Απόρρητα σχέδια επίθεσης για το Ιράν είχε ο Τραμπ

Σάλο προκαλεί στις ΗΠΑ ηχητικό ντοκουμέντο που καταγράφει τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρεται σε απόρρητα σχέδια επίθεσης σε βάρος του Ιράν.

Το ηχητικό ντοκουμέντο που μεταδόθηκε αργά προχτές βράδυ από αμερικανικό δίκτυο, CNN, αφορά συνομιλία του Τραμπ με συνεργάτες του τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή επτά μήνες αφότου είχε αποχωρήσει από το αμερικανικό προεδρικό αξίωμα. Εκεί ο Τραμπ ακούγεται πως παραδέχεται ότι κράτησε απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου που αναφέρεται στο ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράν, αναφέροντας: «Αυτά είναι τα χαρτιά» ακούγεται να λέει ο πρώην πρόεδρος, αναφερόμενος στα σχέδια επίθεσης του Πενταγώνου που «έφτιαξε ο στρατός και μου το έδωσε».

«Βλέπετε, ως πρόεδρος θα μπορούσα να το αποχαρακτηρίσω. Τώρα δεν μπορώ, ξέρετε, αλλά παραμένει απόρρητο» ακούγεται να λέει ο Τραμπ.

«Τώρα έχουμε πρόβλημα», του απαντά μία συνεργάτης του.

Η ηχογραφημένη αυτή συνομιλία υπονομεύει τους ισχυρισμούς του πρώην Προέδρου σε συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στον δημοσιογράφο Μπρετ Μπάιερ του Fox News όπου ισχυριζόταν πως δεν είχε κρατικά απόρρητα έγγραφα.

Η κλήτευσή του σε δικαστήριο που χειρίζεται τις κατηγορίες για κατοχή κρατικών εγγράφων έχει οριστεί για τα μέσα Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...