Απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα στην ΕΕ, αλλά από τον Αύγουστο

Μετά από αρκετά παζάρια οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τελικά στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα, στο πλαίσιο ενός πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το CNN είπε ότι η απαγόρευση δεν θα είναι άμεση, αλλά σταδιακή. Σύμφωνα με την πηγή, θα υπάρξει «μία περίοδος τεσσάρων μηνών» που σημαίνει ότι αυτή η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απαγόρευση θα επηρεάσει το ένα τέταρτο του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών άνθρακα, ή σε απώλειες περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Ρωσία,.

Από την πλευρά της πάντως, η Ρωσία δήλωσε ότι θα ανακατευθύνει τις προμήθειες άνθρακα σε εναλλακτικές αγορές.

«Οι αποστολές άνθρακα, καθώς η Ευρώπη αρνείται την κατανάλωσή του θα κατευθυνθούν σε εναλλακτικές αγορές», είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Φυσικά, ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δημοφιλές εμπόρευμα», τόνισε ο Πεσκόφ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, να αρνηθούν αμέσως τις ρωσικές αποστολές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα είναι σε θέση να μετατοπίσει τις εξαγωγές άνθρακα στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού αξιοποιώντας την ελεύθερη χωρητικότητα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...