Απειλές Ιορδανίας στο Ισραήλ για την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

Ο Ιορδανός πρωθυπουργός Όμαρ Ραζάζ απείλησε χθες, ότι το Αμάν θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ εάν το εβραϊκό κράτος κάνει πράξη το σχέδιό του να προσαρτήσει κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Συγκεκριμένα ο Ραζάζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του χασεμιτικού βασιλείου, το PETRA, τόνισε οτι «Δεν θα αποδεχθούμε μονομερή ισραηλινά μέτρα για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών» και «θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ σε όλες τις διαστάσεις τους» σε αυτή την περίπτωση. Όμως «δεν πρόκειται να βιαστούμε», όπου η Ιορδανία όπως και η Αίγυπτος, έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

«Ελπίζουμε ότι θα υιοθετηθεί ενιαία αραβική στάση όσον αφορά την αντίδραση στις απειλές» του Ισραήλ να προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη και ότι «η διεθνής κοινότητα θα επιτελέσει το καθήκον της να προστατεύσει την ειρήνη, όχι μόνο σε αυτή την περιοχή, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα», συμπλήρωσε.

Οπως είχε γίνει γνωστό λίγες μέρες νωρίτερα, η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζει το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό, που προβλέπει την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη ποταμού και των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Συγκεκριμένα ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προσάρτηση 130 εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, μια λωρίδα γης που εκτείνεται μεταξύ της λίμνης Τιβεριάδας (ή Θάλασσας της Γαλιλαίας) και της Νεκράς Θάλασσας, που αποτελεί μέρος των ανατολικών συνόρων με την Ιορδανία.

Πάνω από 600.000 Ισραηλινοί ζουν στους οικισμούς στη Δυτική Όχθη, τους οποίους οι Παλαιστίνιοι, όπως και η διεθνής κοινότητα, θεωρούν παράνομους.

Η Ιορδανία έχει απορρίψει επανειλημμένα κάθε προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, προειδοποιώντας ότι «θα σκοτώσει τις πιθανότητες να υπάρξει ειρήνη». Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, ο ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β΄, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα πυροδοτήσει «μείζονα σύγκρουση» με το χασεμιτικό βασίλειο εάν προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...