Αποζημίωση 250.000 ευρώ σε θύματα της ναυτικής τραγωδίας στην Αίγινα το 2016

Λιμεναρχείο Αίγινας
Φώτο Αρχείου / Λιμεναρχείο Αίγινας

Μετά από έξι χρόνια διαδικασίας, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς επεδίκασε ποσό αποζημίωσης ύψους 250.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες για τη ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2016 στην Αίγινα, όταν η τουριστική λάντζα «Αντωνία» συγκρούστηκε με το ταχύπλοο «Ντουέντε».

Ο 58χρονος κυβερνήτης της λάντζας, έμπειρος ναυτικός που έκανε αυτή τη διαδρομή επί χρόνια, ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, ο 44χρονος πατέρας του που προσπάθησε να το σώσει και ακόμη ένας άνδρας σκοτώθηκαν, ενώ ακόμα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το μεσημέρι της Τρίτης 16 Αυγούστου 2016 ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος μέσω κλήσης στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112), για περιστατικό σύγκρουσης του επιβατηγού-τουριστικού «Αντωνία» με το ταχύπλοο σκάφος «Ντουέντε» στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αίγινας, μεταξύ Πέρδικας και νησίδας Μονή.

Αμέσως στην περιοχή έσπευσαν ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ), τέσσερα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο του Λιμενικού, παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη, καθώς και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.

Οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν σοκαριστικές. Το τουριστικό σκάφος βρισκόταν κομμένο στα δύο και μισοβυθισμένο και 24 άνθρωποι στη θάλασσα σε κατάσταση σοκ. Αλλοι προσπαθούσαν να κολυμπήσουν και να σωθούν, άλλοι τραυματισμένοι έκλαιγαν και φώναζαν και κάποιοι άλλοι ήταν νεκροί.

Την επιδίκαση της αποζημίωσης γνωστοποίησε, μέσω δελτίου Τύπου, ο Αλέξης Κούγιας και συγκεκριμένα αναφέρει:

«Όπως είναι γνωστό, στις 16/8/2016 έγινε το γνωστό ναυάγιο κοντά στο νησάκι Μονή της Αίγινας, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας νεαρός Ουκρανός οικονομολόγος και ένα κοριτσάκι 5 ετών, στο ίδιο ναυάγιο δε τραυματίστηκαν σοβαρά τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων η σύζυγος του Ουκρανού οικονομολόγου κινδύνευσε σοβαρά με ακρωτηριασμό.

Ο δράστης ή οι δράστες του εγκλήματος εξαφανίστηκαν επί δώδεκα περίπου ώρες, αφού φυγαδεύτηκαν από τον καπετάνιο μίας θαλαμηγού, που ανήκε σε μια ουρουγουανή υπήκοο και κάποιους φίλους τους, που τους φυγάδευσαν, αφήνοντας τους ναυαγούς στο έλεος της μοίρας τους.

Οι επιζήσαντες στις καταθέσεις τους περιέγραψαν τον χειριστή του ταχυπλόου σκάφους Duende που προκάλεσε το ναυάγιο ως έναν νεαρό άντρα περίπου ηλικίας 30 ετών και ως συνεπιβαίνουσα μία ίδιας ηλικίας γυναίκα. Αργά τη νύχτα εμφανίστηκε «αυθόρμητα» ως δήθεν χειριστής του ταχυπλόου, αντί του νεαρού 30χρονου, ένας υπερήλικας με πάρα πολλά προβλήματα υγείας, ως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ηλικίας 80 περίπου ετών, χωρίς καμία περιουσία, ώστε να αποζημιωθούν τα θύματα, ο οποίος μετά από λίγο χρονικό διάστημα έχασε τη ζωή του, λόγω των βαρέων ασθενειών από τις οποίες έπασχε.

Ο ορισθείς ως πραγματογνώμων από το Λιμενικό ειδικός για θαλάσσια ναυάγια κος Στεφανάκος έκρινε ότι ο οδηγός του ταχυπλόου που εκινείτο με ταχύτητα 40 κόμβων σε ανοιχτή θάλασσα, χωρίς εμπόδια με απόλυτη ορατότητα και ο οδηγός της λάντζας που έχασε τη ζωή του ήταν δήθεν συνυπαίτιοι του ατυχήματος, βάζοντας τεράστια εμπόδια στην αποζημίωση των ναυαγών και των θυμάτων από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Όπως είναι γνωστό, παρόλες αυτές τις ουσιαστικές και νομικές δυσκολίες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς, μετά από δίκες, οι οποίες διήρκεσαν 6 χρόνια επεδίκασε στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες ποσό αποζημίωσης ύψους 250.000 ευρώ και το δικηγορικό μας γραφείο έχει εκκινήσει τη διαδικασία ανακαλύψεως περιουσιακών στοιχείων, ώστε να ικανοποιηθούν έστω οικονομικά οι συγγενείς των θυμάτων, αφού ηθικά είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν, διότι με το θάνατο του Λυκουρέζου Θρασύβουλου καταργήθηκε κάθε πιθανότητα ποινικής τιμωρίας του «αυθορμήτως εμφανισθέντος» ως δήθεν δράστου του εγκλήματος.
Σημειωτέον ότι παρόντες κατά παγκόσμια πρωτοτυπία στην προανάκριση στα Λιμεναρχεία Αίγινας και Πειραιώς ήταν ο τότε Υπουργός Εμπορικός Ναυτιλίας Δρίτσας, προσωπικός φίλος του εμφανισθέντος ως δράστου και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ράπτης, με ό,τι συνέπειες έχει αυτή η παρουσία για τη διερεύνηση της υποθέσεως».

Πηγή: cnn

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...