Τη λογική των «ανοιχτών διαύλων» με την Τουρκία, μέσω των οποίων ετοιμάζουν επώδυνες διευθετήσεις για ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, σε ΝΑΤΟικό φόντο, υπερασπίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνάντησή του, χτες το πρωί, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, ενόψει της συνάντησής του με τον Ερντογάν, στις 13 Μάη, στην Αγκυρα, χαρακτήρισε «παντελώς αχρείαστη» τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, σημειώνοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στον Τούρκο Πρόεδρο. Ωστόσο, συνεχίζοντας την προσπάθεια εφησυχασμού, διαμήνυσε για την επικείμενη συνάντηση ότι «είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μία αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η οποία σε πολλά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα».
Εξάλλου, αν και παραδέχθηκε ότι «οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη», επιχειρώντας έτσι να υποβαθμίσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, τόνισε πως πρέπει «τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά», χωρίς υποτίθεται την κλιμάκωση στο πεδίο.
Αλλωστε, και σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» αντέκρουσε το ενδεχόμενο αναβολής του ταξιδιού του στην Αγκυρα λόγω της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, επιμένοντας ότι «είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» και ότι είναι «πολύ καλύτερα» να πάει ο ίδιος στον Ερντογάν να του εκφράσει την «εντονότατη δυσαρέσκειά» του «για την επιλογή αυτή της τουρκικής κυβέρνησης, από το να δημιουργήσουμε μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον τελευταίο χρόνο», μέσα από διαδικασίες όπως ο πολιτικός διάλογος και η «θετική ατζέντα» (για μπίζνες). Αναγνώρισε, βέβαια, ξανά, ότι η Τουρκία «δεν έχει μετακινηθεί στις βασικές της θέσεις». «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε, ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε την πρόοδο εκεί που την επιτυγχάνουμε. Κι όταν έχουμε δύσκολα ζητήματα, τα κουβεντιάζουμε ανοιχτά. Εγώ δεν έχω καμία δυσκολία να το κάνω αυτό», είπε. Ούτε βέβαια και η Τουρκία έχει πρόβλημα να βάζει ανοιχτά τις απαράδεκτες αξιώσεις της, με τον Μητσοτάκη βασικά να επιβεβαιώνει ότι τις συζητάνε.
Εξάλλου, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του παρατήρησε ότι «υπάρχει κόμμα το οποίο κατεβαίνει στις ευρωεκλογές στη Θράκη με αμιγώς “τουρκογενή” χαρακτηριστικά», επαναλαμβάνοντας ότι «η πολιτική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη», αλλά τάχα παίρνει πάντα απάντηση.
Σε ένα άλλο θέμα και αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, E. Ράμα, στην Ελλάδα, για προεκλογική του συγκέντρωση, στη σκιά της φυλάκισης του Φρ. Μπελέρη, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «έχει δικαίωμα να το κάνει», αν και χαρακτήρισε την ενέργεια «μάλλον περιττή» και «αχρείαστη επιλογή» καθώς «έχουμε ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις».
Την ίδια ώρα, θρυμματίζοντας και τον επικίνδυνο εφησυχασμό, Navtex για άσκηση Ερευνας και Διάσωσης εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, δεσμεύοντας τρεις περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου (μεταξύ άλλων δυτικά της Ικαρίας). Οι ασκήσεις θα γίνουν στις 15, 16, 22 και 23 Μάη.
Με τη συγκεκριμένη Navtex η Τουρκία αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έκδοση τέτοιας ναυτικής οδηγίας, ακόμη και στο μέσο του Αιγαίου, ενώ συγχρόνως αμφισβητεί εμπράκτως την Ελληνική Ζώνη Ευθύνης για Ερευνα και Διάσωση.
Θυμίζουμε στο μεταξύ ότι προχτές ξεκίνησε και η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2024» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.