Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρίες σε πρεσβεία και προξενείο της Ισπανίας για τη σφαγή στη Μελίγια

Η σφαγή των μεταναστών στη Μελίγια καταγγέλθηκε με διαμαρτυρίες που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Τρίτης, στην πρεσβεία και το προξενείο της Ισπανίας αντίστοιχα.

Στην Αθήνα 

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, καταγγέλλοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άγρια σφαγή που υπέστησαν Αφρικανοί μετανάστες από τις μαροκινές και τις ισπανικές δυνάμεις καταστολής στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα Μαρόκου – Ισπανίας προς τον θύλακα Μελίγια. 

Στην πρεσβεία επιδόθηκε υπόμνημα καταδίκης της σφαγής, ενώ μπροστά στο κτήριο απλώθηκαν οι διαδηλωτές με πικέτες, φωνάζοντας συνθήματα. Ενώ ανά διαστήματα διαβαζόταν η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ -και στα αγγλικά- για το νέο έγκλημα κατά των μεταναστών και των προσφύγων. 

Το ΜΑΣ έδωσε το «παρών» στην διαμαρτυρία με το πανό του που ανέγραφε, «οι νεκροί μετανάστες στη Μελίγια δεν θα ξεχαστούν ΕΕ – κυβερνήσεις δολοφονούν». 

Με την παρουσία τους και τα συνθήματά τους εργαζόμενοι και νεολαία διατράνωσαν πως «Το βάρβαρο έγκλημα του “προοδευτικού” ιμπεριαλισμού της Ευρώπης, η σφαγή μεταναστών στη Μελίγια δεν θα μείνει αναπάντητη».

«Ο καπιταλισμός δολοφονεί, αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί» και «Φονιάδες ληστές υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», είναι μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι παρευρισκόμενοι. Κρατούσαν πικέτες με συνθήματα γραμμένα στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, όπως «Με το αίμα των λαών χαράσσονται τα σύνορα των ιμπεριαλιστών», «Η ΕΕ δολοφονεί στην Μελίγια, στην Λαμπεντούζα, στο Αιγαίο».

Ο Άγγελος Θωμόπουλος εκ μέρους του Μετώπου Σπουδαστών, τόνισε ότι οι φοιτητές δεν πρόκειται να συνηθίσουν τις σοκαριστικές εικόνες της σφαγής μεταναστών «μαζί με τους εργαζόμενους πρωτοστατούμε για να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα».

Ο Αλέκος Περάκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, επεσήμανε τις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων τόσο για τις αιτίες του ξεριζωμού, όσο και για τα εγκλήματα σαν αυτό στη Μελίγια, αλλά και για την αξιοποίηση προσφύγων και μεταναστών ως φθηνών εργατικών χεριών. Πρόσθεσε ότι Έλληνες και μετανάστες εργάτες πρέπει να συνεχίσουν τον κοινό τους αγώνα.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Ισπανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και πορεία στο κέντρο της πόλης, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης εργαζόμενοι και φοιτητές, μετά από κάλεσμα της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τη σφαγή μεταναστών στη Μελίγια.

Με συνθήματα όπως «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός»«οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν»  και «οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι, Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι» κατήγγειλαν το έγκλημα, ανέδειξαν τις αιτίες και έδειξαν το δρόμο που πρέπει να διαλέξουν οι λαοί.

Δείτε ακόμα...