Απλήρωτες εφημερίες σε ΓΝΑ και ΝΙΜΙΤΣ

251 Γενικό Νοσοκομείου Αεροπορίας (251ΓΝΑ)
251 Γενικό Νοσοκομείου Αεροπορίας (251ΓΝΑ) – EUROKINISSI

Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΙΤΣ) και το 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (215 ΓΝΑ), πέρα απ’ την κάλυψη των αναγκών που απορρέουν απ’ την «στρατιωτική» αποστολή τους, συμμετέχουν με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων και στο πρόγραμμα εφημεριών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Ως εκ τούτου, το εργαζόμενο σ’ αυτά τα νοσοκομεία προσωπικό, δικαιούται την αποζημίωση που χορηγείται και στο αντίστοιχο προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, για το χρόνο φυσικά που συμμετέχει στις σχετικές εφημερίες.

Παρά το ότι η κυβέρνηση, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, του Υπουργού Υγείας καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, καθόρισε την αποζημίωση του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, για το διάστημα από 22 Μάρτη έως και 31 Μάη 2021, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, το προσωπικό του ΝΙΜΤΣ και του 251 ΓΝΑ ουδέποτε έλαβαν τα δικαιούμενα ποσά.

Με αιτία αυτή την εξέλιξη, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ήδη έχει καταθέσει σχετική κοινοβουλευτική Ερώτηση ( 7703 / 1 -7- 2021). Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την προσφιλή της τακτική, σ’ αυτή την ερώτηση, απάντησε με δύο διαφορετικές εκδοχές σχετικά με την καθυστέρηση των πληρωμών.

Μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α.), η απάντηση είναι ότι: «Η μέχρι στιγμής καθυστέρηση οφείλεται στην πρωτόγνωρη για τα εν λόγω Στρατιωτικά Νοσοκομεία (ΣΝ) απαιτούμενη διαδικασία πληρωμής υπερωριών, η οποία προϋποθέτει μηχανογραφικές εφαρμογές και διοικητικές διεργασίες που, ενώ για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι πάγιες, στην περίπτωση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων δεν υπήρχε παρόμοια εξοικείωση και απαιτείται σημαντική επεξεργασία δεδομένων από συναρμόδιους φορείς».

Μέσω δε του Υπουργείου Οικονομικών, το μήνυμα της κυβέρνησης προς του εργαζόμενους είναι ότι: «Σε κάθε περίπτωση, αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου, που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και τις λοιπές κατηγορίες προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζονται κάθε φορά με βάση την Κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας, κατά την κατάρτιση προπαντός του ετήσιου Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Απ’ τις προαναφερόμενες απαντήσεις, γίνεται φανερή η για μια ακόμη φορά ξεδιάντροπη πρόθεση εμπαιγμού των εργαζομένων στο ΝΙΜΤΣ και στο 251 ΓΝΑ, τόσο από πλευράς ΥΠΕΘΑ. όσο και ΥΠΟΙΚ. Όταν τα χρήματα προορίζονται για τους μεγάλους επιχειρηματίες, διακινούνται με υπερηχητική ταχύτητα, όταν προορίζονται για την πληρωμή εργαζομένων, έχουν την ταχύτητα αραμπά. Το προσωπικό του χώρου της υγείας (στρατιωτικού και πολιτικού τομέα), γνωρίζει πλέον πολύ καλά, ότι όσο η κυβέρνηση είναι ασυνεπής απέναντί τους, τόσο είναι συνεπής και ταχύτατη είναι, στην θεσμοθέτηση ακραίας αντεργατικής νομοθεσίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον πακτωλό των χρημάτων που «δωρίζει» στους επιχειρηματίες ιδιωτικού τομέα της υγείας και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση, οφείλει χωρίς την ελάχιστη χρονοτριβή, να εγκαταλείψει την προσπάθεια ευτελισμού του ιδρώτα των εργαζομένων με τις διαφορετικές απαντήσεις των υπουργείων της και να καταβάλει άμεσα, τις προβλεπόμενες από την Κοινή Υπουργική Απόφαση αποζημιώσεις εφημεριών, στο προσωπικό τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, όσο και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Ο Μαρκόνης

Δείτε ακόμα...