Αναδημοσιεύουμε συνέντευξη του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και πρόεδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ), Ανθυποπλοίαρχο (Ε) Δημήτριο Μεθενίτη ΠΝ, στο Armyvoice.gr, η οποία έχει ως εξής:
Το Armyvoice, θέλοντας να εκφράσει τις πρώτες σκέψεις των ίδιων των αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις για το νομοσχέδιο που ετοίμασε το ΥΠΕΘΑ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.), Ανθυποπλοίαρχο (Ε) Δημήτριο Μεθενίτη ΠΝ, προκειμένου να μας καταθέσει τη γνώμη του για το επικείμενο νομοσχέδιο μέριμνας του ΥΠΕΘΑ.
Αναλυτικά, όσα μας μετέφερε ο αναπληρωτής ΓΓ της ΠΟΕΣ σε σχέση με το επικείμενο νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση το ΥΠΕΘΑ:
ΕΡ: Πιστεύετε ότι το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των στελεχών;
ΑΠ: Όπως διαφαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες, δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται. Ήδη έχουμε εντοπίσει πολλά προβλήματα. Επίσης από πολλά στελέχη μας έχουν μεταφερθεί μεγάλες αντιδράσεις και απογοήτευση. Υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα καθώς και αδικίες που ταλαιπωρούν επί σειρά ετών τους στρατιωτικούς και υπήρχε η ελπίδα ότι μεγάλο μέρος από αυτά θα αντιμετωπίζονταν.
Δυστυχώς όπως φαίνεται, είναι ένα νομοσχέδιο που είτε καταργεί κάποιες σημαντικές πρόνοιες, είτε τις επιδεινώνει ως προς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπαίνει στη διαδικασία να επιλύσει ευεργετικά τα όποια προβλήματα και ουσιαστικά δημιουργεί νέα.
ΕΡ: Τι προβλήματα έχετε εντοπίσει στο νομοσχέδιο;
ΑΠ: Πολλά. Ενδεικτικά σας αναφέρω την αφαίρεση του αποστρατευτικού βαθμού των ΕΜΘ, την κατάργηση των Γραφείων Νομικής Προστασίας Στελεχών (ΓΝΟΠΣ) του ν.4609/2019, τις μεταθέσεις σε στελέχη ειδικής μεταθετικότητας κλπ. Ακόμα και η επίλυση του θέματος των καταταγέντων 1991-93 διαφαίνεται ότι δρομολογείται να γίνει με τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα.
Εντούτοις, δεν είναι μόνο οι διατάξεις που εμπεριέχονται, αλλά και όσες έχουν μείνει εκτός. Πάρτε για παράδειγμα τη μη επίλυση του προβλήματος αρχαιότητας που δημιούργησε το άρθρο 32 του ν.4609/2019, ενός προβλήματος που προέκυψε από τη λύση με εσφαλμένο τρόπο ενός άλλου προβλήματος.
Επίσης φαίνεται να χάνεται μια ακόμα ευκαιρία για να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα με τα ηλικιακά όρια των ΕΠΟΠ, το μισθολόγιο των Ανθυπολοχαγών ΕΜΘ που φαίνεται να παραπέμπεται εκ νέου στις καλένδες, την επίλυση του θέματος ΕΥ/ΥΓ για τα στελέχη του ΣΞ, το ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών τους οποίους, να υπενθυμίσω ότι, λίγους μήνες πριν χειροκροτούσαμε κλπ.
ΕΡ: Για το θέμα του αποστρατευτικού βαθμού των ΕΜΘ το Armyvoice.gr αποκάλυψε πληροφορίες ότι συζητείται η απόσυρση της σχετικής διάταξης.
ΑΠ: Και είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι η ΠΟΕΣ πιέζει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν είναι δυνατόν, συνάδελφοι που πληρώνονται με εσφαλμένο ΜΚ έναντι του βαθμού τους ήδη επί τρία έτη, να δουν να χάνουν και έναν αποστρατευτικό βαθμό, ο οποίος τους δόθηκε για να συμπληρωθεί κάπως η σύνταξη. Δεν είναι δυνατόν στα υφιστάμενα προβλήματα να προστίθενται κι άλλα, αντί να επιλύονται.
