Αποχώρησαν από τη νήσο Τζέρσεϊ της Μάγχης τα βρετανικά πολεμικά και τα γαλλικά αλιευτικά

Τα δύο πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που είχαν σταλεί στο νησί Τζέρσεϊ της Μάγχης θα επιστρέψουν στο λιμάνι τους, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού αποχώρησαν τα γαλλικά αλιευτικά, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί εκεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους κανόνες αλιείας μετά το Brexit.

Η κόντρα εκδηλώθηκε όταν οι αρχές του Τζέρσεϊ, το οποίο είναι βρετανική κτήση, εξέδωσε 41 άδειες αλιείας για την Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη. Να σημειωθεί ότι το νησί με πληθυσμό 108.000 κατοίκους βρίσκεται 23 χλμ. από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας και 140 χλμ. νότια των ακτών της Βρετανίας και εισάγει το 95% της ηλεκτρικής του ενέργειας από τη Γαλλία, .

Ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων του Τζέρσεϊ, Ίαν Γκορστ, τόνισε ότι το νησί είχε εκδώσει άδειες σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που επιβάλλονται στη μετά Brexit εποχή.

Το γεγονός ότι οι αρχές του νησιού δεν επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση των Γάλλων ψαράδων στην ΑΟΖ του, προκάλεσε την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης. Το Παρίσι απείλησε τη Βρετανία με διακοπή της ροής ηλεκτρικού ρεύματος προς το βρετανικό νησί. Η υπουργός Θαλασσών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραντέν, μιλώντας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, δήλωσε ότι «στη συμφωνία (σ.σ. Brexit) υπάρχουν αντίποινα. Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε».

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα γαλλικά αλιευτικά έφυγαν από τα νερά του Τζέρσεϊ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ. «Η κατάσταση έχει επιλυθεί προς το παρόν, τα περιπολικά σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο λιμάνι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ωστόσο ότι το Λονδίνο παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής και θα παράσχει όποια βοήθεια ζητηθεί από τις αρχές του Τζέρσεϊ. «Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας (για το Brexit) επέφερε αλλαγές στους αλιευτικούς κανόνες μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ. Οι αρχές του Τζέρσεϊ έχουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν τους κανόνες αλιείας στα ύδατά τους με βάση αυτήν τη συμφωνία και τις στηρίζουμε στην άσκηση αυτών των δικαιωμάτων τους», κατέληξε.

Με την αποστολή δύο πολεμικών πλοίων στο νησί Τζέρσεϊ της Μάγχης, η βρετανική κυβέρνηση «απαντά» στις απειλές της γαλλικής κυβέρνησης για διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί, καθώς κλιμακώνεται η κόντρα Λονδίνου και Παρισιού για τα αλιευτικά δικαιώματα στη Μάγχη, μετά και το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...