Απροστάτευτος ο λαός, επιλεκτικά «ανίκανος» ο κρατικός μηχανισμός

Πηγή: Eurokinissi

Για ακόμα μια φορά, οι εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης, με την πρώτη κακοκαιρία, για την οποία υπήρχαν έγκαιρα προειδοποιήσεις επιστημόνων, βούλιαξαν μέσα στη λάσπη, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες, χωράφια, υποδομές σε όλη τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στον νομό Μαγνησίας, στον Βόλο και το Πήλιο.

Ενας 51χρονος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση του νερού, την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στο μαντρί όπου είχε τα πρόβατα. Ενας δεύτερος άνθρωπος που αγνοούνταν στον Βόλο, στο ρέμα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, πιθανολογείται ότι είναι νεκρός, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για άλλους δύο αγνοούμενους.

Η πόλη του Βόλου «πνίγηκε», αφού οι δρόμοι του μετατράπηκαν σε ποτάμια, άνθρωποι ανέβαιναν σε ταράτσες για να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά, πυροσβέστες κλήθηκαν με σωστικές λέμβους να απεγκλωβίσουν τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, δημόσιες υπηρεσίες έμειναν κλειστές, εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν στους χώρους εργασίας τους, χωρίς να μπορούνε να πάνε σπίτια τους, πλημμύρισαν ακόμα και το Γενικό Νοσοκομείο και τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κατέρρευσε πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου, ενώ στη συνέχεια, ώρες αργότερα, έγινε εκκένωση όλης της δομής και μεταφορά των 20 γερόντων σε άλλο σημείο.Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε πολλές περιοχές ξεχείλισε και τα νερά πλημμύρισαν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών στη Χιλιαδού, στο Οινόπνευμα, στους Αγίους Αναργύρους, στη Νεάπολη και τα Παλαιά. Παράλληλα, περιοχές στο κέντρο, στη Νέα Ιωνία και σε πολλά προάστια έμειναν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και σταθερή τηλεφωνία.

Λόγω της υπερχείλισης χειμάρρων διακόπηκαν από χτες το πρωί και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Βόλου και Λάρισας, ενώ περιορισμένα ήταν και τα δρομολόγια λεωφορείων και εκτελούνταν μόνο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ακινητοποιημένα παρέμειναν και τα λεωφορεία των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου και δεν εκτελούν δρομολόγια τόσο στο κέντρο, όσο και στα προάστια.

Ο κίνδυνος και η ανυπαρξία σχεδίου οδήγησαν, νωρίς το μεσημέρι, στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, μετά από απόφαση της αστυνομίας. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή στις αρχές Σεπτέμβρη προϊδεάζει για το τι θα συμβεί τον χειμώνα, συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τον Ιούλη στη Μαγνησία.

Παρόμοια προβλήματα σημειώθηκαν σε όλο τον νομό Μαγνησίας: Στο Πήλιο, όπου πλημμύρισαν τα παραλιακά χωριά και σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, στις Σποράδες και αλλού. Μάλιστα, για ώρες, περίπου 110 άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στον Αγιο Ιωάννη Πηλίου. Στην Αργαλαστή υπάρχουν πληροφορίες για κατάρρευση ενός σπιτιού από την ορμή του χειμάρρου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, και στην Αγριά Βόλου έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα.

Και σαν να μην έφτανε όλος αυτός ο χαλασμός, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαγνησίας,«εργοδότες καλούσαν τους υπαλλήλους να βρίσκονται στα πόστα τους χτες το απόγευμα και να κάνουν τη βάρδιά τους κανονικά, παρά τη σφοδρή βροχόπτωση»!

