Αντιπυρική περίοδος 2022: Από την «επιχειρησιακή ετοιμότητα» στην «αβεβαιότητα» και το «σκληρό» καλοκαίρι

Πυροσβεστικά ελικόπτερα - Ηλιοβασίλεμα - Πυρκαγιά στους πρόποδες του Υμηττού - Σάββατο 4 Ιουνίου 2022
Φώτο Αρχείου / Πυρκαγιά στους πρόποδες του Υμηττού – Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 / Πηγή: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Δεν προλάβαμε καλά – καλά να μπούμε στον Ιούνη, τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα, και αμέσως, φάνηκε η ανυπαρξία «στρατηγικού σχεδιασμού» και η ανεπάρκεια ανθρώπων και μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παρόλο, που η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως είναι σε «επιχειρησιακή ετοιμότητα» πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και μάλιστα διαφήμισε και τον «στρατηγικό σχεδιασμό» για το φετινό καλοκαίρι, διαψεύστηκε την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Θα πει κανείς, τι πιο σύνηθες;

Δυστυχώς, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ένα έργο που κάθε χρόνο κοστίζει ανθρώπινες ζωές, τεράστιες φυσικές καταστροφές και ανυπολόγιστες ζημιές περιουσιών.

Τεράστια κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα

Το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπο με 3.600 οργανικά κενά, με προσωπικό στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα. Ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών (με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη) φτάνει τους 14.616 υπαλλήλους ( 9.189 μόνιμοι, 2.427 πενταετείς και 2.500 εποχικοί), με 500 νέους «δασοκομάντος» (ΕΜΟΔΕ) – οι οποίοι αναμενόταν να είναι έτοιμοι επιχειρησιακά στις αρχές του Ιούνη, δηλαδή με την έναρξη της αντιπυρικής, και όχι νωρίτερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νέους εποχικούς, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο πύρινο μέτωπο χωρίς να έχουν κρατήσει ποτέ μάνικα!!

Όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, το προσωπικό δεν είναι αρκετό σε σχέση με τις ανάγκες, ενώ περίπου 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ.

Το καλοκαίρι «θα είναι σκληρό»

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς μιλώντας για την εκδήλωση των πυρκαγιών σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη. Ενώ, σε μία προσπάθεια να πείσουν ότι τέτοια φαινόμενα είναι αντικειμενικά και αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα έριξε στην «κλιματική κρίση» και το… «ανάγλυφο».

«Αντιμετωπίσαμε χθες (σ.σ 4 Ιούνη) μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά στην Αττική εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής. Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος όπως τον έχουμε θέσει από την αρχή είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό όπως ήδη είπα γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Αν. Μεσογείου – που θεωρείται hot spot της κλιματικής κρίσης- δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα κι αυτό το καλοκαίρι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Είναι τουλάχιστον, προκλητικό η κυβέρνηση όχι μόνο να αποποιείται ευθύνες αλλά να πανηγυρίζει για την αντιμετώπιση πυρκαγιών εντός του αστικού ιστού που είχαν μάλιστα ως αποτέλεσμα να καούν ολοσχερώς 4 σπίτια, ακόμη 16 να έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές και να έχουν καεί αυτοκίνητα.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πανηγυρίζει για το αυτονόητο: Την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων, που μάλιστα, ο ρόλος της σχεδόν τελειώνει με την αποστολή ενός μηνύματος.

ΚΚΕ: Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί οι ελλείψεις είναι τεράστιες

Σε ανακοίνωσή του για τις πυρκαγιές στην Αττική το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Το φετινό καλοκαίρι “θα είναι σκληρό”, γιατί για μια ακόμη χρονιά οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία είναι τεράστιες, για μια ακόμη χρόνια δίνεται μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών, για μια ακόμη χρόνια υπάρχει πλήρης απουσία ενός συνολικού, σύγχρονου, επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας.

Κατά τα αλλά θα φταίνε οι “ακραίες καιρικές συνθήκες”, η “κλιματική κρίση”, το “ανάγλυφο” των καμμένων περιοχών. Ντροπή σας!»

Εξάλλου, το ΚΚΕ έχει – και φέτος- κάνει έγκαιρα παρέμβαση, μέσω και του κοινοβουλίου, για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να βρίσκονται σε πραγματική ετοιμότητα.

Δείτε ακόμα...