Αποκαλυπτικός ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

ΗΠΑ - Άντονι Μπλίνκεν
Φώτο Αρχείου / Άντονι Μπλίνκεν / Πηγή: TWITTER

Συνέντευξη στο euronews παραχώρησε ο Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, τις προηγούμενες μέρες, στα πλαίσια της επίσκεψης αμερικανικής αποστολής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟικό αρχηγείο, στις Βρυξέλλες. Κι επειδή είναι ακόμη καλύτερο και πιο αποδεικτικό, όταν τα λένε μόνοι τους οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών, παρατίθενται εκτενή αποσπάσματα της συνέντευξης. Αυτές τις μέρες μπορεί να περίσσεψαν οι ευχές και τα μηνύματα για τα γενέθλια του ελληνικού έθνους-κράτους από ξένους αξιωματούχους αλλά στα διεθνή μέσα είπαν κι άλλα πιο ουσιαστικά, για ΝΑΤΟ-ΕΕ, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ισχυρότερο ΝΑΤΟ – Πιο κοντά στις ΗΠΑ η ΕΕ και στο βάθος η Κίνα και η Ρωσία

Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, τόνισε στη συνέντευξή του ότι: «Θέλαμε να έρθουμε εδώ. Να είμαστε εδώ με μια βασική αποστολή. Να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ, στις συμμαχίες μας, στους εταίρους μας, την ΕΕ και τους κύριους σύμμαχούς μας… Θέλαμε το επαναλαμβάνω, να δείξουμε ότι η Αμερική έχει επιστρέψει όσον αφορά τη δέσμευση στις συμμαχίες και τις συνεργασίες της.»

Προφανώς οι ΗΠΑ δεν έφυγαν ποτέ για να επιστρέψουν σήμερα. Όπως είναι πλέον γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να ισχυροποιήσουν τη Νατοϊκή συνοχή και να αναθερμάνουν και τις ευρωαμερικανικές σχέσεις συνολικά, οι οποίες κλονίζονται από τις ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Στο φόντο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία, η ΕΕ αποτελεί κρίσιμο σημείο της αντιπαράθεσης χώρια και από τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικούν τα ισχυρότερα καπιταλιστικά ευρωπαϊκά κράτη.

Για την ίδια την ΕΕ, οι δυνάμεις της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά κύριο λόγο, σηκώνουν το βάρος της ευρωπαϊκής κούρσας των μονοπωλιακών τους ομίλων στις περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος. Σε αυτήν την άποψη συνηγορεί τόσο η γαλλική εξωτερική πολιτική που επιδιώκει, χάριν και της στρατιωτικής της ισχύος, να αναβαθμίσει τη θέση της στη Μεσόγειο και εντός της ΕΕ όσο και η Γερμανία, η οποία στηριζόμενη στις αντοχές της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας και στον ηγετικό της ρόλο εντός ΕΕ ακολουθεί πολιτική ισορροπίας μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολύ ξεκάθαρος. Πιστεύει ότι ο NordStream 2 είναι κακή ιδέα και μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη. Για μας, για τη Συμμαχία υπονομεύει τις βασικές αρχές της ΕΕ όσον αφορά στη ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία… Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να το πω ξεκάθαρα και απευθείας στον φίλο μου Χάικο Μαας (σ.σ Γερμανός Υπ Εξωτερικών).»

Το κουβάρι συνεχίζει να μπλέκει επικίνδυνα με την ταυτόχρονη αύξηση της στρατωιτικοπολιτικής έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ, Ρωσίας και Κίνας, την εμπορική επέλαση της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά και τη διαδικασία ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία, διαδικασία που σκοντάφτει στα επιμέρους συμφέροντα χωρών όπως η Γερμανία ( ενεργειακός αγωγός NordStream 2)

«Έχει να κάνει με το να είμαστε ενωμένοι όσο αφορά στα συμφέροντα και τις αξίες που μοιραζόμαστε. Και μια από αυτές στην οποία όλοι επενδύσαμε όλα αυτά τα χρονιά είναι αυτό που ονομάζουμε διεθνή τάξη βασιζόμενη σε κανόνες… Όταν λοιπόν μια χώρα, είτε είναι η Κίνα ή κάποια άλλη, κάνει πράξεις που την υποσκάπτουν, όταν δεν παίζει με τους κανόνες, έχουμε την υποχρέωση να μιλήσουμε και να πούμε ότι πρέπει να το κάνει. Και είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σ’ αυτό, όταν το κάνουμε μαζί με σύμπνοια.»

