, Κίνα / EUROKINISSI

Οι γνώστες της πολιτικής οικονομίας και οι μη γνωρίζουν ότι η ανεργία αποτελεί δομικό στοιχείο της λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας. Υπάρχει μάλιστα ο όρος “φυσικό ποσοστό ανεργίας”, που αφορά ένα 6% της κοινωνίας. Στην Κίνα που είναι πλέον καπιταλιστική χώρα η ανεργία είναι υπαρκτή.

Τα τελευταία δεδομένα για την Κίνα, σύμφωνα, με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών δείχνουν ότι η ανεργία, άγγιξε το 6% για τον Απρίλιο. Πρόκειται για ποσοστό ελάχιστα υψηλότερο από εκείνο του Μαρτίου, 5,9% και μεγαλύτερο των προσδοκιών της κινέζικης κυβέρνησης. Η κατάσταση αυτή αποδίδεται στην πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με τους αναλυτές χρειάζονται ακριβέστερα νομισματικά και φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μεγαλύτερων παρόχων θέσεων εργασίας στην Κίνα και για τη διασφάλιση του εισοδήματος των ανθρώπων. Σύμφωνα, με αναλυτές το 0,1% διαφορά του Απριλίου από τον Μάρτη, που ήταν 5,9%, δεν είναι τόσο σημαντική, δείχνει όμως τη δεδομένη πίεση που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανάγκη λήψης μέτρων. Σύμφωνα με τον Tang Jianwei, επικεφαλής των μακροοικονομικών αναλυτών του Οικονομικού Κέντρου Ερευνών της Τράπεζας της Τράπεζας Επικοινωνιών, δήλωσε στην Global Times, μεταξύ άλλων ότι “τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δάνεια μηδενικού επιτοκίου για τα ΜΜΕ που απέχουν από την περικοπή θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μέχρι στιγμής η Κίνα στερείται τέτοιας πολιτικής παρά την πληθώρα άλλων υποστηρικτικών πολιτικών”.

Γράφεται ότι η Κίνα δημιούργησε 3.540.000 δουλειές για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του NBS. Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της αξιωματούχου του NBS Liu Aihua, θα υπάρξει πίεση σε κάποιες εργασιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου των μεταναστών αγροτών γης και 8.740.000 νέων πανεπιστημιακών αποφοίτων. Υπάρχουν στοιχεία για μείωση της ανεργίας στις αγροτικές περιοχές από το 18,3% τον Μάρτη, σε 3,5% τον Απρίλη. Στοιχείο, όμως, που είναι πλασματικό, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό εργαζομένων από την επαρχία μεταφέρθηκαν σε μεγάλες πόλεις για ανεύρεση δουλειάς. 

Ο Tang είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας για να επιτύχει τον στόχο για σταθεροποίηση της απασχόλησης. Ο αριθμός των 10 εκατομμυρίων λήφθηκε, με βάση τις οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από το ξέσπασμα του κορονοϊού, καθώς η Κίνα τα τελευταία επτά χρόνια προσέθετε πάνω από 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κάθε χρόνο.

Την Παρασκευή ξεκίνησε το πρόγραμμα προσλήψεων που επικεντρώνεται στην πρόσληψη νέων πανεπιστημιακών αποφοίτων κατά προτεραιότητα από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Επίσης, υπάρχει και πρόληψη για πρόσληψη φοιτητών που ασχολούνται με την επιστήμη των υπολογιστών, τη μεταφορά, τον αυτοματισμό, τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική επιστήμη και τις γλώσσες.

Πάντως, το γεγονός ότι η Κίνα αντιμετωπίζει τα ίδια οικονομικά προβλήματα, με εκείνα των ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη, είναι απόδειξη, ότι τα κομμουνιστικά σύμβολα αποτελούν μόνο διακοσμητικό στοιχείο και καμία σχέση δεν έχουν με τη βάση της κοινωνίας, δηλαδή την οικονομία και τις σχέσεις παραγωγής που επικρατούν. 

Φ.Κ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...