Αντιφατικές προσεγγίσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία στον απόηχο των διαπραγματεύσεων

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Διαπραγματεύσεις - Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη,

Για απόσυρση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Κίεβο κάνει λόγο το Ουκρανικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι πρόκειται για ανασύνταξη των Ρώσων προκειμένου να κατευθυνθούν στα Ανατολικά και να διαφυλάξουν τις εκεί επιτυχίες τους.

Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για αναδιάταξη όχι πραγματική απόσυρση και θα πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι να προσέξουμε για μεγάλη επιθετικότητα σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Η Ρωσία απέτυχε τον στόχο να καταλάβει το Κίεβο. Απέτυχε να υποτάξει την Ουκρανία. Ωστόσο ακόμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές θηριωδίες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου” δήλωσε ο Τζον Κόρμπι, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, συντηρώντας το πολεμικό κλίμα.

Η προσέγγιση της Ρωσίας, όπως βγήκε από τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, είναι ότι πρόκειται για ενέργεια που θα “συμβάλει στο να δημιουργηθούν συνθήκες διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε ειρήνη”.

Σημειώνουμε ωστόσο ότι συνεχίζεται η ροή στρατιωτικών δυνάμεων με τις ΗΠΑ να στέλνουν περισσότερους από 200 στρατιώτες, 10 F-18 και αεροπλάνα C-130 σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Πρόοδο σε όλα τα επίπεδα” βλέπει και η Τουρκία σύμφωνα με την δήλωση του ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος αξιωματούχος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι το γεγονός της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία δείχνει την εμπιστοσύνη των δύο πλευρών προς τη χώρα. Ακόμα, η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα ευχαρίστησε την τουρκική ηγεσία για την “ισορροπημένη και ανεξάρτητη θέση της” στο ζήτημα, καθώς επίσης και για το ότι δεν έχει πέσει θύμα της “ρωσοφοβικής καμπάνιας της Δύσης.”

Τέλος, ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, Φαρεττίν Αλτούν, ανακοίνωσε μέσω Twitter την διάθεση της Τουρκίας να διεκδικεί “ενεργό ρόλο στην επίλυση διεθνών κρίσεων και στον τερματισμό περιφερειακών διαμαχών”.

Πληροφορίες από Reuters, BBC, CNN, Anadolu Ajansi, Twitter

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...