Μπρατισλάβα: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου

Φώτο αρχείου

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης, σήμερα ή τις αμέσως επόμενες μέρες, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου. Αποτελεί προϋπόθεση κατά κάποιους για την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Σ αυτές τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη. Στόχος η διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και των σχεδιασμών του ευρωατλαντικού κεφαλαίου για μπίζνες του στην Ανατ. Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας και θα συμμετάσχει στο «GLOBSEC 2020 Bratislava Forum», σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα την «παγκόσμια ηγεσία της ΕΕ στη μετά-Covid εποχή». «Στο περιθώριο των εργασιών, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις», αναφέρεται από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ. Την ίδια ώρα ο Τούρκος ομόλογός του θα μετέχει στο ίδιο φόρουμ, ως εισηγητής σε συζήτηση για τον «ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια».

Μιλώντας σε εκδήλωση χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Τουρκία επιχειρεί να παραβιάσει δικαιώματα δύο κρατών – μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο και μία ευαίσθητη ζώνη, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια».

Παρέπεμψε στην «απάντηση» που τάχα έδωσε το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θυμίζουμε οτι στην πραγματικότητα επιφύλαξε μόνο αποφάσεις – χάδια για την Άγκυρα. Απέφυγε ακόμα και να ψελλίσει τον όρο «κυρώσεις» εναντίον της και εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το περιλάλητο «καρότο» για τα «αμοιβαία» ευρω-τουρκικά συμφέροντα. Αποφάσεις τις οποίες όχι τυχαία η Άγκυρα διάβασε ως «πράσινο φως» για τη νέα πρόκληση με το άνοιγμα των Βαρωσίων. Για το συγκεκριμένο ο πρωθυπουργός έσπευσε να καταδικάσει στη χτεσινή του ομιλία, όπως και την προηγούμενη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Δείτε ακόμα...