Η χτεσινή καταστροφή ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο την έλλειψη αναγκαίων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και την ελλιπή συντήρηση των υπαρχουσών και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, οι οποίες κινήθηκαν για μια ακόμη φορά στην πεπατημένη των «ακραίων φαινομένων» και της «ατομικής ευθύνης», προσπαθώντας να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον κρατικό μηχανισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια της Θεσσαλίας στο τεχνικό πρόγραμμα 2024 δίνει 55 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους (20 εκατ. από τον «αναπτυξιακό» νόμο και 35 εκατ. από το ΕΣΠΑ) και προϋπολογίζει ψίχουλα για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση. Επίσης, το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 είχε προϋπολογισμό πάνω από 2,17 δισ. ευρώ. Τα 550 εκατ. ευρώ (24,3%) προϋπολογίζονταν για τεχνικά έργα και έργα υποδομών, αλλά τη μικρότερη χρηματοδότηση ανάμεσα στους θεματικούς στόχους είχε ο στόχος «κλιματική αλλαγή – πρόληψη», που παίρνει μόλις 13,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 0,58% της χρηματοδότησης!

Παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες και γινόταν λόγος για μεγάλα ύψη βροχής, το μόνο σχέδιο που είχε ο κρατικός μηχανισμός για να προστατευτεί ο λαός, ήταν το «μένουμε σπίτι», οι προειδοποιήσεις του μηνύματος 112 και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στο κακοπαιγμένο αυτό έργο πρωτοστατούσαν από χτες το πρωί ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, και άλλα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι όπως και στις φωτιές του Ιούλη, έδιναν «σόου» μπροστά στις κάμερες, τσαλαβουτούσαν στα νερά και κατηγορούσαν τον κόσμο για το γεγονός ότι πήγαινε στις δουλειές του και δεν είχε μείνει σπίτι.

Κι όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η πόλη του Βόλου και ο νομός πλημμυρίζουν μετά από μια δυνατή βροχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από έναν χρόνο περίπου, στις 14 Αυγούστου 2022, είχαν σημειωθεί παρόμοιες καταστροφές, με την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ να επισημαίνει τότε σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κάθε φορά που έχει έντονη βροχόπτωση παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα. Ο Βόλος έχει ένα δίκτυο όμβριων υδάτων κατασκευασμένο από τη δεκαετία του 1950, με προδιαγραφές εκείνης της εποχής. Σήμερα αδυνατεί να καλύψει την απορροή των όμβριων, ενός διπλάσιου σε έκταση πολεοδομικού συγκροτήματος από εκείνη την εποχή, αφού μπορεί να “σηκώσει” λίγα χιλιοστά βροχής.

Το επικίνδυνο σκηνικό για την προστασία των κατοίκων από πλημμυρικά φαινόμενα έρχονται να συμπληρώσουν τα βουλωμένα φρεάτια, η κακή συντήρηση του δικτύου, τα ακαθάριστα ρέματα, οι κακοτεχνίες και η σημαντική απογύμνωση σε προσωπικό στις υπηρεσίες του δήμου, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στερούν από την Τοπική Διοίκηση τους ανάλογους πόρους, προωθώντας ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών».

Και πρόσθετε: «Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι προφανώς τεράστιες. Η προσήλωσή τους στρέφεται σε έργα της λεγόμενης “Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης – Ανάπλασης”, δηλαδή στον εξωραϊσμό μόνο του κέντρου της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τα έργα της πολιτικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δεν είναι άμεσα ανταποδοτικά για τους ιδιώτες».

Μεγάλες ζημιές και στην υπόλοιπη Θεσσαλία

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν χθες και στον νομό Λάρισας. Συγκεκριμένα: Στα παράλια του νομού, στον δήμο Αγιάς, ρέματα μετατράπηκαν σε χειμάρρους που στο πέρασμά τους μετέφεραν φερτές ύλες, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα. Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες πλημμύρισαν, χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα για ώρες.

Ο δήμος προχώρησε στην προληπτική εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης της Αγίας Παρασκευής Στομίου, ενώ απομακρύνθηκαν και οι κατασκηνωτές του δημοτικού κάμπινγκ Στομίου. Ηδη ο δήμος Αγιάς με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Προβλήματα σημειώθηκαν ακόμα σε δρόμους των Τρικάλων, της Λάρισας και της Καρδίτσας. Μάλιστα, στην Καρδίτσα σημειώθηκε για τρίτη φορά εισροή υδάτων στα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου. Μεγάλα προβλήματα υπήρξαν επίσης στη Σκιάθο και σε άλλα νησιά των Σποράδων.

