Ασία – Ειρηνικός: Τηλεσύνοδος Μπάιντεν με ηγέτες Ινδίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας. Στρατιωτική συμμετοχή Γερμανίας στην περιοχή

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπάιντεν

Αύριο Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα έχει τηλε-συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, στο πλαίσιο του σχήματος Quad (Quadrilateral Security Dialogue – Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια).

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τόνισε ότι η συνάντηση δείχνει «πόση σημασία δίνουμε στη στενή συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιφέρεια Ινδικού – Ειρηνικού». Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν η πανδημία και οι επιπτώσεις της ειδικά στην οικονομία αλλά και η λεγόμενη «κλιματική κρίση».

Η αυριανή συνάντηση θα είναι η πρώτη σε επίπεδο ηγετών γιατί μέχρι τώρα οι συναντήσεις του Quad, γίνονταν σε επίπεδο ΥΠΕΞ ή χαμηλόβαθμων αξιωματούχων. Οι ΗΠΑ επιχειρούν την διεύρυνση των θεμάτων συζήτησης στο σχήμα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ραγδαίας ανόδου της Κίνας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα απειλώντας να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την πρωτοκαθεδρία. Παράλληλα, άλλοι περιγράφουν το Quad ως «πρόπλασμα» ενός «ΝΑΤΟ στην Ασία».

Με στόχο σταθερά την Κίνα και την αναβάθμιση των ΗΠΑ στην περιοχή, θα βρεθούν επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα ως τις 18 Μάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν, για επίσημες επαφές σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, για την «επιβεβαίωση της δέσμευσης των ΗΠΑ για ενδυνάμωση των συμμαχιών μας» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, όπως αναφέρεται.

Μετά από αυτήν την περιοδεία του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους, στις 18 Μάρτη στην Αλάσκα.

Σε αυτά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, όμως αποκτά ρόλο και η Γερμανία, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της να ενισχύσει και στρατιωτικά την αυτοτελή της παρουσία εκτός συνόρων, με την πλεύση μιας φρεγάτας το καλοκαίρι σε Ασία – Ειρηνικό, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τον Ινδο-Ειρηνικο που ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2020.

Κρατώντας όμως και τις ‘ισορροπίες’ με την Κίνα, Γερμανοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν διευκρινίσει (ανώνυμα) ότι στη ΝΚΘ η φρεγάτα δεν θα περάσει εντός των ορίων των 12 ναυτικών μιλίων, όπως οριοθετούνται οι κινεζικές διεκδικήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...