Άρθρο αστυνομικού: Η λογική της αστυνομοκρατίας στα τελευταία καταφύγια της ελευθερίας

Αστυνομική Δύναμη ΟΔΟΣ στο σταθμό του Μετρό "Πανεπιστήμιο"
Αστυνομική Δύναμη ΟΔΟΣ στο σταθμό του Μετρό “Πανεπιστήμιο” / Πηγή: Eurokinissi

Το άρθρο ενός αστυνομικού δημοσιεύεται στη σελίδα της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών:

Προσεχώς και εν μέσω του τρέχοντος Απρίλη, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται να συγκροτηθούν οι πρώτες ομάδες φύλαξης των ΑΕΙ. Πρόκειται για το γνωστό ειδικό σώμα εκπαιδευμένων αστυνομικών με το όνομα «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων – Ο.Π.Π.Ι.» που θα φυλάσσει τα κτίρια και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, διατηρώντας όλα τα προανακριτικά καθήκοντα που προβλέπονται στον Κ.Π.Δ.

Ωστόσο, παρότι έχει ανακοινωθεί και προκηρυχθεί το σχετικό Φ.Ε.Κ. για το φθινόπωρο του 2021, η βιαστική υλοποίηση και εφαρμογή του, βαραίνει τις πλάτες των ήδη υπηρετούντων στο σώμα, δυσχεραίνοντας παράλληλα και τα ήδη αποστραγγισμένα τμήματα και ελλειμματικές Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. καθώς άμεσα και μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απρίλη καλούνται 1000 συνάδελφοι να συνδράμουν το μεγαλόπνοο σχέδιο Νόμου και Τάξης της κυβέρνησης, παριστάνοντας το χωροφύλακα σε πέντε, για αρχή, μεγάλα πανεπιστήμια (Ε.Κ.Π.Α. και Ε.Μ.Π. στη Πανεπιστημιούπολη, Ο.Π.Α., Α.Π.Θ. και το Πανεπιστήμιο Πατρών).

Το σχέδιο που προτείνεται είναι, η φύλαξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να γίνεται μέσω ελέγχου, από τους διατιθέμενους αστυνομικούς, της ειδικής κάρτας εισόδου φοιτητή ή επισκέπτη. Στην περίπτωση δε, μεγάλης έκτασης ιδρυμάτων, όπως το Α.Π.Θ. και το Ε.Κ.Π.Α. εντός των οποίων υφίστανται και πάρκα ανοιχτά προς το ευρύ κοινό, τότε η διέλευση αυτών θα παραμένει ανοιχτή για τους πολίτες, με την αστυνομική φύλαξη των ιδρυμάτων να πραγματοποιείται εντός των ορίων των κτιρίων στα οποία αυτά στεγάζονται.

Το νέο αυτό Ειδικό Σώμα θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα έχει εποπτικές αρμοδιότητες στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των Πανεπιστημιακών χώρων, προκειμένου να μπει «φρένο στις βιαιοπραγίες και την ανομία» που επίμονα και διαρκώς επισημαίνει η κυβέρνηση πως παρατηρούνται επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι συνάδελφοι που θα στελεχώσουν την επικείμενη Ομάδα θα κληθούν άρον άρον «να μεριμνήσουν για την ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την προστασία της δημόσιας περιουσίας», δίχως παρ’ όλα αυτά να έχει γίνει ουδεμία αναφορά για το πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί σχετική ειδική εκπαίδευση σε αυτούς, μιας και όπως είναι σε όλους μας κατανοητό, το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ασάφεια επίσης αποτελεί το κανονιστικό πλαίσιο αναφορικά με τον οπλισμό των συναδέλφων, η οποία εντάσσεται φυσικά στη γνωστή λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Γιατί να δεχτούμε να μας διαθέσουν υπηρεσιακά απέναντι στους φοιτητές; Και μάλιστα βιαστικά και ανεκπαίδευτους, μεγαλώνοντας το χάσμα που ήδη προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να μας επιβάλλουν;

Η ανησυχία μας επεκτείνεται περαιτέρω όταν πληροφορούμαστε πως πρόκειται για την ίδρυση ενός «ευέλικτου» σώματος το οποίο θα διατίθεται ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής αλλά και τις ανάγκες του εκάστοτε Ιδρύματος ανά την επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρετούντες σε ένα ίδρυμα, θα είναι σε επιφυλακή ως προς τη διάθεση τους σε κάποιο άλλο ίδρυμα; Και μάλιστα, δίχως να γνωρίζουν τις νέες αντίστοιχες «ιδιαιτερότητες» του χώρου που καλούνται να υπηρετήσουν;

Επιπλέον γίνεται αναφορά για εισαγωγή νέων ποινών, στον υπάρχοντα κανονισμό των Πανεπιστημίων, που θα αφορά τις φοιτητικές δράσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να βάλλουν κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, με αυτές να κυμαίνονται από μηνιαία αποβολή έως και ολοκληρωτική διαγραφή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο τους. Ποιο θα είναι το ποσοστό εμπλοκής των αστυνομικών στην υλοποίηση ενός κανονισμού που ανήκει στις αρμοδιότητες ενός άλλου Υπουργείου; Θα μας ζητηθεί να συνταχθούμε υπέρ ή κατά φοιτητικών πράξεων κάνοντας χρήση των προανακριτικών μας πρακτικών; Με τις νέες αυτές δικαιοδοσίες, τίθεται ζήτημα ως προς το αυτοδιοίκητο που διέπει το υπάρχον νομικό πλαίσιο του εκάστοτε Πανεπιστημίου; Πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι οι Πρυτάνεις, όπως αποτυπώθηκε στη Σύνοδό τους, φαίνεται να διαφωνούν με το πλαίσιο του νεοϊδρυθέντος αυτού ειδικού σώματος φύλαξης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς θεωρούν ότι για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά κάτι τέτοιο, το σώμα αυτό οφείλει να υπάγεται απευθείας στις πρυτανικές αρχές. Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες, τα πανεπιστήμια μέσω των εκλεγμένων οργάνων τους αναλαμβάνουν την ευθύνη να υλοποιήσουν, να εκπαιδεύσουν και να εξειδικεύσουν, με τη συνδρομή της Πολιτείας, αυτήν τη δράση στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που τα καθορίζει, χωρίς να παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι χώροι διδασκαλίας και έρευνας, προαγωγής της επιστήμης και του διαλόγου σε συνθήκες ακαδημαϊκής ελευθερίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως επί το πλείστον, οφείλονται στην υποχρηματοδότηση η οποία χρόνο με το χρόνο μειώνεται, αδυνατώντας έτσι να λάβουν τα ίδια τα ιδρύματα τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των κτιριακών τους εγκαταστάσεων (π.χ. φωτισμός, συντήρηση κτιρίων, προσωπικό ασφαλείας κλπ) και όχι στην αυθαίρετη ανομία όπως προφασίζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η παρουσία της αστυνομίας στους κόλπους των Πανεπιστημιακών κοινοτήτων όχι μόνο δεν θα λύσει τα όποια έκνομα προβλήματα αλλά του εναντίον, θα αποτελέσει πηγή νέων εντάσεων και προστριβών μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών. Η εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας καλείται για άλλη μια φορά να τσαλακωθεί, με τους συναδέλφους να λαμβάνουν το ρόλο των εξιλαστήριων θυμάτων στις πλάτες των οποίων εξυπηρετούνται πολιτικές σκοπιμότητες χειραγώγησης και πειθαναγκασμού της φοιτητικής νεολαίας του σήμερα και των επαγγελματιών του αύριο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...