Αποδέχτηκαν στα μουλωχτά την αποθήκευση και φύλαξη δεκάδων κοντέινερ με πολεμικό υλικό για λογαριασμό των ΗΠΑ

Πλοίο διοίκησης επιχειρήσεων των ΗΠΑ USS Mount Whitney
Φώτο Αρχείου / Πλοίο διοίκησης επιχειρήσεων των ΗΠΑ USS Mount Whitney / Πηγή: U.S. 6th Fleet

Δεν έχει πάτο η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που σπέρνουν σε όλη τη χώρα εστίες πολέμου και στόχους πιθανόν αντιποίνων από τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε περίπτωση γενίκευσης των συγκρούσεων.

Τελευταίο τέτοιο κρούσμα είναι η αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση του αμερικανικού αιτήματος να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μια μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό αίτημα κατέθεσε η αμερικάνικη πρεσβεία στην Ελλάδα και έγινε δεκτό από την κυβέρνηση και την ηγεσία του στρατού.

Σαν αποτέλεσμα, δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά βρίσκονται αποθηκευμένα σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικάνικη πρεσβεία ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να υποδεχτεί το φορτηγό πλοίο «SAGAMORE» και να «φιλοξενήσει» προσωρινά το φορτίο του. Είχε προηγηθεί η άρνηση άλλης ευρωπαϊκής χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ να το ξεφορτώσει – όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο – και να αποθηκεύσει αυτή το πολεμικό υλικό, επικαλούμενη διάφορα κωλύματα.

Απαντώντας θετικά στο αμερικανικό αίτημα, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια στο φορτηγό πλοίο να ξεφορτώσει στην Αλεξανδρούπολη. Στη συνέχεια το πολεμικό φορτίο μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, όπου φυλάσσεται από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτίο θα μεταφορτωθεί το καλοκαίρι σε άλλο εμπορικό πλοίο που θα μισθώσουν οι ΗΠΑ και θα μεταφερθεί στον τελικό του προορισμό, ο οποίος παραμένει άγνωστος.

Τα πυρομαχικά που περιέχονται στα εμπορευματοκιβώτια περιλαμβάνουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια.

Ενα από τα κοντέινερ εμφανίζεται να περιέχει «επικίνδυνα υλικά», στα οποία περιλαμβάνεται και ο λευκός φώσφορος.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν τη νέα εξέλιξη στην «αλυσίδα» της ελληνικής πολεμικής εμπλοκής, είναι πολλά και επιβάλλουν να ενημερώσει η κυβέρνηση άμεσα τον λαό:

  • Για ποιους λόγους το συγκεκριμένο πολεμικό φορτίο δεν έγινε δεκτό από άλλο ευρωπαϊκό κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη χώρα μας;
  • Τι ακριβώς περιέχεται στα εμπορευματοκιβώτια; Υπάρχουν πράγματι όπλα λευκού φωσφόρου ανάμεσα στο πολεμικό υλικό;
  • Πότε ακριβώς ξεφορτώθηκε το φορτίο και πού φυλάσσεται σήμερα; Πότε σκοπεύουν να το μετακινήσουν οι Αμερικανοί και προς ποιον προορισμό;
  • Πόσο ασφαλής για τους κατοίκους περιοχών που γειτνιάζουν με στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι η «έκτακτη» αποθήκευση ενός τόσο μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού και μάλιστα επικίνδυνου, όπως όλα δείχνουν;

Σε κάθε περίπτωση και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων, αποκτά ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά πολεμικού κόμβου για ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, εκτοξεύοντας τους κινδύνους για τον λαό.

Δείτε ακόμα...