Αντιπαράθεση υπάρχει στην ΕΕ σχετικά με την έκδοση βίζα σε Ρώσους που επισκέπτονται την Ευρώπη και το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στην Πράγα, δεν αναμένεται να δώσει κατεύθυνση για πλήρη απαγόρευση της εισόδου σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας ανεξαιρέτως, απόφαση που θα απαιτούσε ομοφωνία.
«Δεν νομίζω ότι το να διακόψουμε τη σχέση με τον ρωσικό άμαχο πληθυσμό θα βοηθήσει και δεν νομίζω πως αυτή η ιδέα θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ομοφωνία», δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Μπορέλ, προτείνοντας η ΕΕ να επανεξετάσει τον τρόπο που δίνονται βίζες σε ορισμένους Ρώσους και να αυστηροποιηθούν οι διαδικασίες.
«Αλλά δεν τάσσομαι υπέρ του να σταματήσουμε να δίνουμε βίζες σε όλους τους Ρώσους ανεξαιρέτως», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ που γειτονεύουν με τη Ρωσία (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Τσεχία, Φινλανδία) ήδη επέβαλαν περιορισμούς, ενώ άλλα, όπως η Πολωνία, αξιώνουν να επιβληθούν περιορισμοί στις τουριστικές βίζες.
Τα υπουργεία Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέθεσαν κοινή θέση κατά της πρότασης των χωρών της Βαλτικής για γενική απαγόρευση εισόδου των πολιτών της Ρωσίας στην ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη «να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους αξιοποίησης του σημαντικού μοχλού της χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων».
Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Αλ. Σάλενμπεργκ τάχθηκε ενάντια σε μια γενική απαγόρευση βίζας η οποία «θα διέκοπτε εντελώς και τις τελευταίες επαφές με τη ρωσική κοινωνία των πολιτών, ενώ θα ήταν παράλογο να φράξουμε αυτή τη στιγμή τον δρόμο προς τη Δύση για επικριτικές φωνές της Ρωσίας».
Η Ολλανδία θα υποστηρίξει τις προτάσεις να απαγορευθεί η είσοδος Ρώσων τουριστών στην ΕΕ, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Β. Χούκστρα, σημειώνοντας πως «οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται εδώ είναι μακράν πλούσιοι Ρώσοι, οι οποίοι συχνά έχουν δεσμούς με το καθεστώς».