Απ’ το Βίλνιους στη Χάγη με ΝΑΤΟικό «χάρτη»

EUROKINISSI

Με «κολλημένο το γκάζι» τρέχουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας – Τουρκίας το αμέσως επόμενο διάστημα τον «οδικό χάρτη» των διευθετήσεων, με μια ατζέντα που τα περιλαμβάνει όλα, ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. «Αφετηρία», φυσικά, η ευρωατλαντική συνοχή, «καταλύτης» τα Ενεργειακά, «επόπτες» οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και κατεύθυνση μια «λύση» – πακέτο σε Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειο, Κυπριακό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην πορεία αυτή, νέα ώθηση έδωσε την Τρίτη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν, στην Αγκυρα, όπου δρομολόγησαν την άμεση ενεργοποίηση όλων των ΝΑΤΟικής κοπής μέτρων και διαδικασιών που είχαν συμφωνήσει οι Κυρ. Μητσοτάκης και Ρ. Τ. Ερντογάν τον Ιούλη, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε ο Φιντάν στις δηλώσεις τους μετά την «καρποφόρα» συνάντησή τους, όπως τη χαρακτήρισε. «Ξεκινήσαμε μια νέα και θετική εποχή», εκτίμησε, προσθέτοντας ότι ήδη από τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη τον Ιούλη «υπήρξε ταύτιση απόψεων για επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου». «Σήμερα παρακολουθήσαμε τα θέματα που συζητήθηκαν σε εκείνη τη συνάντηση. Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας και συζητήσαμε τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες», είπε.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο «χάρτης» αυτός περιλαμβάνει:

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 18/9, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

— Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 16/10 επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, B. Akcapar, στις 17/10 στην Αθήνα με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, των διμερών μπίζνες.

— Επανεκκίνηση «την προσεχή περίοδο» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας) και – κατά τον Φιντάν – «συμβουλευτικές συνομιλίες».

— Στο τέλος δε του έτους θα συνεδριάσει υπό την προεδρία Μητσοτάκη – Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Απ’ όσα ειπώθηκαν είναι φανερό ότι όχι μόνο το «γκάζι» των διευθετήσεων είναι πατημένο, αλλά και ότι το ιμπεριαλιστικό παζάρι είναι «εφ’ όλης της ύλης» και μάλιστα «άνευ προϋποθέσεων», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Φιντάν, ο οποίος μίλησε ακόμη για «αμοιβαίο σεβασμό σε δικαιώματα και συμφέροντα», προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε σε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων».

«Εχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο», ενώ «για την Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζουμε την αρχή του δίκαιου διαμερισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε επίσης να βάλει στην ατζέντα και «τα προβλήματα των ομογενών μας στην Ελλάδα», χαρακτηρίζοντας έτσι τη μουσουλμανική μειονότητα. Ανέφερε τέλος με νόημα ότι «αναμένουμε αποτελεσματική συνεργασία από τη γείτονά μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», «δείχνοντας» τις κουρδικές οργανώσεις που δρουν στο εξωτερικό.

Κατά τα άλλα, περίσσεψαν οι αναφορές στη Σύνοδο του Βίλνιους και στα όσα διαδραματίστηκαν στη συνάντηση στο περιθώριό της Μητσοτάκη – Ερντογάν, με τον Γ. Γεραπετρίτη να αναφέρεται στην «αξία της συνεννόησης και της συνεργασίας» για την «αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας», ενώ ενημέρωσε ότι συζητήθηκαν επίσης «οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τη Συρία, τη Λιβύη και τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».

Δείτε ακόμα...