Άνοιξαν οι κάλπες: Χρήσιμες πληροφορίες

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΚΚΕ: Να μη χαθεί ούτε μια ψήφος

Άνοιξαν οι κάλπες της 25ης Ιούνη. Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 και ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023. Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα τους (άδεια οδήγησης, βιβλιάριο υγείας). Σημειώνεται ότι αποδεκτά είναι και τα «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια που έχουν λήξει.

Λόγω των εκλογών, λειτουργούν και σήμερα Κυριακή τα γραφεία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων (όπως ληξιαρχείο και τμήμα δημοτικής κατάστασης) για ενημέρωση του κοινού και για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοχος της ψηφιακής ταυτότητας μπορεί είτε να πατήσει το κουμπί quick scan και να επιδείξει τον κωδικό QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο, είτε να πατήσει το κουμπί «Προβολή QR κωδικού» και μετά την επίδειξη του κωδικού QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο, να δώσει και τον πρόσθετο κωδικό που θα έχει λάβει μέσω της εφαρμογής.

Και οι δύο επιλογές είναι ισοδύναμες ως προς την εκλογική διαδικασία, με την πρώτη ωστόσο να θεωρείται ευκολότερη.

«Μάθε πού Ψηφίζεις»

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr.

Μετακίνηση με όλα τα μεταφορικά μέσα

Με λεωφορεία και άλλα μεταφορικά μέσα μετακινούνται προς τον τόπο που ψηφίζουν ετεροδημότες από μια σειρά περιοχών της χώρας, μεταξύ άλλων προς:

  • Αθήνα – Λαμία – Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Σέρρες
  • Αθήνα – Πάτρα – Αγρίνιο – Άρτα – Ηγουμενίτσα – Γιάννενα

Όσον αφορά τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους, όπως ίσχυε και στις εκλογές της 21ης Μάη, η ελεύθερη διέλευση θα ξεκινήσει στις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 24 Ιούνη και θα διαρκέσει έως τις 8 π.μ. το πρωί της Δευτέρας 26 Ιούνη.

Νέα ψηφοδέλτια

Οι εκλογές της 25ης Ιούνη θα γίνουν με ΝΕΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, στα οποία οι υποψήφιοι αναγράφονται όχι με αλφαβητική σειρά, αλλά με λίστα που διαμορφώνει κάθε πολιτικό κόμμα, και έτσι ανακηρύσσονται από τον Αρειο Πάγο.

Επομένως:

  • ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ έγκαιρα τα νέα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ από τα εκλογικά κέντρα, τα κιόσκια, τα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων σε κάθε περιοχή.
  • ΔΕΝ χρησιμοποιούμε τα παλιά ψηφοδέλτια, των εκλογών της 21ης Μάη. Αν κάποιος κατά λάθος ψηφίσει με αυτό το ψηφοδέλτιο, θα βγει ΑΚΥΡΟ.
  • ΔΕΝ βάζουμε σταυρό προτίμησης στα ψηφοδέλτια.

Προσοχή χρειάζεται επίσης ώστε να μην μπερδέψει κανείς το ψηφοδέλτιο του Κόμματος με κάποιο παρεμφερές από άλλον συνδυασμό, καθώς υπάρχουν αρκετά τέτοια. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ έχει πάνω το γνωστό έμβλημά του με τα τρία γράμματα και το σφυροδρέπανο. Από κάτω γράφει «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας» και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις και εδώ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...