Απάντηση Κίνας σε ΗΠΑ για την προέλευση της πανδημίας: Να ελεγχθεί αμερικανικό εργαστήριο

σημαία των ηπα και σημαία της κίνας

Το κάλεσμα Μπάιντεν προς τις μυστικές υπηρεσίας της χώρας του να εντατικοποιήσουν την έρευνα για την προέλευση της πανδημίας ξύπνησε γνώριμα συναισθήματα στο Πεκίνο.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, η κινεζική κυβέρνηση προσπαθούσε να επιστρέψει τα πυρά της διοίκησης Τραμπ που την κατηγορούσε ότι ο ιός «απέδρασε» από κινεζικό εργαστήριο, απαντώντας ότι πρόκειται για ανυπόστατους ισχυρισμούς προκειμένου οι ΗΠΑ να καλύψουν την δική τους υποτονική διαχείριση της πανδημίας.

Οι νέες αποκαλύψεις των αμερικανικών ΜΜΕ σε συνδυασμό με την ενίσχυση της επίσημης έρευνας προκειμένου να δοθούν άμεσα απαντήσεις, προκάλεσαν τη νέα οργή του Πεκίνου.

«Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την αλήθεια, ούτε για μια σοβαρή επιστημονική μελέτη για την προέλευση του κορωνοϊού. Ο μόνος της σκοπός είναι να χρησιμοποιήσει την πανδημία για στιγματισμό και πολιτική εκμετάλλευση για να μεταθέσει την ευθύνη», δηλώσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, κάλεσε τις ΗΠΑ να δεχτούν τη διεξαγωγή ερευνών και στα εδάφη της.

«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά πλήρη διαφάνεια, θα πρέπει, όπως έκανε η Κίνα, να καλέσουν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ να τις επισκεφθούν για έρευνες στα εδάφη της. Ανοίξτε τη στρατιωτική βάση του Fort Detrick το συντομότερο δυνατό και όλα τα βιολογικά εργαστήρια που διαθέτουν οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο», είπε, αναφερόμενος σε μια ερευνητική εγκατάσταση των ΗΠΑ στο Μέριλαντ.

Η θεωρία του Fort Detrick άρχισε να εμφανίζεται στις αναφορές των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης τον περασμένο Μάρτιο, αλλά κέρδισε σημαντικό βήμα στην Κίνα στις αρχές του τρέχοντος έτους, περίπου τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισκεπτόταν τη Γουχάν για να εξετάσει την προέλευση του ιού.

Όταν ολοκληρώθηκε αυτή η έρευνα τον Φεβρουάριο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους «να ενεργήσουν με θετικό, επιστημονικό και συνεταιριστικό τρόπο» και να προσκαλέσουν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ για «μια μελέτη εντοπισμού προέλευσης».

Τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ δημοσίευσε την έκθεσή του μετά την αυτοψία του στην Κίνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήταν «εξαιρετικά απίθανο» ο κορωνοϊός να διέρρευσε από ένα εργαστήριο.

Η έκθεση προκάλεσε κριτική από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για θέματα διαφάνειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν την Πέμπτη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έρευνάς του για την προέλευση του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, ζητώντας να έχουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα στην Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τις αμερικανικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού, εξηγώντας ότι εξετάζονται διαφορετικές θεωρίες, η μία εκ των οποίων μιλά για την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος σε κινεζικό εργαστήριο.

«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Κόντρες, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους για τον έλεγχο των αγορών.

Πηγή: CNN

ag

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...