“Ανησυχεί” το Πεντάγωνο για τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στη Συρία και το βόρειο Ιράκ απείλησαν την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και η κλιμάκωση της έντασης θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επί σειρά ετών εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε χθες Τετάρτη εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Χτες, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε, μεταξύ άλλων, υποδομές τηλεπικοινωνιών στη βορειοανατολική Συρία αλλά και πετρελαιοπηγές και εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου, σε περιοχές με ρωσικές ή αμερικανικές δυνάμεις, αναδεικνύοντας τους κινδύνους «ατυχημάτων» και περαιτέρω κλιμάκωσης.

Τουρκικό drone χτύπησε μία κοινή βάση κουρδικών και αμερικανικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, με την Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να επιβεβαιώνει ότι τέθηκαν σε κίνδυνο Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο ταξίαρχος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, Πάτρικ Ράιντερ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το υπουργείο Άμυνας (των ΗΠΑ) ανησυχεί βαθύτατα από την κλιμάκωση των ενεργειών στη βόρεια Συρία, το Ιράκ και την Τουρκία. Αυτή η κλιμάκωση απειλεί την πρόοδο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στην πολυετή εκστρατεία του για τον περιορισμό και την εξάρθρωση του ISIS».

Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζεται στη Συρία με εταίρους του εκεί για να νικήσει τον ISIS και να διατηρήσει υπό κράτηση περισσότερα από 10.000 μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Επιπλέον, ασυντόνιστες στρατιωτικές ενέργειες απειλούν την κυριαρχία του Ιράκ.

Καταδικάζουμε τις απώλειες αμάχων τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία, ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας. Ανησυχούμε επίσης από τις αναφορές της σκόπιμης στόχευσης μη στρατιωτικών υποδομών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...