Άσκηση «TROJAN FOOTPRINT – 22»

Από την άσκηση «Trojan Footprint 2022»
Από την άσκηση «Trojan Footprint 2022»

Από την Δευτέρα 02 έως την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, διεξάχθηκε η πολυεθνική Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «TROJAN FOOTPRINT – 22» στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Στην άσκηση συμμετείχαν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ,  καθώς και δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων από την Αλβανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιταλία.

Κατά την διάρκεια της άσκησης συγκροτήθηκε και ασκήθηκε υπό ελληνική διοίκηση μία Χερσαία Τακτική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG), η οποία ανέλαβε, σχεδίασε και εκτέλεσε αποστολές αυξημένης πολυπλοκότητας και δυσκολίας σε συνθήκες που προσομοιάζουν στις πραγματικές. Ταυτόχρονα  άσκησε την Διοίκηση και τον Έλεγχο σε Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Task Units – SOTUs) της Βόρειας Μακεδονίας, που ασκούνταν στην χώρα τους στο πλαίσιο της άσκησης. Στην «TROJAN FOOTPRINT – 22» επίσης συμμετείχε προσωπικό και Ιπτάμενα Μέσα της Αεροπορίας Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μπορεί βεβαίως στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είχαν τον έλεγχο, πλην όμως, η άσκηση διοργανώθηκε από την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US Special Operations Command Europe – USSOCEUR) και πραγματοποιήθηκε παράλληλα σε 15 χώρες, με την συμμετοχή συνολικά περίπου 3.300 στελεχών και οπλιτών από 30 κράτη. 

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ η άσκηση “αποτελεί την κορυφαία δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ευρώπη”. Σκοπός της  ήταν “η εξάσκηση των μονάδων στην αντιμετώπιση πολυποίκιλων απειλών, η συνεργασία με συμβατικές δυνάμεις και η βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε διασυμμαχικό επίπεδο, για την επαύξηση της ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και του επιπέδου συνεργασίας και συναντίληψης των συμμετεχόντων”.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η άσκηση «TROJAN FOOTPRINT – 22» “αναδεικνύει τον ρόλο της (χώρας) ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”. Μιλώντας όμως για “σταθερότητα και ασφάλεια” με τις ευλογίες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ειδικά αυτή την περίοδο, είναι αδύνατο να μη γίνονται συνειρμοί για το είδος της “σταθερότητας και ασφάλειας” που επικρατεί στην Ουκρανία, την Βαλτική και την Μαύρη θάλασσα, αλλά και την Κύπρο, την Συρία, ή την Παλαιστίνη.

Δείτε ακόμα...