«Ανησυχίες» και μέτρα για «φάσεις έκτακτης ανάγκης» στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Μέτρα για τη διασφάλιση των κρίσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια επεξεργάζεται η ΕΕ, σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού μπλοκ με Ρωσία – Κίνα και ενώ πληθαίνουν συνεχώς οι προβλέψεις για νέα ύφεση στην Ευρωζώνη.

Σε ένα τέτοιο έδαφος βγαίνουν ακόμα πιο έντονα «στον αφρό» οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ, την ίδια ώρα που κοινή συνισταμένη παραμένει η κλιμάκωση της επίθεσης κατά των λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, σε συνέντευξή του στο «Politico» απαίτησε «πιο δραστικά μέτρα» για την «αντιμετώπιση» των υψηλών τιμών Ενέργειας. Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι «μια αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα», ανέφερε.

«Έχουμε το πρόβλημα σύνδεσης μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν το ανακαλύψαμε σήμερα αυτό το πρόβλημα. Έχουμε ξεκινήσει να το συζητάμε πριν από ένα χρόνο, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Επανέλαβε δε «μπηχτές» για καθυστερήσεις από την πλευρά της Κομισιόν: Ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφώνησε πριν από το καλοκαίρι να αναθέσει στην Επιτροπή να παρουσιάσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις», προσθέτοντας πως «είναι καλό που υπάρχει μια ανακοίνωση ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για αυτό».

Ειδικότερα για το φυσικό αέριο, πέρα από τα μέτρα «εξοικονόμησης» που προωθεί η ΕΕ, πλήττοντας πρώτα από όλα τους λαούς, ο Σ. Μισέλ προέτρεψε την Κομισιόν να επιταχύνει τις διεργασίες για κοινές αγορές φυσικού αερίου, ισχυριζόμενος ότι θα δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί «φθηνότερα μακροπρόθεσμα» συμβόλαια με χώρες όπως η Αλγερία ή το Κατάρ.

Παραπέμποντας εξάλλου στις απαιτήσεις μονοπωλίων για ακόμα μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις στις επενδύσεις της «πράσινης» Ενέργειας, ανέφερε ότι τα περίπου 280 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί σε επιδοτήσεις για την «αντιμετώπιση» της «ενεργειακής κρίσης» είναι χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν επενδυθεί, αλλά αντίθετα «καίγονται με κάθε λίτρο βενζίνης ή κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας» που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι και θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για τις εφοδιαστικές αλυσίδες

Μέτρα για αλλαγή των κανόνων ώστε να αναδιοργανωθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και παράλληλα να αυξηθούν οι προμήθειες «κρίσιμων αγαθών» που σχετίζονται με την «ενεργειακή κρίση» πρότεινε χτες η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, αναλόγως των εξελίξεων, προβλέπεται μεταξύ άλλων μια «φάση επαγρύπνησης», κατά την οποία «θα ζητήσουμε από τα κράτη – μέλη να ανταλλάξουν εθελοντικά πληροφορίες σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού αγαθών και υπηρεσιών στρατηγικής σημασίας», ενώ «σε εξαιρετικές περιπτώσεις», η Κομισιόν «μπορεί να ζητήσει από τα κράτη – μέλη να ενισχύσουν το απόθεμά τους για τέτοια στρατηγικά αγαθά και υπηρεσίες».

Αντίστοιχα προβλέπεται και μια «φάση έκτακτης ανάγκης», η οποία «θα ενεργοποιηθεί από το Συμβούλιο όταν μια ξαφνική και απροσδόκητη κρίση πλήξει την ενιαία μας αγορά». Σε αυτήν τη φάση, ο Μηχανισμός Έκτακτης Ανάγκης της Ενιαίας Αγοράς θα διασφαλίζει ότι «τα κράτη – μέλη περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία (…) μόνο σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Η Επιτροπή «θα μπορεί επίσης να συστήσει στις εταιρείες να επεκτείνουν ή να επαναπροσδιορίσουν την παραγωγή προϊόντων που σχετίζονται με την κρίση», ενώ «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Επιτροπή δύναται επίσης να ζητήσει πληροφορίες από εταιρείες σχετικά με την παραγωγή τους, να επιταχύνει τη διάθεση στην αγορά πολύ απαραίτητων προϊόντων ή να καλέσει τις εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις παραγγελίες για συγκεκριμένα αγαθά».

