Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων «Trojan Footprint 24»: Με αποκαλυπτικό σενάριο σύρραξης

Με ένα αποκαλυπτικό σενάριο σύρραξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η media day της Άσκησης Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Trojan Footprint 24» στο Λευκαντί Εύβοιας, παρουσία του υπουργού Αμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Άσκηση που επιβεβαιώνει ότι τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα βρίσκονται σε πολεμική προπαρασκευή και η εμπλοκή της χώρας μας με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, μόνο κινδύνους εγκυμονεί για τον λαό.

Παρουσιάζοντάς τους το σχέδιο της δραστηριότητας ο διοικητής Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων είπε:

«Για τη διεξαγωγή της ασκήσεως συντάχθηκε ένα υποθετικό σενάριο βασισμένο στο χρονοδιάγραμμα έναρξης των επιχειρήσεων που είχε αποσταλεί από την Αμερικάνικη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης. Σύμφωνα με αυτό η περιοχή για την οποία η συμμαχία κρατών είναι υπεύθυνη, δέχεται πίεση μέσω υβριδικών απειλών που εκτοξεύει μια υποτιθέμενη χώρα που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση στις χώρες του ΝΑΤΟ και τις φίλιες σε αυτό χώρες.

Τους τελευταίους 6 μήνες η εχθρική χώρα έχει αναπτύξει δυνάμεις στα σύνορα της και έχει αυξήσει αισθητά την δραστηριότητα της σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις. Ταυτόχρονα συνεργάζεται άμεσα με παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στην ευρύτερη περιοχή καθώς και με το οργανωμένο έγκλημα. Κύριο στόχος της είναι η επέμβαση και επιρροή στις χώρες της συμμαχίας σε διαφορετικούς τομείς με χρήση στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων με σκοπό την ανάδειξη της ως περιφερειακής δύναμης.

Η ενέργεια η οποία θα διεξαχθεί ευθύς αμέσως, σχεδιάστηκε κατόπιν παρακολούθησης των παράνομων ενεργειών δύο Στόχων Υψηλής Αξίας (ΣΥΑ) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Κατόπιν εντοπισμού και ταυτοποίησης αυτών εκπέμφθηκε στοιχείο αναγνώρισης-επιτήρησης σε αστικό περιβάλλον με σκοπό να παρατηρεί σε 24ωρη βάση τις δραστηριότητες τους. Από την παρακολούθηση εξακριβώθηκε ότι οι 2 στόχοι διεξήγαγαν παράνομη μεταφορά αμυντικού υλικού σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που συνδέονται άμεσα με την εχθρική χώρα», οπότε οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση για να αντιμετωπίσουν μια «επικείμενη εκφόρτωση πυραύλων και λοιπών πυρομαχικών» σε λιμάνι, προσβολή εκεί της «εχθρικής δύναμης», «ανεύρεση και εκκαθάριση του επόμενου κτηρίου που αποτελεί και το κέντρο επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης», ενώ «το συλληφθέν εχθρικό προσωπικό θα ταυτοποιηθεί προκειμένου να αναγνωριστεί ο ΣΥΑ» και «να συλληφθεί ο επικεφαλής της οργάνωσης, προκειμένου να εξαρθρωθεί αυτή». Προς αντιμετώπιση πρακτόρων και οργανώσεων στην άσκηση ενεργοποιήθηκαν ελεύθεροι σκοπευτών, ελικόπτερα, ομάδες κρούσης κλπ.

Για μια συνεργασία «που είναι αμοιβαία επωφελής», μίλησε ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας, σημειώνοντας ότι η συνεργασία αυτή στοχεύει τάχα «στην εξασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ευημερίας των κρατών και των λαών μας, σε έναν πολύπλοκο, επικίνδυνο και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο».

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, εκτός από ελληνικές δυνάμεις, στη άσκηση συμμετέχουν προσωπικό και μέσα από Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Μαυροβούνιο, «ενώ κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συμβάλλουν στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο διεξαγωγής αντικειμένων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων».

Για μια συνεργασία «που είναι αμοιβαία επωφελής», μίλησε ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας, σημειώνοντας ότι η συνεργασία αυτή στοχεύει τάχα «στην εξασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ευημερίας των κρατών και των λαών μας, σε έναν πολύπλοκο, επικίνδυνο και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο».

Η «Trojan Footprint 24», ως άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, διεξάγεται το διάστημα από 28/2 έως 15/3 σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Μετέχουν προσωπικό και μέσα από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Βόρεια Μακεδονία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία και Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συμβάλλουν στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο διεξαγωγής αντικειμένων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων».

Εξελίσσεται υπό την ομπρέλα της «Steadfast Defender 2024», της μεγαλύτερης κινητοποίησης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έπειτα από τον «Ψυχρό Πόλεμο», με τη συμμετοχή συνολικά 90.000 στελεχών από τα κράτη – μέλη της λυκοσυμμαχία. Μια γιγαντιαία κινητοποίηση στο πλαίσιο της δοκιμής διαδικασιών ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ (περί επίθεσης σε κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και συλλογικής απάντησης), με προφανή αντίπαλο τη Μόσχα.

Δείτε ακόμα...