Αντιφασιστική Νίκη-Μεγάλες Μάχες (μέρος Α’): Η Μάχη του Λένινγκραντ (Σεπ. 1941 – Ιαν. 1944)

Λένινγκραντ - Υπεράσπιση

Οι Γερμανικές δυνάμεις περνούν μέσα από τις φιλικά διακείμενες Βαλτικές χώρες και στις 4 Σεπτέμβρη φθάνουν προ των πυλών του Λένινγκραντ.

Η πόλη του Λένιν ήδη από τον Ιούνη προετοιμάζεται, έχουν κατασκευαστεί χιλιάδες χιλιόμετρα κανονικών και πρόχειρων οχυρώσεων.

Οι ιδιαιτερότητες της πόλης, καθώς αυτή είναι κτισμένη στο δέλτα του ποταμού Νεβά με πολλά κανάλια και μικρές γέφυρες, δυσκολεύουν την προέλαση των ναζί. Επιπλέον περιβάλλεται από ελώδεις εκτάσεις που θα αναγκάσουν τους επιτιθέμενους σε άνισο αγώνα, σώμα με σώμα, εντός της πόλης και θα αναλωθούν σε πολύμηνες αιματηρές μάχες. Πιθανή απόβασή τους από τον Φιλανδικό κόλπο θα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω της απροσπέλαστης Κροντάνδης, ενός οχυρωμένου νησιού στη θαλάσσια είσοδο της πόλης, που θα λειτουργούσε σαν αβύθιστο πλοίο. Οι Γερμανοί ήταν άπειροι σε τέτοιες μάχες, σε σχέση με τους Σοβιετικούς, οι οποίοι επιπλέον διέθεταν και στόλο στη βόρειο θάλασσα με υποβρύχια και άλλα πολεμικά πλοία. Επομένως το συγκριτικό τακτικό πλεονέκτημα ήταν υπέρ των Ρώσων.

Η επίθεση των Γερμανών στην πατρίδα της επανάστασης, έγινε όχι μόνο για ψυχολογικούς και προπαγανδιστικούς λόγους, αλλά κυρίως για στρατηγικούς. Η πόλη ήταν από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της ΕΣΣΔ που, αν την καταλάμβαναν, θα ένωναν τις δυνάμεις τους με αυτές των συμμάχων Φιλανδών που επιχειρούσαν επίθεση από βορρά και θα σχημάτιζαν ένα νέο βόρειο μέτωπο εναντίον της Μόσχας.

Οι διαταγές του Χίτλερ για την επιχείρηση «Βόρειο Σέλας» ήταν «…να αποκλείσετε χωρίς χρονοτριβή και να ισοπεδώσετε πλήρως την πόλη του Λένιν…». Η προέλασή τους ήταν κεραυνοβόλα στην αρχή, σιγά-σιγά όμως με τη γενναία άμυνα των πολιορκημένων, με τα σαμποτάζ των ανταρτών-παρτιζάνων, τις γνωστές ιδιαιτερότητες της πόλης και με τη χρησιμοποίηση της εφεδρείας έγινε πολύ αργή. Μπροστά στον αδιέξοδο αγώνα και τον ερχομό του χειμώνα οι Γερμανοί στρατιώτες άνοιγαν ορύγματα (αμπριά) για να προφυλαχτούν. Έξαλλος ο Χίτλερ αναπροσαρμόζει την τακτική του και διατάσσει «… να αποκλειστεί στενά η πόλη, να βληθεί με όλα τα όπλα που έχετε και με τους βομβαρδισμούς να ισοπεδωθεί…».

Οι Γερμανοί, οι Φινλανδοί και οι Ισπανοί φασίστες με μεραρχία περικύκλωσαν την πόλη από όλες τις πλευρές. Η ηρωική αντίσταση κράτησε την πόλη ελεύθερη 872 ημέρες, παρά τις στερήσεις, το ψύχος και τις μεγάλες απώλειες μάχης.

Σκοτώθηκαν τόσοι Σοβιετικοί όσο το σύνολο των Άγγλων και Αμερικανών μαζί σ’ όλο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κατάσταση στην πόλη διαφοροποιήθηκε, όταν οι Σοβιετικοί βρήκαν τον τρόπο να σπάσουν τον αποκλεισμό με το «δρόμο ζωής» που άνοιξαν πάνω στην παγωμένη λίμνη Λατόγκα, βόρεια της πόλης. Έτσι αποκατέστησαν την επικοινωνία με την υπόλοιπη ΕΣΣΔ, απ’ όπου μετέφεραν όπλα, πυρομαχικά, εφόδια και απεγκλώβισαν ένα εκατομμύριο αμάχους, παρά τα πυρά των Γερμανών. Το ίδιο διάστημα ήταν σε εξέλιξη η μάχη του Στάλινγκραντ, όπου οι Γερμανοί είχαν παγιδευτεί και ο Ι.Β. Στάλιν δίνει εντολή στο στρατηγό Ζούκοφ να πάει στο Λένινγκραντ που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με την εντολή να σπάσει την πολιορκία.

Η επιχείρηση αυτή έφερε την κωδική ονομασία «Ίσκρα». Πρώτα κατασκευάστηκε νέος χερσαίος «δρόμος ζωής», τοποθετήθηκαν σιδηροδρομικές γραμμές για ανεφοδιασμό με ασφάλεια, ο οποίος επιτάχυνε την ανασυγκρότηση των σοβιετικών δυνάμεων. Σχεδιάστηκε η δύσκολη επιχείρηση για τη λύση της πολιορκίας που πήρε την κωδική ονομασία «Πολικός Αστέρας» και έτσι ξεκίνησε η αντεπίθεση απεγκλωβισμού, η οποία ολοκληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα στις 27 Γενάρη 1944.

Η νίκη του Λένινγκραντ υπήρξε ισάξια της νίκης της Μόσχας και του Στάλινγκραντ. Οι σοβιετικοί στρατιώτες, οι εργάτες και οι κάτοικοι άντεξαν την πείνα, τον χειμώνα, τις κακουχίες και κατατρόπωσαν τους ναζί.

Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου συνέχιζαν την παραγωγή όπλων, προστάτευσαν την πολιτιστική τους κληρονομιά π.χ. φύλαξαν με ασφάλεια τους θησαυρούς του Ερμιτάζ, συνέχισαν την πνευματική ζωή της πόλης π.χ. λειτουργούσαν κανονικά σχολεία και πανεπιστήμια. Το κυριότερο όλων ήταν ότι ο Κόκκινος Στρατός, αφού νίκησε τους φασίστες, τους κυνήγησε μέχρι την πύλη του Βρανδεμβούργου στο κέντρο του Βερολίνου.

Αμέσως μετά τη λήξη της πολιορκίας ο πρωτεργάτης της και πανταχού παρών στρατηγός Γκεόργκι Ζούκοφ πήρε δικαιωματικά τον τίτλο του Στρατάρχου.

Δείτε τα Ντοκυμαντέρ για την Πολιορκία του Λένινγκραντ

«Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» Επεισόδιο 3:

Η Πολιορκία του Λένινγκραντ (Ντοκιμαντέρ).

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ-Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΓΚΡΑΝΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ-Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

-3- Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΓΚΡΑΝΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3

Dmitri Shostakovich: Symphony No.7 “Leningrad” 4th Movement Part 1

Πηγές
Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια.
Εφημερίδα Ριζοσπάστης.
902 gr
Σειρά ντοκιμαντέρ «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα».
ΓΕΣ: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...