Απειλές Πούτιν προς το Ισραήλ: “Οι χώρες μας θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση πολέμου”

Μ. Νετανιάχου, Πρωθυπουργός Ισραήλ και ο Β. Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας σε συνάντηση
Φώτο Αρχείου / Μ. Νετανιάχου, Πρωθυπουργός Ισραήλ και ο Β. Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας σε συνάντηση (2012) / Πηγή: TWITTER

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της Βρετανικής ιστοσελίδας expres.co.uk, ο Πούτιν είπε στον Νετανιάχου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κηρύξει πόλεμο στο Ισραήλ εν μέσω της κατάστασης με την Παλαιστίνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οι δύο χώρες τους θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση πολέμου, καθώς οι εντάσεις με την Παλαιστίνη ενισχύθηκαν μέχρι τη σημερινή κρίση στη Γάζα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η τρέχουσα κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πούτιν πρότεινε να συζητηθεί η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας πριν από τη συμφωνημένη ημερήσια διάταξη. Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί έντονα στη γειτονιά Sheikh Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τότε που ένα ισραηλινό δικαστήριο διέταξε την έξωση παλαιστινιακών οικογενειών, η οποία αργότερα καθυστέρησε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πίεσε για συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ. Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως» όλες τις δραστηριότητες διευθέτησης στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απολαμβάνει «προσωπική φιλία» με τον Πρόεδρο Πούτιν, σύμφωνα με την Βρετανική ιστοσελίδα.

Μέχρι στιγμής, ο κ. Νετανιάχου έχει καταφέρει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ισραήλ στη Συρία χωρίς να ‘διαπεράσει’ το Κρεμλίνο. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η λεπτή ισορροπία, δεδομένου ιδίως των βαθύτερων δεσμών της Μόσχας με τις παλαιστινιακές ομάδες.

Το 2019, ο κ. Νετανιάχου αποκάλυψε ότι ο Πούτιν του είχε πει ότι οι δύο χώρες θα βρεθούν σε πόλεμο αν δεν υπήρχε η στενή τους σχέση. Μιλώντας στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός είπε: «Ο Πούτιν μου είπε ότι…θα μπορούσαμε να βρεθούμε στη μέση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης»…

ag

Δείτε ακόμα...