Άσκηση Ρωσίας-Λευκορωσίας και διαπραγματεύσεις για «Ενωσιακό Κράτος»

rosia leykorosia
Από την άσκηση «Zapad 2021», Πηγή φώτο: twitter

Συνάντηση μεταξύ του Βλ. Πούτιν και του προέδρου της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο πραγματοποιήθηκε, χθες στη Μόσχα. Στόχος της συνάντησης ήταν η υπογραφή συμφωνιών για μεγαλύτερη «ολοκλήρωση» των δυο κρατών σε οικονομικό, επενδυτικό, εμπορικό και στρατιωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο το λεγόμενου «Ενωσιακού Κράτους», που υλοποιείται ωστόσο με μεγαλύτερη φόρα μετά και την όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Δύση τον τελευταίο χρόνο.

«Η υιοθέτηση των προγραμμάτων της Ενωσης Κρατών θα είναι μια σημαντική τομή σε πολλά επίπεδα», δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι «σήμερα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε 28 προγράμματα στο τελευταίο στάδιο» για τις βασικές κατευθύνσεις της συνεργασίας.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, σημείωσε ότι οι συμφωνίες που αναμένονται είναι «αποτέλεσμα μακροχρόνιας κοινής δουλειάς» και πως οι δυο χώρες «βρίσκονται στο σωστό δρόμο στην αναζήτηση πρόσθετων πόρων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των οικονομιών τους».

Zapad-2021

Χτες επίσης ξεκίνησαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας «Zapad-2021» («Δύση-2021»), κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών και στη Βαλτική Θάλασσα, διάρκειας μιας βδομάδας.

Οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις γίνονται σε μια περίοδο που έχει οξυνθεί η αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία για την «πορεία» της Λευκορωσίας κι ενώ έχουν προηγηθεί πιέσεις και κυρώσεις προς την κυβέρνηση και εταιρείες της Λευκορωσίας, που την έχουν στρέψει πιο αποφασιστικά στην ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στις ασκήσεις συμμετέχουν στρατιωτική δύναμη 200.000 στρατιωτικών, περίπου 80 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, περισσότερα από 15 πολεμικά πλοία και περίπου 300 άρματα μάχης. Επίσης θα συμμετάσχει στρατιωτικό προσωπικό από ΑρμενίαΙνδίαΚαζακστάνΚιργιστάν και Μογγολία. Κατά τη διάρκεια των γυμνασίων θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών, ενώ θα σηματοδοτήσουν την κλιμάκωση μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων διάρκειας τριών μηνών.

Κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως η Λιθουανία και η Πολωνία, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις ασκήσεις και εξαιτίας της «μεταναστευτικής κρίσης» που εξελίσσεται στα σύνορα και ζήτησαν ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Προειδοποίησαν δε για «αυξημένους κινδύνους ατυχήματος», την ώρα που στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης διεξάγονται μεγάλες και απανωτές ΝΑΤΟικές ασκήσεις.

Παράλληλα, η Ρωσία έστειλε μαχητικά αεροσκάφη «Sukhoi Su-30» στη δυτική Λευκορωσία για να σχηματίσουν κοινό στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο αεροπορίας και αεράμυνας, να πραγματοποιούν κοινές αποστολές και περιπολίες «για να προστατεύσουν τα σύνορα του Ενωσιακού Κράτους», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας την Τετάρτη.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Αλ. Λουκασένκο δήλωσε ότι η Ρωσία θα παραδώσει σύντομα μια τεράστια αποστολή στρατιωτικού υλικού στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και συστημάτων αεράμυνας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...