Από την τσέπη τους και οι εμβολιασμένοι για τεστ Covid!

Δωρεάν RAPID TEST ανίχνευσης του νέου κορονοϊού απο κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ
Φώτο Αρχείου / Δωρεάν RAPID TEST ανίχνευσης του νέου κορονοϊού απο κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ Πηγή: EUROKINISSI

Έτοιμος για τα ακόμα …χειρότερα πρέπει να είναι ο λαός μπροστά και στη νέα έξαρση της πανδημίας με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να κυριαρχεί σταδιακά, αφού αντί για όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας προκειμένου να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού, δεν αποκλείεται να του επιβληθεί ένα ακόμα χαράτσι από την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χτεσινή ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε να επιβαρυνθούν και οι εμβολιασμένοι το κόστος για rapid τεστ ή PCR στις γιορτές για να μπαίνουν σε συγκεκριμένους χώρους. Έτσι, μετά τους ανεμβολίαστους, σειρά παίρνουν και οι εμβολιασμένοι στις ουρές των φαρμακείων και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων για το γνωστό χαράτσι, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται τα δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλο τον πληθυσμό ώστε να αναβαθμιστούν η ιχνηλάτηση και η επιδημιολογική επιτήρηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, π.χ. για μια 4μελή οικογένεια που θα θέλει να βγει τις γιορτές, θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 40 ευρώ για το νέο χαράτσι! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε βέβαια να «καθησυχάσει» ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

Δύο χρόνια μετά λοιπόν και η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε κίνδυνο που εγκυμονεί η απουσία μέτρων για να επιταχύνει προς την πλήρη εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, παρακολουθεί «την πορεία της πανδημίας, της μετάλλαξης “Όμικρον”, και στο πλαίσιο του περιορισμού, της ανάσχεσης της μεγάλης διασποράς εξετάζουμε διάφορα μέτρα και επιμέρους ρυθμίσεις», όπως ειπώθηκε χτες. Όπως ήταν αναμενόμενο, στα διάφορα μέτρα δεν περιλαμβάνονται τα αυτονόητα, όπως η αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία, οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σύγχρονες υποδομές κι εξοπλισμός.

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση της κυβερνητικής επιτροπής, πάνω από το 30% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο (μόλις το 67,5% έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις και το 70% με μία δόση) ένα χρόνο μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Μεταξύ αυτών χιλιάδες άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σχεδόν 20.000 άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή/και ψυχικές ασθένειες δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση. Από τις 60.000 αιτήσεις, σύμφωνα με τον γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, έχουν εμβολιαστεί 43.000, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν την πρώτη δόση.

Όσο για την αναμνηστική δόση, έχει εμβολιαστεί μόνο το 50% των δικαιούχων και 23% έχει προγραμματίσει το ραντεβού. Στα παιδιά, έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί, ενώ για τις ηλικίες 5 – 11 τα εμβόλια έχουν ήδη εξαντληθεί, οπότε δεν υπάρχουν πια διαθέσιμα ραντεβού.

Σχετικά με την «Όμικρον», η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπογράμμισε ότι πρόκειται για παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τον αριθμό κρουσμάτων κάθε δύο μέρες, ενώ «στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, που νοσούν αλλά ηπιότερα», επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για μαζικά δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό.

«Αν πάρουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, στις 25 εβδομάδες η αποτελεσματικότητα έναντι της “Όμικρον” είναι 35%, ενώ ήταν 64% για τη “Δέλτα”. Μετά την τρίτη δόση η προστασία απέναντι στην “Όμικρον” ανέρχεται στο 76% και πάνω από 90% για τη “Δέλτα”», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Δείτε ακόμα...