ΕΡ: Θεωρείτε βέβαιο, δηλαδή, ότι το νομοσχέδιο, εφόσον κατέβει με αυτή την τελική μορφή, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα;
ΑΠ: Το θεωρώ δεδομένο, δυστυχώς. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές αθέατες πλευρές. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα ΓΝΟΠΣ: η διάταξη με την οποίαν νομοθετήθηκαν δεν εφαρμόστηκε ποτέ, όπως δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ κι άλλες ευεργετικές διατάξεις.
Η ασφαλιστική πενταετία του άρθρου 11 του ν.4609/2019 για τις περιπτώσεις στελεχών που δεν καλύπτει ο ν.3883/2010 επίσης δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.
Όπως δεν έχει εφαρμοστεί ο ν.4472/2017 ως προς τη νυκτερινή μας αποζημίωση, ενώ μας έχει διακοπεί εξ αρχής το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, δηλαδή υπάρχει συμμόρφωση κατά το ήμισυ εις βάρος των στελεχών.
Δυστυχώς όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Να θυμίσω ότι στο παρελθόν είχε καταργηθεί συνολικά μια εξαιρετική υπουργική απόφαση μέριμνας δίχως καν να εφαρμοστεί, η λεγόμενη ΥΑ Ραγκούση (ΦΕΚ Β΄ 1400/2012). Γενικά υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα με τη μέριμνα στις ΕΔ, εξ ου και τα πολλά παράπονα.
ΕΡ: Μήπως το προσωπικό είχε θέσει τον πήχη ψηλά στα θέματα μέριμνας;
ΑΠ: Κάθε άλλο. Το προσωπικό βλέπει διαρκώς τα δικαιώματά του να συρρικνώνονται, τις υποχρεώσεις του να αυξάνονται, το εισόδημά του να περιορίζεται, τις συνθήκες εργασίας να χειροτερεύουν διαρκώς και, το χειρότερο όλων, την Πολιτεία όχι μόνο να μην συμμορφώνεται με τους νόμου που η ίδια ψηφίζει, αλλά να λαμβάνει και μέτρα πέραν των υφιστάμενων προβλέψεων.
Δείτε για παράδειγμα την αναστολή στο υγειονομικό προσωπικό των ΕΔ, η οποία έχουμε αναδείξει ότι δεν προβλέπεται ως κατάσταση για τους στρατιωτικούς, πόσο μάλλον όταν η Υπηρεσία δεν έχει εφαρμόσει όλα τα μέτρα που θα μπορούσε να έχει λάβει μέχρι να φτάσει σε τόσο σκληρά μέτρα.
Θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι πρέπει να εξωτερικεύουν την απογοήτευσή τους. Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο απ’όλα είναι, όμως, ότι πολλά προβλήματα δεν επιλύονται, αν και η επίλυσή τους δεν έχει κανένα μισθολογικό κόστος.
Ενδεικτικά σας αναφέρω το ζήτημα με τα στελέχη ΕΥ/ΥΓ του Στρατού Ξηράς , όπου είναι αν μη τι άλλο οξύμωρο να συστήνεται γραφείο Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να μην επιλύεται ένα τόσο απλό ζήτημα που επίσης σχετίζεται με τα ειδικά προσωπικά δεδομένα στελεχών.
Δεν σταματούν εδώ τα προβλήματα όμως. Υφίστανται μέτρα που ενώ είναι ευεργετικά για τα δημοσιονομικά του κράτους, καταργούνται.
Τα ΓΝΟΠΣ για παράδειγμα, μπορούν να βοηθάνε στελέχη που έχουν μπλεχτεί στα γραφειοκρατικά γρανάζια διοικητικών αυθαιρεσιών, για τις οποίες αξιώνουν αποζημιώσεις από την Υπηρεσία, κάτι που θα μπορούσε να αποφεύγεται.
