Άσκηση BLUE FLAG 2021: Συμμετοχή Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια ακόμη πρόβα πολέμου του Ισραήλ

Από την Κυριακή 17 έως και την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση «BLUE FLAG 2021» στο Ισραήλ, με τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advance της 336 Μοίρας, της 116 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ), τα οποία μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Uvda.

Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζει ότι η «BLUE FLAG 2021» ήταν «η μεγαλύτερη και πιο προηγμένη εναέρια άσκηση του Ισραήλ». Σε αυτήν, εκτός από την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας, επίσης συμμετείχαν αεροσκάφη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Ιταλίας.

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day), τις δραστηριότητες της οποίας παρακολούθησε ο Αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο οποίος εκτέλεσε και πτήση σε προγραμματισμένη αποστολή της άσκησης. Επίσης τις σχετικές δραστηριότητες παρακολούθησαν άλλοι αρχηγοί ΠΑ και πρέσβεις χωρών που συμμετείχαν, καθώς και Αρχηγοί ΠΑ από επιπλέον 6 χώρες (Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Δανία, Κύπρο, Νορβηγία και Ολλανδία).

Πρόβα πολέμου με το κράτος δολοφόνο και την γνωστή ιμπεριαλιστική «παρέα» του

Στην άσκηση  συνεκπαιδεύτηκαν πληρώματα αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, ημέρα και νύχτα. Κατά την διάρκεια της εκτελέστηκαν σενάρια αποστολών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, αντιμετώπισης απειλών από αντιαεροπορικά συστήματα και ειδικά από πυραύλους εδάφους-αέρος.

Πέρα από τα καθαρά τεχνικά αντικείμενα εκπαίδευσης, η άσκηση επαλήθευσε το ρόλο της ως πρόβα πολέμου με την πραγματοποίηση «προσομοίωσης αεροπορικών επιχειρήσεων σε εχθρικό έδαφος», καθώς και κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες η άσκηση επικεντρώθηκε «στην προσομοίωση προωθημένου πολεμικού σεναρίου», στο οποίο «συνεξετάσθηκαν και αντικείμενα Διοικητικής Μέριμνας που επηρεάζουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις».

Έχει βαθύνει υπερβολικά η εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών και του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ. Όπως συμβαίνει και σε άλλες ανάλογες ασκήσεις, είναι προφανής η πολεμική προετοιμασία με στόχευση εναντίον του Ιράν και όχι μόνο. Οι συνεκπαιδεύσεις είναι συχνότατες για τις οποίες εκτός των άλλων ξοδεύονται τεράστια ποσά, χωρίς κανένα όφελος για το λαό και τη χώρα, έστω και αν οι σχετικές ανακοινώσεις κοροϊδεύουν λέγοντας ότι έτσι προωθούνται δήθεν «η σταθερότητα και η ασφάλεια»!

Δείτε ακόμα...