Όπου βλέπουμε «διεθνή τάξη» και «κανόνες», να βάλουμε «πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο διεθνές Σύστημα», η οποία απειλείται ανοιχτά από την Κίνα. Για τις ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή της διπλωματικής της ατζέντας το να εξασφαλιστεί απόλυτη σύμπλευση με την ΕΕ σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το ΝΑΤΟ σε αυτήν τη διαδικασία.

Για τη Ρωσία όμως ο Α. Μπλίνκεν και μέσα από αυτήν τη συνέντευξη συνεχίζει να ακολουθεί την αμερικανική πολιτική αύξησης της έντασης στην αμερικανορωσική αντιπαράθεση. Η στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή συνοδεύεται και από ρηματικές επιθέσεις με ευθείες απειλές και κατηγορίες.

«Υπάρχει μια βαθιά κοινή ανησυχία για κάποιες επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Και φυσικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαμε την κυβερνοεπίθεση στη Solarwinds. Είχαμε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές. Είχαμε πιθανώς χρηματισμό για να χτυπηθούν οι δυνάμεις μας στο Αφγανιστάν. Και βέβαια είδαμε την δηλητηρίαση και την απόπειρα δολοφονίας του Αλεξέι Ναβάλνι, χρησιμοποιώντας ένα χημικό όπλο. Για να μην αναφερθώ στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία… Υπάρχει μια κοινή εκτίμηση της πρόκλησης που θέτει η Ρωσία και μια κοινή δέσμευση να είμαστε ενωμένοι για να την αντιμετωπίσουμε.»

Η «πολύτιμος σύμμαχος» Τουρκία και η Αν. Μεσόγειος των «διαφορών»

«Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος, ιδιαίτερα πολύτιμος σύμμαχος, με την οποία συνεργαζόμαστε σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, στο ζήτημα της Συρίας και σε άλλους τομείς. Έχουμε λοιπόν συμφέρον να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την Τουρκία, χωρίς όμως να αγνοούμε ταυτόχρονα τις διαφορές μας (σ.σ. εννοεί την αγορά των s-400)».

Η στρατηγική αξία της Τουρκίας επιβεβαιώνεται κι εδώ και μάλιστα είναι άξιο προσοχής ότι οι λεγόμενες «αξίες» και «αρχές» της δύσης, που έχουν κάνει σημαία οι ΗΠΑ, ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων(!) ξαφνικά ξεχάστηκαν για την γείτονα χώρα και δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά, παρ ‘ όλες τις τελευταίες εξελίξεις (αποχώρηση Τουρκίας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την έμφυλη βία, η κρατική καταστολή και οι πολιτικές διώξεις). Γνωστό βέβαια το τροπάρι ΗΠΑ και ΕΕ, να θυμούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μόνο όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Πάντως επειδή αναφέρεται ειδικά και το ζήτημα της Συρίας είναι καλό να έχει υπόψη ο αναγνώστης ότι για τα ευρωατλαντικά σχέδια η Τουρκία φαίνεται να είναι σημαντικό ανάχωμα στη ρωσική εξωτερική πολιτική στην περιοχή.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την Τουρκική αστάθεια στην Αν. Μεσόγειο ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας με κυνικό τρόπο, ο Αμερικανός Υπ. Εξωτερικών δήλωσε: «το ΝΑΤΟ έχει διαδραματίσει έναν πολύ καλό ρόλο στη μείωση της διαμάχης και στη διασφάλιση ότι σε περιοχές που υπάρχουν διαφορές, κανείς δεν προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες, ξεκινώντας με την Τουρκία ώστε να κρατήσει τα πλοία της εκτός των υδάτων ή περιοχών, που αξιώνουν άλλοι.»

«Περιοχές και ύδατα που αξιώνουν άλλοι», «περιοχές που υπάρχουν διαφορές». Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς…. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να έφταναν στα αυτιά μας και αυτές οι «φιλελληνικές» δηλώσεις πέρα από τον κοινό παρελθόν(!) και πεπρωμένο μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας που τρίφτηκε στη μούρη μας αρκετά αυτές τις μέρες με αφορμή τα 200 χρόνια της επανάστασης, η οποία τώρα βαφτίζεται «πόλεμος ανεξαρτησίας», μήπως και μπερδευτεί κανείς με το αστικό- κοινωνικό και πραγματικά επαναστατικό περιεχόμενο του αγώνα και βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα για το σήμερα…

Πανούσης Αλέξης
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Γεωπολιτικής Ανάλυσης,
Γεωστρατηγικής Σύνθεσης και Σπουδών Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...