Απαξίωση και κοροϊδία υπαξιωματικών

Ρόδος: ΤΑΜΣ Κολοσσός / Δεκέμβρης 2021 - Στρατιώτες - Εθνοφυλακή - Τεθωρακισμένα - Άσκηση

Η αδικία είναι φανερή σε βάρος των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), πλην όμως, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), όσο και η νυν κυβέρνηση της ΝΔ, περί άλλα τυρβάζουν. Μάλιστα, η νυν κυβέρνηση το πήγε ακόμη παραπέρα, όπως θα καταδειχθεί στη συνέχεια.

Τι είναι όμως αυτό για το οποίο αντιδρούν έντονα οι Εθελοντές και Εθελόντριες Μακράς Θητείας χρόνια τώρα; Τι τους έχει φέρει στο αμήν και γιατί μιλούν για τόση απαξίωση από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις; Γιατί τόση κοροϊδία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα ίδια τα στελέχη;

Το 1985 για τον Στρατό Ξηράς, το 1989 για το Πολεμικό Ναυτικό και το 1990 για την Πολεμική Αεροπορία, προσελήφθησαν για τις ανάγκες του στρατεύματος, ως «συμβασιούχοι» επί της ουσίας, Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ), οι οποίοι εν συνεχεία, το έτος 1992, μετονομάστηκαν σε Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ). Μετά την παρέλευση της πενταετούς αυτής υποχρέωσης μετονομάστηκαν σε Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και εξομοιώθηκαν μισθολογικά, ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, με τους λοιπούς εν ενεργεία Υπαξιωματικούς.

Οι ΟΠΥ – ΕΠΥ αυτοί, από την ημερομηνία κατάταξής τους, κατέβαλλαν εισφορές, από τη μία υπέρ των οικείων Μετοχικών Ταμείων τους (πρόκειται για Ταμεία τα οποία αντιστοιχούν αλλά δεν είναι επικουρικά – Μετοχικό Ταμείο Στρατού, Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού και Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας) και από την άλλη υπέρ των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοηθείας (που υπάγονται στα παραπάνω Ταμεία και καταβάλλουν εφάπαξ βοηθήματα). Επίσης, κατέβαλλαν εισφορές όπως και όλοι οι άλλοι στρατιωτικοί, πλην όμως οι αποδοχές τους υπόκειντο, για τα πρώτα πέντε (5) έτη υπηρεσίας τους, σε κρατήσεις υπέρ κύριας (ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και επικουρικής (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ) σύνταξης, αντίστοιχα, καθώς οι τότε κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) είχαν αποφασίσει αυτή η κατηγορία των στρατιωτικών να έχουν ως κύριο φορέα Ασφάλισης το ΙΚΑ.

Το 2010, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, οι Εθελοντές Μακράς Θητείας μονιμοποιούνται και ορκίζονται πλέον μόνιμοι Υπαξιωματικοί. Ενώ όλα τα στελέχη αυτά πίστεψαν ότι θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με όλους τους άλλους μόνιμους Υπαξιωματικούς, εντούτοις, για μια ακόμη φορά, έπεσαν από τα σύννεφα και άρχισαν ο «Γολγοθάς» τους και η κοροϊδία τους. Με τη μονιμοποίησή τους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει να μεταφέρει τα καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά που κατέβαλλαν οι μονιμοποιηθέντες πλέον ΕΜΘ από το Δημόσιο (ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ) στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ανάγκασε όμως τα ίδια τα στελέχη να προβούν με δική τους ευθύνη και υπαιτιότητα στην αναγνώριση του χρόνου (5ετία) κατά τον οποίο ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ώστε ο χρόνος αυτός να αναγνωριστεί ως πραγματικός χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας, για τη σύνταξή τους και στα αντίστοιχα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, όσον αφορά τα μερίσματα και τα εφάπαξ βοηθήματα.

Εδώ είναι ο παραλογισμός του κράτους. Μια ακόμα απόδειξη ενός κράτους που τα αστικά κόμματα εξουσίας το έχουν σαν τσιφλίκι τους και αποφασίζουν κατά το δοκούν. Τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, στα οποία επιστράφηκαν τα ποσά των ΟΠΥ – ΕΠΥ (μεταγενέστερα ΕΜΘ) από το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ, αναγνώρισαν τα ποσά αυτά ως «κοινωνικούς πόρους», καθόσον δεν είχαν εγγεγραμμένα τα στελέχη αυτά ως μετόχους τους, δηλαδή δεν τα αναγνώριζαν ως στρατιωτικούς. Επέβαλαν δε στους ίδιους ανθρώπους μια ίδια ακριβώς κράτηση (2%), προκειμένου να τύχουν μερισμάτων και εφάπαξ βοηθημάτων για τα πέντε (5) πρώτα έτη τους από την κατάταξή τους στις Ενοπλες Δυνάμεις. Να τονιστεί ότι το υπόψη γεγονός, της κράτησης δηλαδή στο όνομα των «κοινωνικών πόρων» από τους ΕΜΘ, δεν συνέβη σε καμιά άλλη κατηγορία στρατιωτικών.

