Ανοίγουν από σήμερα τα καταστήματα Εστίασης – Ελεύθερη η μετακίνηση στα νησιά

Καφετέρειες κλειστές
Πηγή: Eurokinissi

Σύμφωνα με την τέταρτη φάση της άρσης των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, προβλέπεται από σήμερα, Δευτέρα 25 Μάη, η επαναλειτουργία των καταστημάτων Εστίασης, η ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά και οι ανοιχτές δομές πρόνοιας .

Καταστήματα Εστίασης

Συγκεκριμένα, ανοίγουν οι υπηρεσίες εστιατορίων και οι κινητές μονάδες εστίασης, καθώς και τα καταστήματα παροχής ποτών.

Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος, ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς, δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων, από 0,70 εκατοστά έως 1,70 εκατοστά.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού, υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Τουρισμός - Πλάκα - κλειστά καταστήματα
Πηγή : Eurokinissi
Ελεύθερη η μετακίνηση σε όλα τα νησιά

Επίσης, από σήμερα θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις των πολιτών προς όλα τα νησιά της χώρας (από 18 επιτρέπονταν οι μετακινήσεις σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη).

Σημειώνεται ότι στα πλοία εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο επιβατών, όπου το κάθε πλοίο μπορεί να φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν από την επιβίβασή τους, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται από επιβάτες που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών. Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να προμηθευτούν είτε από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε από τις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν οι ενδιαφερόμενοι από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πλοίο Θεολόγος Π. στη Ραφήνα / Πηγή: Eurokinissi
Πλοίο Θεολόγος Π. στη Ραφήνα / Πηγή: Eurokinissi
Επαναλειτουργούν και οι ανοιχτές δομές Πρόνοιας

Τέλος, από σήμερα επαναλειτουργούν και οι ανοιχτές δομές Πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, δηλαδή τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες.

Οι προδιαγραφές της επαναλειτουργίας τους περιγράφονται σε ειδική εγκύκλιο που ορίζει, μεταξύ άλλων, την εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελούμενων στις δομές, μείωση της διάρκειας του ημερήσιου ωραρίου και δημιουργία μικρότερων τμημάτων, καθώς και τον περιορισμό των παρόντων ωφελούμενων στο 50% της δυναμικότητας των δομών, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να επιτευχθεί η εκ περιτροπής χρήση των χώρων.

Δείτε ακόμα...