Αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και πολεμικές προετοιμασίας για τη «νέα πραγματικότητα» που διαμορφώνει ο πόλεμος

Ο Μπόρις Τζόνσον με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Πηγή: AP

Όλο και περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στέλνουν οι ευρωατλαντικοί στην Ουκρανία, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση τους με την Ρωσία.

Με φόντο τις ανοιχτές ευρωατλαντικές παραδοχές για παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, επισκέφθηκε το Κίεβο και ανακοίνωσε την αποστολή περισσότερου πολεμικού εξοπλισμού.

Ο Μπ. Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, τα οποία μάλιστα θα είναι πρόσθετα στα 100 εκατ. στρατιωτικής βοήθειας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κάλεσε τις δυτικές χώρες να «ακολουθήσουν το παράδειγμα» της Βρετανίας για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και να ενισχύσουν τις κυρώσεις οι οποίες είναι ένα ακόμη «εργαλείο» στην αντιπαράθεση των ευρωατλαντικών με τη Ρωσία. «Είναι καιρός να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, να αυξηθούν οι παραδόσεις όπλων σε εμάς», δήλωσε ο Ζελένκσι.

«Νέα πραγματικότητα» η κλιμάκωση του ανταγωνισμού

Την ίδια ώρα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωνε στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» πως η «συμμαχία» επεξεργάζεται σχέδια για να έχει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα εξωτερικά του σύνορα, ώστε «να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας». Φυσικά, αυτές οι δυνάμεις θα επιτείνουν την περικύκλωση της Ρωσίας. 

Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ .

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μας παρουσιάσουν επιλογές για αυτή που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO», δήλωσε, αποτυπώνοντας τη νέα φάση στην οποία έχουν μπει οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι πολεμικές προετοιμασίες.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...