Όπως καταλαβαίνετε τα παράπονα του προσωπικού είναι πάρα πολλά και αιτιολογημένα. Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι το προσωπικό έχει θέσει ψηλά τον πήχη. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι το προσωπικό δεν αισθάνεται δίπλα του την Ηγεσία, τη Διοίκηση γενικότερα.
ΕΡ: Η κυβέρνηση επικαλείται συχνά τις δημοσιονομικές συνθήκες ιδίως για τα θέματα με οικονομικό αντίκτυπο. Τι απαντάτε σε αυτό;
ΑΠ: Ότι δεν μας απασχολεί το ζήτημα, αυτή είναι η απάντησή μας. Η εργασία πρέπει να αμείβεται ορθολογικά, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Όλοι μας παρακολουθούμε την επικαιρότητα και αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι συμβαίνει και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του ως προς το αν όντως υπάρχουν χρήματα ή όχι.
Αλλά επαναλαμβάνω, δεν πρέπει να μας απασχολεί το ζήτημα. Να θυμίσω μόνο ότι το ίδιο ακούγαμε και για τα αναδρομικά, αλλά τελικά βρέθηκαν. Θεωρώ ότι με αντίστοιχους τρόπους μπορούν να βρεθούν πόροι και τώρα.
ΕΡ: Θεωρείτε ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο;
ΑΠ: Δυστυχώς ναι. Νομίζω ότι όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και μιλάω διαχρονικά, όχι μόνο τώρα.
Δείτε για παράδειγμα το άρθρο 32: ο κ. Υπουργός έχει απαντήσει σε ερωτήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι τα εμπλεκόμενα στελέχη θα αποστρατευθούν σε λίγα χρόνια άρα δεν κρίνεται σκόπιμη η νέα ρύθμιση.
Ωστόσο, αναγνωρίζει την ύπαρξη αδικίας και έμμεσα λέει ότι θα την διατηρήσει. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο μιας τέτοιας απάντησης που προφανώς προκύπτει από το επιτελείο του και όχι από τον ίδιο.
ΕΡ: Είστε και πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο τμήμα του Στόλου. Είναι γνωστό ότι στο Ναυτικό υπάρχει η ιδιαιτερότητα των ταξιδίων. Τι σας μεταφέρουν τα στελέχη του ΠΝ;
ΑΠ: Ο παράγοντας των ταξιδίων, δυστυχώς, επιδεινώνει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα Πλοία, να ξέρετε, αλλά η γενικότερη επιβάρυνση του εργασιακού περιβάλλοντος ακόμα και στις Υπηρεσίες στεριάς.
Εδώ και πολύ καιρό καταφθάνουν πολύ σοβαρές καταγγελίες από το προσωπικό, τις οποίες έχουμε αξιολογήσει και ιεραρχήσει και προσεχώς έχουμε προγραμματίσει την σταδιακή ανάδειξη πολύ σοβαρών θεμάτων που αφορούν το προσωπικό του ΠΝ και όχι μόνο αυτό.
Είναι γεγονός ότι τα στελέχη του ΠΝ αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους μας στα άλλα Όπλα και Σώματα και έχουμε χρέος να τα αναδείξουμε στην πλήρη έκτασή τους.
Δυστυχώς, το αίσθημα αδικίας που δημιουργεί το επικείμενο νομοσχέδιο, εφόσον δεν υπάρξουν μεταβολές, διογκώνει δυσανάλογα αυτά τα προβλήματα.
ΕΡ: Υπάρχει κάτι τελευταίο που θα θέλατε να προσθέσετε;
ΑΠ: Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να υπενθυμίσω τις πάγιες θέσεις της ΠΟΕΣ, τις οποίες διαρκώς γνωστοποιούμε στην Ηγεσία με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Τόσο η ΠΟΕΣ, όσο και οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις της είμαστε πάντα δίπλα στο συνάδελφο και προτρέπουμε καθεμία και καθένα συνάδελφο ξεχωριστά να επικοινωνεί μαζί μας για να μας γνωστοποιεί τεκμηριωμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.
Τα προβλήματα είναι για να επιλύονται και όχι για να διαιωνίζονται και κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του. Χρειάζεται συσπείρωση, συνεργασία και ομοψυχία.