Ανοίγουν τα Μουσεία 14 Μαΐου και στις 17 οι παιδικοί σταθμοί

EUROKINISSΙ

Την επαναλειτουργία των Μουσείων από τις 14 Μαΐου, των θερινών κινηματογράφων από τις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%, και των ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων σε υπαίθρους χώρους από τις 28 Μαΐου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς κατά την σημερινή κυβερνητική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Επίσης, από τις 17 Μαΐου ξεκινούν να λειτουργούν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ωδεία.

Από αύριο, Σάββατο, επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο. Επανέλαβε ότι από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια και τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων. Επίσης επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Από τις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει  πτωτική πορεία, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια  είναι κάτω από 20.000, ωστόσο παραμένει υψηλός και δεν έχουμε δει ακόμα τις επιπτώσεις των εορτών του Πάσχα, από τις οποίες οι επιστήμονες αναμένουν τοπικές εξάρσεις.

Είπε επίσης ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει μείωση, με τον μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 4.900 ασθενείς.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια και οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών και το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 35-55 ετών με την συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.

Δείτε ακόμα...