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις δώσουν λαθεμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες αναφέρεται ότι θα προτείνεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 300.000 ευρώ και εκείνες που δεν συμμορφώνονται με μια εντολή για την ιεράρχηση βασικών προϊόντων θα υποστούν ημερήσια πρόστιμα ίσα με το 1,5% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Οι προτάσεις αυτές έρχονται στο τραπέζι καθώς παρατηρείται ξανά συμφόρηση σε πάνω από 9.000 λιμάνια και τερματικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα νέα διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα που αυξάνει τα κόστη και τους χρόνους παράδοσης. Η κατάσταση είναι χειρότερη κυρίως σε ευρωπαϊκά λιμάνια, λόγω της μεγάλης ζήτησης για εισαγωγή άνθρακα.

Νέες προειδοποιήσεις για ύφεση στην Ευρωζώνη

Το ίδιο διάστημα, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg» διέκριναν για μια ακόμη φορά τον σοβαρό κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας πως έχει φθάσει «στο υψηλότερο επίπεδο» από τον Ιούλη του 2020.

Οι εν λόγω οικονομολόγοι διακρίνουν πιθανή ύφεση σε δύο συναπτά τρίμηνα του επόμενου 12μηνου κατά 80%, από 60% που είχε καταγράψει προηγούμενη έρευνα.

Γερμανία: «Καμπανάκι» για τετραψήφιους λογαριασμούς ρεύματος

Ο δε «λογαριασμός» αποστέλλεται σταθερά στους λαούς. Στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, ξαναχτύπησε «καμπανάκι», αναφέροντας ότι τα λαϊκά νοικοκυριά «κινδυνεύουν» να βρεθούν αντιμέτωπα τον ερχόμενο χειμώνα ακόμη «και με τετραψήφια ποσά στους λογαριασμούς Ενέργειας». Ο Χάμπεκ παραδέχθηκε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει «σε κοινωνική κατάρρευση» τονίζοντας πως αυτό «δεν πρέπει να συμβεί».

Σε σχέση με τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων σε λειτουργία, ο Χάμπεκ τη χαρακτήρισε «λάθος από την άποψη της πολιτικής για το κλίμα, αλλά αναγκαία» λόγω των συνθηκών.

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 18% τον Αύγουστο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται σε Ουγγαρία και Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Την περασμένη Παρασκευή, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1%, τον Αύγουστο.

Σε αυτό το φόντο ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε χτες πως ξεκινά το Σαββατοκύριακο περιοδεία σε χώρες του Κόλπου. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει νέα επαρκή ενεργειακά αποθέματα, σχεδιάζει να ταξιδέψει σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με επίκεντρο παζάρια για αύξηση του εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο.

Επιπλέον, χτες, η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανικού πυρηνικού σταθμού «Isar 2» επιβεβαίωσε την ύπαρξη διαρροής στο εργοστάσιο, σημειώνοντας πως δεν έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια. Το υπουργείο Ενέργειας της Γερμανίας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως απαιτούνται εργασίες για την επισκευή της διαρροής, που θα διαρκέσουν μια βδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργασίες θα σταματήσουν, ώστε ο πυρηνικός σταθμός να μπορεί να λειτουργήσει μετά τις 31 Δεκέμβρη.

Την ίδια ώρα, στη Φινλανδία, η διαχειρίστρια του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας «Fingrid» κάλεσε τους πολίτες να είναι έτοιμοι για μπλακάουτ τον χειμώνα εξαιτίας πιθανών ενεργειακών ελλείψεων. Αυτό εκτός των άλλων μπορεί να συμβεί επειδή η Φινλανδία εξαρτάται από τις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της και είναι αντιμέτωπη με μείωση εισαγωγών Ενέργειας από τη Σουηδία, λόγω της καθυστέρησης κατά δύο μήνες της επαναλειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα Ringhals 4. Παράλληλα, η εταιρεία «Karhu Voima Oy», τμήμα της «KSS Energia», υπέβαλε χτες αίτημα για υπαγωγή στο πτωχευτικό δίκαιο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...