Στερεά – Εύβοια: Προβλήματα χωρίς καν έντονα καιρικά φαινόμενα

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ανησυχία των κατοίκων σε αρκετές περιοχές της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, ενώ χτες, αρκετά προβλήματα προκλήθηκαν στην Εύβοια, χωρίς καν να σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Στη βόρεια Εύβοια, στο Ληλάντιο, στα Ψαχνά, στα χωριά της κοιλάδας του Σπερχειού, στην ορεινή Ευρυτανία και σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας κυριαρχεί ο φόβος για επανάληψη πλημμυρικών φαινομένων και καταστροφών.

Ειδικά εκεί που μετά τις πυρκαγιές, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους, με αυτοσχέδια προστατευτικά, να εμποδίσουν το νερό να μπει τα σπίτια τους. Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης χτες στις περιοχές του Αλιβερίου και της Κύμης με πλημμυρισμένους δρόμους και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Στην Αγία Αννα πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια. Στο Μετόχι οι κάτοικοι την τελευταία στιγμή με παρέμβασή τους κατάφεραν να αποσοβήσουν κίνδυνο για το χωριό.

Την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Εύβοια τονίζει σε δήλωσή του ο Νίκος Γεραλής, υποψήφιος δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Οι ευθύνες είναι εγκληματικές! Δημοτική και περιφερειακή αρχή, δύο χρόνια τώρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, λανσάρουν το περιβόητο “όραμα Μπένου”, βάφτισαν αντιπλημμυρικά έργα τα αντιδιαβρωτικά με κορμούς και κλάρες και γεμίζουν τον καμένο ορεινό όγκο της περιοχής με χιλιάδες κυβικά μπετόν αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Αντίθετα, μέσα στα όρια των οικισμών και περιμετρικά αυτών, όπου είναι εκτεθειμένα τα σπίτια και οι περιουσίες των κατοίκων, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση και όπου έγινε, όπως στο Μετόχι, είναι ημιτελής και επικίνδυνη»…

ΚΚΕ: Η «κανονικότητά» τους είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως κόστος!

Κλιμάκια της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ βρέθηκαν από νωρίς και όλη τη μέρα στις πληγείσες συνοικίες, καλώντας τον κρατικό μηχανισμό να πάρει μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Επίσης, πολλές φορές βοήθησαν οικογένειες να απομακρύνουν νερά και να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σε δήλωσή του για τα προβλήματα στην περιοχή από την κακοκαιρία, ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αίσχος! Η κανονικότητά τους είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος! Πριν με τις πυρκαγιές, τώρα με τις πλημμύρες, αποκαλύπτεται με τον πιο τραγικό τρόπο για τον λαό η επιτελική ανικανότητα του αστικού κράτους.

Καμία απολύτως προετοιμασία όλο το προηγούμενο διάστημα, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε αντίστοιχες καταστάσεις. Καμία προετοιμασία, όμως, ακόμα και αφού υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για την καταστροφή που έρχεται! Εδώ και μέρες υπήρξε πρόβλεψη από τους μετεωρολόγους για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα στον Βόλο και στη Μαγνησία, και αντί να παρθούν όλα τα έκτακτα μέτρα για τον καθαρισμό φρεατίων, δημιουργία αναχωμάτων – έστω και της τελευταίας στιγμής – σε επικίνδυνα σημεία για την υπερχείλιση ποταμιών και ρεμάτων, η όλη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού έμεινε στις προειδοποιήσεις για τις μετακινήσεις και στα γνωστά πλέον μηνύματα του 112. Θρηνούμε ήδη έναν νεκρό και η καταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην πνιγεί κυριολεκτικά ο Βόλος και η Μαγνησία!».

Δείτε ακόμα...