Αντώνης Αντανασιώτης: Αποτροπιασμό και οργή προκαλεί η αφαίρεση της ζωής του νεαρού Ρομά

Το σημείο της αιματηρής καταδίωξης απο την Αστυνομία των Ρομά στο Πέραμα
Το σημείο της αιματηρής καταδίωξης απο την Αστυνομία των Ρομά στο Πέραμα / Πηγή: Eurokinissi

Αποτροπιασμό και οργή προκαλεί η αφαίρεση της ζωής του νεαρού Ρομά στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, δηλώνει ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και υποψήφιος σύμβουλος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», προσθέτοντας ότι από τα πρώτα αποκαλυπτικά στοιχεία «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο».

Τονίζει πως υπουργείο και κυβέρνηση οφείλουν άμεσες απαντήσεις για τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, καθώς και «παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων, χωρίς προσπάθεια συγκάλυψης, για άλλη μια φορά, των ευθυνών».

Αναλυτικά:

«Το πρόσφατο περιστατικό της αφαίρεσης της ζωής του νεαρού Ρομά και ο τραυματισμός άλλων από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα, όπως προκύπτει από τα –πρώτα αλλά αποκαλυπτικά- στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Προκαλεί αποτροπιασμό και οργή. Πολύ περισσότερο, αφού προστίθεται σε μια σειρά αντίστοιχα περιστατικά αστυνομικής αγριότητας και αυθαιρεσίας, που πληθαίνουν ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα.

Το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση οφείλουν άμεσες, συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν για τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, καθώς και παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων, χωρίς προσπάθεια συγκάλυψης, για άλλη μια φορά, των ευθυνών.

Η “Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων” θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στο ΔΣΑ και τους άλλους δικηγορικούς συλλόγους, προκειμένου να τοποθετηθούν, τόσο για την αποδοκιμασία του αποτρόπαιου αυτού περιστατικού όσο και συνολικότερα για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων τμημάτων του, απέναντι στην κρατική βαρβαρότητα και αυθαιρεσία.»

ΚΚΕ: Να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση των όπλων

ΚΚΕ - Περισσός

«Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση των όπλων» τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ πως τα γεγονότα στο Πέραμα με νεκρό και τραυματίες «προκαλούν δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία κι ανασφάλεια».

Αναλυτικά:

«Τα γεγονότα στο Πέραμα, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και τραυματίες, μετά μάλιστα από καταδίωξη και καταιγισμό πυροβολισμών μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλούν δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία κι ανασφάλεια.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση των όπλων, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τέτοιου είδους περιστατικά έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κι εμπλοκής.»

Δέκα αμείλικτα ερωτήματα για τη δολοφονία του Ρομά στο Πέραμα

Άργος, διαμαρτυρία Ρομά για τον θάνατο του νεαρού στο Πέραμα από τους πυροβολισμούς των 7 Αστυνομικών
Φώτο Αρχείου / Άργος, διαμαρτυρία Ρομά για τον θάνατο του νεαρού στο Πέραμα από τους πυροβολισμούς των 7 Αστυνομικών Πηγή: EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Δέκα ανοικτά και αμείλικτα ερωτήματα για τη δολοφονίας του Ρομά στο Πέραμα θέτει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ». Σημειώνει πως τα «αναπάντητα και αμείλικτα ερωτήματα ζητούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις από το επίσημο κράτος, το οποίο οφείλει να αποδώσει δικαιοσύνη χωρίς σκιές συγκάλυψης…».

  1. Ποια η κοινωνική ωφελιμότητα της 35λεπτης καταδίωξης μέσα στον αστικό ιστό από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη;
  2. Γνώριζαν οι αστυνομικοί την πολιτισμική ταυτότητα των τριών δραστών κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης καταδίωξης;
  3. Από πού προκύπτουν οι εφτά τραυματίες αστυνομικοί, όταν στο οπτικοακουστικό υλικό ακούγεται ξεκάθαρα ο αξιωματικός να αναφέρει ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι καλά στην υγεία τους;
  4. Γιατί αναφερόταν ως 20χρονος και σεσημασμένος ο οδηγός, ο οποίος ήταν 18 ετών και χωρίς βεβαρημένο ποινικό παρελθόν (είχε κατηγορηθεί για κλοπή ενός μοτοποδηλάτου); Πού είναι η αμεροληψία, η αντικειμενικότητα και η δεοντολογία των ΜΜΕ στη συγκεκριμένη υπόθεση;
  5. Ποια ήταν και πώς αποδεικνύεται η αυτοάμυνα των αστυνομικών, η οποία να δικαιολογεί τη χρήση όπλων και μάλιστα 38 σφαιρών μέσα στον αστικό ιστό;
  6. Πώς κινδύνεψαν οι ζωές των εφτά αστυνομικών από τρεις άοπλους νεαρούς;
  7. Αν μέσα στο αυτοκίνητο δεν επέβαιναν νεαροί Ρομά, θα προέβαιναν σε τόσο εκτεταμένη χρήση βίας οι αστυνομικοί;
  8. Γιατί δεν πυροβόλησαν στα λάστιχα ώστε να ακινητοποιηθεί το όχημα, αλλά αντιθέτως έστρεψαν τις κάννες τους προς τους επιβαίνοντες του οχήματος και έριχναν εν ψυχρώ;
  9. Ποιοι πολίτες έχουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ποιοι το στερούνται λόγω ιδιαίτερων πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών;
  10. Ποιο αδίκημα νομιμοποιεί την εν ψυχρώ αφαίρεση διά απανωτών πυροβολισμών της ζωής ενός άοπλου 18χρονου;

Στην εισαγγελία Πειραιά οι επτά αστυνομικοί

Στον Εισαγγελέα οι Αστυνομικοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον νεαρό Ρομά στο Πέραμα
Φώτο Αρχείου / Στον Εισαγγελέα οι Αστυνομικοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον νεαρό Ρομά στο Πέραμα / Πηγή: Eurokinissi / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Στην εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν το Σάββατο οι επτά αστυνομικοί που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Όλοι τους συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου. Πρόκειται για έξι αστυφύλακες και ένα αξιωματικό (υπαστυνόμος).

Οι αστυνομικοί υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία αυτή είναι η προβλεπόμενη σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη

Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27/10 παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα. Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Οι έξι αστυφύλακες και ο ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Στο Πέραμα, ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, της μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα. Παράλληλα, τραυματίστηκαν ένα ακόμη άτομο που επέβαινε στο όχημα.

Τα σοβαρά ερωτηματικά υποχρέωσαν τον υπουργό να ζητήσει να «τρέξει» ο πειθαρχικός έλεγχος

Αστυνομία - ΓΑΔΑ

Μετά τα σοβαρά ερωτηματικά που προκλήθηκαν από την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα για τον τρόπο δράση της αστυνομίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ζήτησε να προχωρήσει ο πειθαρχικός έλεγχος.

Όπως έγινε γνωστό από τον αρχηγό της Αστυνομίας, Μιχαήλ Καραμαλάκη, ο υπουργός ζήτησε να γίνει κατεπειγόντως ο πειθαρχικός έλεγχος και ταυτόχρονα πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Όπως προκύπτει από βίντεο την ώρα της καταδίωξης ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί και στη συνέχεια οι αστυνομικοί ενημερώνουν το κέντρο για δύο δράστες τραυματίες και και πως δεν υπάρχει τραυματίας αστυνομικός.

Δείτε ακόμα...