“Ανοιχτό ζήτημα” για την ΕΕ η κυριαρχία των ελληνικών νησιών;

EUROKINISSI

«Οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο σε ερώτηση του ΑΠΕ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις.

Με βάση της τελευταίες προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, που έχουν βάλει στο στόχαστρο την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου με βασικό αίτημα την “αποστρατιωτικοποίηση” τους, τέτοιες δηλώσεις είναι επικίνδυνες και ρίχνουν νερό στο μύλο των τουρκικών διεκδικήσεων.

Ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

«Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» είπε, ξεχνώντας βέβαια ότι και στο παρελθόν, παρά αποφάσεις που είχε πάρει η ΕΕ, η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται, ενώ συνεχίζονται οι μπζίνες με την αγορά οπλικών συστημάτων από κράτη μέλη της ΕΕ. 

Επίσης, ο Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι «η ΕΕ ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία – σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους» αναφέροντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...