Αντόνιο Γκουτέρες: Δεν θα υπάρξει «κανένας ΟΗΕ, ικανός να ανταποκριθεί» εάν ξεσπάσει πυρηνική σύγκρουση

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)
Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν μορφή σε μια πιθανή πυρηνική σύγκρουση, γιατί σε περίπτωση παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου πιθανότατα «δεν θα υπάρχει πια ΟΗΕ, ικανός να απαντήσει», είπε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

«Πιστεύω ότι εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, πιθανότατα δεν υπάρχει πια ΟΗΕ που να μπορεί να ανταποκριθεί», είπε, απαντώντας σε ερώτηση Ιάπωνα δημοσιογράφου σχετικά με μια πιθανή απάντηση του ΟΗΕ σε υποθετική χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε επίσης ότι είναι βέβαιος ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα σήμαινε «την καταστροφή του πλανήτη».

Από την άποψη αυτή, κάλεσε τις πυρηνικές δυνάμεις να δεσμευτούν στην αρχή της μη πρώτης χρήσης και να απόσχουν από τη χρήση πυρηνικών όπλων για να απειλήσουν τα μη πυρηνικά κράτη.

«Είναι σαφές ότι αν κανείς δεν τα χρησιμοποιήσει, δεν θα υπάρξει πυρηνικός πόλεμος», είπε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ιαπωνία Mikhail Galuzin είπε σε εκδήλωση για τον πυρηνικό αφοπλισμό στο Τόκιο την περασμένη εβδομάδα ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με σενάρια πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων και όλοι οι ισχυρισμοί για αυτό το θέμα είναι απλές εικασίες. Υπενθύμισε ότι μόνο μία χώρα – οι Ηνωμένες Πολιτείες – είχε πράγματι χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και η χρήση τους δεν ήταν δικαιολογημένη από στρατιωτική άποψη, αλλά «στην πραγματικότητα ήταν μια δοκιμή πυρηνικών όπλων» στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι και στους κατοίκους τους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...