Associated Press: Ο Τραμπ, ηττήθηκε αλλά δεν το παραδέχεται – Σχόλια ηγετών για Μπάιντεν

Ο Τραμπ, ηττήθηκε αλλά δεν το παραδέχεται. Καθώς η Αμερική και ο κόσμος ξεκινά μια εβδομάδα λιγότερο πολιτικά φορτισμένη από την τελευταία, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το θανατηφόρο σύννεφο της πανδημίας και έτσι η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται με μια λίστα μεγάλων υποχρεώσεων.

Η ομάδα που βοηθά τον Μπάιντεν να προετοιμαστεί για τον Λευκό Οίκο και η Γενική Διοίκηση Υπηρεσιών που έχει αναλάβει την επίσημη αναγνώριση του Μπάιντεν ως εκλεγμένου προέδρου, ζητά από τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεργαστεί με μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας, παρά τους συνεχιζόμενους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες. Η έλλειψη σαφήνειας, τροφοδοτεί ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Τραμπ, ο οποίος δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια τη νίκη του Μπάιντεν, θα εμποδίσει τους Δημοκρατικούς να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση, ενώ δεν υπάρχει  προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή ενός προέδρου των ΗΠΑ που προκαλεί εμπόδια στον διάδοχό του.

Ο Μπάιντεν επιδιώκει να κινηθεί γρήγορα για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του εν μέσω πανδημίας, η οποία απαιτεί μια ολοκληρωμένη κυβερνητική αντίδραση. Οι ΗΠΑ έχουν κατά μέσο όρο περισσότερες από 100.000 νέες μολύνσεις την ημέρα ενώ ο αριθμός των θανάτων είναι πάνω από 237.000 και αυξάνεται.

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει σήμερα μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της δημόσιας υγείας για να βοηθήσει τη διοίκησή του να αντιμετωπίσει τον ιό. Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι ο νέος πρόεδρος μπορεί να κάνει επανεκκίνηση και να ξεπεράσει τον πολιτικό διχασμό που έχει υπονομεύσει την απάντηση των ΗΠΑ στον ιό. Ο Μπάιντεν κληρονομεί μια αποκαρδιωτική οικονομία, που δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως από το lockdown και θα μπορούσε να υποφέρει ξανά καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος εν τω μεταξύ έχει υποσχεθεί νομική δράση τις επόμενες ημέρες καθώς αρνήθηκε να παραδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν στο AP ότι ενδείξεις απάτης δεν υπάρχουν.  Οι προεδρικές εκλογές του 2020, ένα δημοψήφισμα για τον Τραμπ, σημείωσαν επίσημα την υψηλότερη προσέλευση για περισσότερα από 50 χρόνια. Από την Κυριακή, η προσέλευση έφτασε το 62% του πληθυσμού που έχει δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ, περισσότερο από το 61,6% που ψήφισε στις εκλογές του 2008.

Ο Τραμπ ασχολήθηκε με την ανάρτηση περισσότερων από 22.000 tweets κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Μπάιντεν επέδειξε μια ήρεμη στάση στον επιθετικό Τραμπ. Αλλά η κληρονομιά του Τραμπ δεν θα αντιστραφεί εύκολα. Έχει εδραιώσει μια σταθερή συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο και αναδιαμόρφωσε το ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα, ενώ οι πολιτιστικές και πολιτικές διαιρέσεις της χώρας εκτείνονται βαθιά.

Οι ηγέτες παγκοσμίως ελπίζουν σε μια νέα αρχή με τον Μπάιντεν, καθώς χαιρέτισαν την νίκη του, ως μια ευκαιρία να ενισχυθεί η δημοκρατία και η συνεργασία για την αλλαγή του κλίματος, την πανδημία του κορονοϊού και άλλα κρίσιμα γεωπολιτικά προβλήματα.  Δυτικοί και ασιατικοί σύμμαχοι λένε ότι θέλουν ένα νέο ξεκίνημα μετά από τέσσερα χρόνια πολιτικών «American First», την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού και την περιφρόνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Υπήρξαν συγχαρητήρια για τον Μπάιντεν από τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πολλών που δεν είχαν επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η καταπολέμηση της πανδημίας του ιού και η επιβράδυνση της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για τους εταίρους της Αμερικής. Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του, ο Τραμπ ταρακούνησε τα θεμέλια των σχέσεων των ΗΠΑ εκεί καθώς φλέρταρε με τους παραδοσιακούς αντιπάλους του και επιτέθηκε στους συμμάχους με συχνότητα.

