Αποδέσμευση από την ΕΕ

ΕΕ -σημαίες
Πηγή: Eurokinissi

Συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στις 6 Μάη το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποφασίστηκε, μετά από πρόταση της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, η εφαρμογή κοινού προγράμματος των χωρών της Ε.Ε με σκοπό την επιτάχυνση στο έδαφος των χωρών της Ε.Ε, των μετακινήσεων στρατευμάτων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Οι μετακινήσεις των στρατευμάτων θα είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα της Στρατιωτικής Κινητικότητας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Άλλωστε όπως αναφέρεται και σε προηγούμενες αποφάσεις της Ε.Ε, το σχέδιο της στρατιωτικής κινητικότητας της PESCO είναι μια στρατηγική πλατφόρμα, που επιτρέπει σε ομάδα χωρών, την ταχεία και απρόσκοπτη μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού σε όλη την Ε.Ε, σιδηροδρομικώς, οδικώς, αεροπορικώς ή δια θαλάσσης. Είναι αυτό που τις τελευταίες μέρες συμβαίνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο αεροδρόμιο της Λάρισας ή στο λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία, όπου στα πλαίσια της  «Defender Europe 21» αποβιβάστηκαν χιλιάδες στρατεύματα, στρατιωτικό υλικό, ελικόπτερα και πολεμικά αεροσκάφη.

Η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία και πάρθηκε τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η μεγάλη αμερικανονατοϊκή άσκηση «Defender Europe 21», όπου μετακινούνται σε όλη την έκταση των συνόρων με τη Ρωσία στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό της λυκοσυμμαχίας. Για το σκοπό αυτό οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, αναζητούν τρόπους για τη βελτίωση της μετακίνησης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλο το μήκος της Ευρώπης, στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια τα επτά επόμενα χρόνια για την ενίσχυση της κινητικότητας στρατευμάτων, ιδιαίτερα μέσω του εκσυγχρονισμού υποδομών όπως οι γέφυρες, οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι αυτοκινητόδρομοι. Την ευθύνη υλοποίησης του σχεδίου έχει η Ολλανδία, με στόχο να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής στις διασυνοριακές κινήσεις στρατευμάτων, που σήμερα θεωρούνται αυξημένοι.

Στην ίδια κατεύθυνση κυρίως η Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και η Γερμανία, υλοποιούν πενήντα προγράμματα στους τομείς της εκπαίδευσης, των χερσαίων επιχειρήσεων, των θαλάσσιων, των αεροπορικών επιχειρήσεων, της κυβερνοάμυνας, των συστημάτων διοίκησης και υποστήριξης.

Με κορμό αυτές τις χώρες προωθείται η πρόταση για τη δημιουργία από την Ε.Ε μιας ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης 5.000 ανδρών.

Στην υλοποίηση όλων αυτών των αποφάσεων και την πρακτική εφαρμογή τους, που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το λαό μας αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης, μεγάλες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Σταθερά όλα τα χρόνια ψήφιζαν αποφάσεις για το δυνάμωμα της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου, δηλαδή της Ε.Ε, καθώς και το δυνάμωμα της στρατιωτικής συνεργασίας με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ στις Θέσεις για το 21ο Συνέδριο, αναφέρει για την Ε.Ε: «Παίρνονται μέτρα για την προώθηση του στόχου της λεγόμενης «Στρατηγικής Αυτονομίας» στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της συμμαχίας και των κοινών επεμβάσεων µε το ΝΑΤΟ, που παραμένει ο βασικός πυλώνας της … Με στόχο την αυτόνομη στρατιωτική επάρκεια, ενισχύεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης προγραμμάτων έρευνας κι εξοπλισμών από την ευρωενωσιακή αγορά, σε µια προσπάθεια να υποχωρήσει η εξάρτηση από την αμερικανική αγορά εξοπλισμών … Για τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ καλούνται τα κράτη – µέλη να δίνουν το 2% του ΑΕΠ τους για τους εξοπλισμούς της ΕΕ, πέραν των υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ. Η PESCO σχεδιάζεται να αναβαθμίσει τη λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα».

Ο λαός μας τίποτε καλό δεν μπορεί να περιμένει από τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται ανάμεσα στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα της συσπείρωσης με το ΚΚΕ που αταλάντευτα όλα τα χρόνια παλεύει ενάντια στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να φύγουν τώρα όλοι οι αμερικανονατοϊκοί από τη χώρα μας, να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας και να κλείσει η βάση της Σούδας.

Να γίνει πράξη αυτό που χρόνια διαλαλεί ο λαός μας: «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Βασίλης Δ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...