Απειλές ΗΠΑ εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έρευνα εναντίον του Ισραήλ

Απειλές εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εκτόξευσε ο Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ.Πομπέο. Δηλώνοντας την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ ο Πομπέο ισχυρίστηκε ότι το ΔΠΔ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διεξάγει έρευνα σε βάρος του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου εναντίον της Παλαιστίνης. Σημειώνοντας, ταυτόχρονα ότι η Παλαιστίνη δεν συνιστά κυρίαρχο κράτος.

Το ΔΠΔ ερευνά τυχόν εγκλήματα πολέμου εναντίον της Παλαιστίνης μεταξύ των οποίων η χρήση πυρομαχικών εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών, την κατεδάφιση και την αποψίλωση ολόκληρων οικοδομικών περιοχών και την βίαιη προσάρτηση παλαιστινιακών περιοχών.

Δεν πιστεύουμε ότι οι Παλαιστίνιοι συνιστούν ένα κυρίαρχο κράτος και ως εκ τούτου δεν πληρεί τις προϋποθέσεις να αποτελεί μέλος ή να συμμετέχει ως κράτος σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Μ. Πομπέο

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Μ. Πομπέο επισκέφθηκε το Ισραήλ όπου επί οκτώμισι ώρες ο Αμερικανός Υπ. Εξωτερικών συνάντησε σημαντικούς αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και των μυστικών υπηρεσιών. Η ατζέντα των συναντήσεων του Πομπέο με τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον κυβερνητικό εταίρο του, Μπένι Γκαντς (από το «Γαλάζιο και Λευκό» μπλοκ, που αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας), είχε ως επίκεντρο την προσάρτηση του 30% της κατεχόμενης παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης από 1η Ιούλη.

Το Παλαιστινιακό κράτος που δεν λαμβάνει πλήρη διεθνή αναγνώριση, κατάφερε να γίνει μέλος του ΔΠΔ το 2015. Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2015, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα κατά τη παρουσία του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να συστήσει στην κυβέρνηση την πλήρη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης με βάση τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της, ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Δείτε ακόμα...