Η Κίνα καθυστερεί να στείλει μήνυμα συγχαρητηρίων.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να κάνει στροφή μετά την ήττα του συμμάχου του Τραμπ. Αρνήθηκε ότι οι στενοί του δεσμοί με τον Τραμπ θα βλάψουν τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Μπάιντεν τον Ιανουάριο. Ο Τζόνσον έχει συγχαρεί για τη νίκη τους τους Δημοκρατικούς και λέει ότι η «κοινή παγκόσμια προοπτική» των δύο χωρών θα είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη μιας παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Ο Τζόνσον, ο οποίος δεν έχει ακόμη μιλήσει στον Μπάιντεν μετά τη νίκη του, δήλωσε στο Associated Press σε συνέντευξή του ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πιο στενός και πιο σημαντικός σύμμαχός μας» και επέμεινε ότι δεν θα αλλάξει αυτό. Η ψηφοφορία της Βρετανίας για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια αιτία υπεράσπισης του Τζόνσον από τον Τραμπ. Τα προηγούμενα σχόλια του Τζόνσον για τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχουν ξεχαστεί επίσης.

Ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί κάλεσε τον Μπάιντεν να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης. Είπε ότι η νίκη του Μπάιντεν είναι μια ευκαιρία για τις ΗΠΑ «να αντισταθμίσουν τα λάθη του παρελθόντος και να επιστρέψουν στο δρόμο συμμόρφωσης με τις διεθνείς συμφωνίες με σεβασμό των διεθνών κανόνων».

Στην Λατινική Αμερική υπήρξαν δύο αξιοσημείωτες αντιθέσεις μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών που έσπευσαν να συγχαρούν τον Μπάιντεν και τους φιλικούς προς τον Τραμπ ηγέτες των δύο μεγαλύτερων χωρών της Λατινικής Αμερικής, τον  Jair Bolsonaro της Βραζιλίας που αποκαλείται «Trump of the Tropics» για το λαϊκιστικό του στυλ και παραμένει σιωπηλός για την ήττα του Trump και τον  πρόεδρο του Μεξικού Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ που αρνήθηκε να συγχαρεί μέχρι τώρα τον Μπάιντεν, λέγοντας ότι θα περιμένει μέχρι να επιλυθούν νομικά  οι διαφορές.


New York Post 

Το εμβόλιο της Pfizer είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, ανέφεραν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech σήμερα Δευτέρα. Η φαρμακοβιομηχανία που εδρεύει στο Μανχάταν και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας έχουν στα χέρια τους επιτυχημένα δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη στα τελευταία στάδια ενός εμβολίου σε μια εποχή που οι ΗΠΑ και άλλα κράτη αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο μεγάλο κύμα μολύνσεων.

«Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla. «Με τις σημερινές ειδήσεις, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να προσφέρουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μια πολύ σημαντική ανακάλυψη και να βοηθήσουμε να τερματιστεί αυτήν η παγκόσμια κρίση στην υγεία».

Η Pfizer και η BioNTech κυκλοφόρησαν τα δεδομένα από την μελέτη Φάσης 3 για το εμβόλιο αφού μόνο 94 από τους 43.538 συμμετέχοντες στη δοκιμή, κόλλησαν τον COVID-19. Μια ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90 % αποτελεσματικό επτά ημέρες αφότου οι ασθενείς έλαβαν τη δεύτερη από τις δύο δόσεις, που σημαίνει ότι προστατεύονται από τον ιό 28 ημέρες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, σύμφωνα με τις εταιρείες. Η Pfizer και η BioNTech θα αξιολογήσουν ξανά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όταν 164 συμμετέχοντες στη μελέτη αρρωστήσουν με κορονοϊό. Τα αποτελέσματα της Δευτέρας σηματοδοτούν τα σχέδια της Pfizer να ζητήσει από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να εγκρίνει το εμβόλιο για επείγουσα χρήση έως το τέλος αυτού του μήνα.

Η εταιρεία θα πρέπει ακόμη να αποδείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, κάτι που θα φανεί την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Τα νέα έκαναν την τιμή της μετοχής της Pfizer να αυξηθεί περίπου 14,3 % στις συναλλαγές προ-αγοράς σε 41,61 $ από τις 7:28 π.μ. Η Pfizer και η BioNTech είναι μόνο δύο από τις πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που αγωνίζονται να αναπτύξουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο από την έναρξη της πανδημίας. Τρία άλλα πιθανά εμβόλια εκτός από το Pfizer υποβάλλονται επί του παρόντος σε μεγάλες μελέτες Φάσης 3 στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων από τη Moderna, την AstraZeneca και την Johnson & Johnson.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...