Αντόνοφ: Οι παράλογες κινήσεις της Δύσης οδηγούν σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδία στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδία στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ / Πηγή: Aaron Siirila

Παράλογες μακροοικονομικές κινήσεις των δυτικών χωρών έχουν καταστρέψει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα ξεκίνησαν πολύ πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

“Η επισιτιστική ασφάλεια είχε καταστραφεί για αρκετά χρόνια από ασύνετα μακροοικονομικά βήματα της Δύσης συνολικά που τροφοδοτήθηκαν από τον απόηχο της πανδημίας COVID-19. Με άλλα λόγια, τα προβλήματα εμφανίστηκαν πολύ πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία”, ανέφερε ο Αντόνοφ στο λογαριασμό της πρεσβείας στο Telegram.

Η επισιτιστική κρίση επιδεινώθηκε μετά από ένα κύμα “μονομερών και παράνομων κυρώσεων κατά της Ρωσίας που υπονόμευσαν την αξιοπιστία των δυτικών κυβερνήσεων λόγω του απρόβλεπτου των ενεργειών τους, καθώς και έσπασαν τις αλυσίδες εφοδιασμού και διέκοψαν τις διεθνείς χρηματοοικονομικές ροές”, σημειώνοντας ότι τα δυτικά κράτη «με τις απαγορεύσεις τους δεν καλύπτουν τις προμήθειες τροφίμων και λιπασμάτων αφού οι κυρώσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και στον τομέα των μεταφορών επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων».

«Η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις της στα διεθνή συμβόλαια σχετικά με τις εξαγωγικές προμήθειες γεωργικών προϊόντων, λιπασμάτων, ενέργειας και άλλων σημαντικών αγαθών», τόνισε ο διπλωμάτης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν θα είναι σε θέση να λύσει πλήρως το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης χωρίς ρωσικά και λευκορωσικά λιπάσματα, καθώς και χωρίς ουκρανικά σιτηρά. Τα ρωσικά προϊόντα και λιπάσματα θα πρέπει να έχουν πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, σημείωσε.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...