Άρτα: Η νεολαία της περιοχής στήριξε για ακόμη μια χρονιά το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»

Τις πύλες του άνοιξε το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Άρτα για δεύτερη μέρα. Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες νεολαίοι προσέρχονταν στο χώρο που τους υποδέχθηκε με απόλυτη την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας. Φέτος η διοργάνωση μεταφέρθηκε για αυτόν τον σκοπό στο εκθεσιακό κέντρο της πόλης.

Όλες τις προηγούμενες μέρες τα μέλη της ΚΝΕ, με μεράκι και εθελοντισμό, ζωντάνεψαν το χώρο με την κατασκευή περίτεχνων περιπτέρων που φιλοξενούν τον «Οδηγητή», το βιβλιοπωλείο, το μαθητικό στέκι. Σημείο έλξης δεκάδων μικρών παιδιών το περίπτερο που διεξάγεται παιχνίδι ρομποτικής. Παράλληλα, δίπλα στην κεντρική εξέδρα δεσπόζει μια μεγάλη οπτικοακουστική οθόνη που φωτίζει τον χώρο με ένα τεράστιο φωτεινό ΚΚΕ.

Σήμερα το φεστιβάλ της ΚΝΕ – «Οδηγητή» άνοιξε το πρόγραμμα του με χαιρετισμό από τον γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής της ΚΝΕ στην Άρτα, Χρήστο Κατσαρό, ο οποίος επισήμανε πως «το φετινό μας σύνθημα ”Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό”  γεννήθηκε μέσα από τους αγώνες του λαού μας που με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές έσπασε στην πράξη το φόβο και τον συμβιβασμό, ανέβασε το διεκδικητικό φρόνιμο των εργαζομένων και της νεολαίας», ενώ κάλεσε τη νέα γενιά να τολμήσει να ζήσει όπως της αξίζει και όχι απλά να επιβιώνει. Δηλαδή, «να τολμήσει να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω όσους προσπαθούν να την πείσουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική. Να τολμήσει να μπει μπροστά στον αγώνα για μία κοινωνία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και των δυνατοτήτων».

Ο χαιρετισμός έκλεισε ευχαριστώντας όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό το διήμερο πολιτικής και πολιτιστικής δημιουργίας. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Στάθη Αρτινό, την Φωτεινή Βελεσιώτου, τους Χαγιέλ, τον Γιώργο Ζιώρη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστος Σιάννα και όσους τους πλαισιώνουν.

Αμέσως μετά προβλήθηκε ολιγόλεπτο αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη του λαού μας, τον Μίκη Θεοδωράκη, και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. 

Ακολούθησε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. 

Η ομιλία ξεκίνησε με χαιρετισμό προς την νεολαία της Άρτας που σταθερά όλα τα χρόνια στηρίζει με την μαζική συμμετοχή της το Φεστιβάλ της ΚΝΕ – «Οδηγητή», καθιστώντας το ως ένα από τα πιο πετυχημένα στην επαρχία. Στη συνέχεια, αφού στάθηκε στα ζητήματα της επικαιρότητας, ανέδειξε την βαρβαρότητα του καπιταλισμού τονίζοντας:

«Σήμερα, στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, που υπάρχουν όλες οι επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να ζήσουμε πολύ καλύτερα.

– Γιατί να ζούμε με τον εφιάλτη της ανεργίας, με την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα;

– Γιατί να βλέπουμε κατακτήσεις δεκαετιών όπως το 8ωρο να παίρνονται πίσω, αντί να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, απολαμβάνοντας καλύτερο επίπεδο ζωής, δωρεάν κι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, μόρφωσης και πολιτισμού;

– Γιατί να αγωνιούμε αν θα πνιγόμαστε στην πρώτη βροχή, αν θα καιγόμαστε στον πρώτο καύσωνα;

– Γιατί να βλέπουμε ζωές εργατών να χάνονται, όπως έγινε κι εδώ στην Άρτα, επειδή οι επιχειρήσεις με τα τεράστια κέρδη ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, αρνούνται να έχουν μέτρα ασφάλειας κι υγιεινής για την προστασία τους;

– Γιατί να βλέπουμε περιοχές, σαν την δική σας, με τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και των καλλιεργειών, να ρημάζουν και να καταστρέφονται, μόνο και μόνο επειδή δε χωράνε στο παραγωγικό μοντέλο της εξωστρέφειας και της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, αλλά και στα κέρδη των εμποροβιομήχανων που είτε επιλέγουν τις αθρόες εισαγωγές είτε εκβιάζουν τους αγρότες να πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές.

Με δυο λόγια, τι είναι αυτό που μπαίνει εμπόδιο στη λαϊκή ευημερία, τι είναι αυτό που κάνει τον τροχό της ιστορίας να γυρνάει προς τα πίσω αντί προς τα μπρος;

Όποια πλευρά κι αν εξετάσουμε, θα διαπιστώσουμε ποιοί και πως θυσιάζουν τις ανάγκες μας στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους».

Ο ομιλητής στη συνέχεια κάλεσε τους παραβρισκόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να στρατευτούν με το ΚΚΕ για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών με στόχο το Σοσιαλισμό.

Η ομιλία έκλεισε με αναφορές στον μεγάλο Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...