Εδώ, σαν σε παρένθεση, δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε με πίκρα ότι τα Μετοχικά Ταμεία και τα ΔΣ τους, που αποφάσιζαν σε βάρος των ΕΜΘ, στελεχώνονται από συναδέλφους…!Από το 2010 τα σωματεία των εν ενεργεία στρατιωτικών, αρχικά τότε (το 2010) ο ΣΥΣΜΕΔ και εν συνεχεία η μετεξέλιξή του σε συνδικαλιστικό όργανο, η ΠΟΕΣ, θεωρώντας ότι αυτή η τακτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν, από υπαιτιότητα και μόνο του ελληνικού Δημοσίου και των κυβερνήσεων διαχρονικά, συνιστά κατάφωρη αδικία και κοροϊδία σε βάρος τους, ζητούν:

– Είτε να επιστραφούν στους δικαιούχους υπαξιωματικούς ΕΜΘ τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τον καθένα τους για το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ και αποδόθηκαν στα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ, ως «κοινωνικοί πόροι», αφού τα ξαναπλήρωσαν, προκειμένου να αναγνωρίσουν τη μετοχική τους σχέση για τα πέντε (5) πρώτα έτη της κατάταξής τους.

– Είτε να τους καταβληθεί πρόσθετο μέρισμα, με αναγνώρισή τους της μετοχικής τους σχέσης με τα αντίστοιχα Ταμεία, από την κατάταξή τους στις ΕΔ και από τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ να αναγνωρίσουν από την ημερομηνία κατάταξής τους ως μετόχους τους τα στελέχη αυτά χωρίς να απαιτείται η επιπλέον καταβολή του 2%. Συνεπώς κατά την αποστρατεία τους να τους αποδίδει εφάπαξ για το σύνολο του εργασιακού τους βίου, αφού έχουν ήδη λάβει τις προβλεπόμενες εισφορές από αυτούς.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει και να απαξιώνει τους στρατιωτικούς, με κάθε τρόπο και μέσο που μπορεί. Η πολιτική που ακολουθεί απέναντι στους Εθελοντές Μακράς Θητείας, συνέχεια της πολιτικής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, μόνο ως απαξίωση μεταφράζεται και εκλαμβάνεται από τα ίδια τα στελέχη, τους ΕΜΘ. Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, «νίπτει τας χείρας της». Ομως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι καταβάλλει προσπάθεια να κορυφωθεί η απαξίωση.

Στην ομιλία του στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στους Εθελοντές Μακράς Θητείας αποκαλώντας τους Εθελοντές Μακράς «Διαρκείας». Ξέσπασε θύελλα στα στρατόπεδα, στις Πτέρυγες και στα πολεμικά πλοία, για τον απαξιωτικό και μειωτικό προς τα στελέχη αυτά χαρακτηρισμό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Χύθηκαν τόνοι μελάνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην είδε και να μην άκουσε τίποτα, αφού και στον χαιρετισμό του κατά την πρόσφατη ονοματοδοσία του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ») αναφέρθηκε στα ίδια στελέχη με τον ίδιο ακριβώς απαξιωτικό και μειωτικό χαρακτηρισμό («διαρκείας»).Το ΚΚΕ στέκεται δίπλα τους και υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα των Εθελοντών Μακράς Θητείας.

Θα συνεχίσει να αναδεικνύει την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Είναι γνωστό ότι μετά από Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, η κυβέρνηση «ένιψε τας χείρας της». Δεν ντράπηκαν οι της κυβέρνησης να απαντήσουν ότι κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Διοικητικών Συμβουλίων των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ), αποφασίστηκε η μη ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για επίλυση του προβλήματος (επιστροφή στους ΕΜΘ, των παρακρατηθεισών εισφορών υπέρ ΕΤΕΑΜ και αποδόθηκαν στα ΜΤ). Δεν ντράπηκαν να παραδεχτούν, μάλιστα, ότι «ενδεχόμενη νομοθέτηση θα έχει ως συνέπεια την άμεση επιστροφή ήδη καταβληθεισών εισφορών, καθώς και απώλεια εσόδων των ΜΤ από απόδοση εισφορών εκκρεμών αναγνωρίσεων»!

Η περίπτωση των ΕΜΘ αποδεικνύει ότι οι αστικές κυβερνήσεις και «συνέχεια» έχουν και δεν παίρνουν από λόγια (προτάσεις, εισηγήσεις κ.τ.λ.). Οσο όμως η φωνή των στρατιωτικών δυναμώνει, τόσο πιο σεβαστή θα γίνεται από τους κυβερνώντες.

Η ανάδειξη των προβλημάτων με κάθε τρόπο πρέπει απαραίτητα να ενισχυθεί και με τη δράση από ακόμη πιο ισχυρές – αγωνιστικές συνδικαλιστικές Ενώσεις Στρατιωτικών. Από Ενώσεις με όλο και περισσότερα μέλη που θα μπορούν να διεκδικούν λύσεις και όχι απλά να «εισηγούνται» λύσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να πάρει θέση και να ικανοποιήσει το δίκαια αιτήματα των ΕΜΘ και όχι ως κυβέρνηση που επικοινωνεί αποφάσεις διοικητικών οργάνων σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Να σταματήσουν πια η υποκρισία και το χτύπημα στην πλάτη των στελεχών. Να βάλει το χέρι στην τσέπη και να επιστρέψει στους Εθελοντές Μακράς Θητείας όσα εντελώς παρελκυστικά τους «έκλεψε».

Ναι! Για κλοπή μιλούν οι Εθελοντές Μακράς Θητείας. Για κλοπή, απαξίωση και κοροϊδία!

Ενας στρατιωτικός

Αναδημοσίευση από το δισέλιδο “Για τους ένστολους” του Ριζοσπάστη

Δείτε ακόμα...