Από 21 Μαΐου οι εμβολιασμοί για την ομάδα 40-44 με όλα τα εμβόλια – Μόνο μία δόση για όσους έχουν νοσήσει

EUROKINISSI

Ανοίγουν οι εμβολιασμοί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson,  Moderna) και για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, την Παρασκευή 21 Μαΐου, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Προσέθεσε ότι με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για άλλες ηλικιακές ομάδες. 

Όπως είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους, με δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1.615.000 (15,4% του ενήλικου πληθυσμού και σχεδόν 2.817.000  έχουν εμβολιαστεί με μια δόση, (ποσοστό 26,8%). Λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή, περίπου 300.

Μέχρι τέλος Μαΐου,αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. άνθρωποι. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%. Σε σχέση με τις παραδόσεις από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, δήλωσε ότι η ανοσία για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό και έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, η προστασία από τα αντισώματα διαρκεί τουλάχιστον 13 μήνες.

Όπως είπε μόλις πριν από λίγες ημέρες υπάρχει προδημοσίευση πολυκεντρικής μελέτης που δείχνει ότι σε 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν τα αντισώματα παραμένουν ενεργά μέχρι και 13 μήνες και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στη Γαλλία. «Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων και μειώνει κατά 96% τον κίνδυνο επαναλοιμώξης» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει» είπε και προσέθεσε ότι καλύπτονται από τα αντισώματα αυτά και για τις μεταλλάξεις του ιού.

Πρόσθεσε ότι κατακόρυφη αύξηση αντισωμάτων μετά από φυσική νόσηση έδειξε και μελέτη στην Ελλάδα και σημείωσε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να γίνεται μία δόση εμβολίου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...