Αθώοι ο Δ. Ινδαρές και οι γιοι του, θύματα ωμής αστυνομικής βίας

Δικαιοσύνη - Δικαστήριο

Ο σκηνοθέτης Δημ. Ινδαρές και οι γιοι του ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας, τον Δεκέμβρη του 2019 στο σπίτι τους στο Κουκάκι, δίπλα από παρακείμενη κατάληψη που εκκενωνόταν, επειδή αρνήθηκαν την είσοδο της Αστυνομίας στο σπίτι τους «χωρίς ένταλμα».

Η άγρια αστυνομική βία και ο τρόπος που συνελήφθησαν είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Παρ’ όλα αυτά ο πατέρας και οι δύο γιοι του δικάστηκαν για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, της διατάραξης της λειτουργίας της υπηρεσίας, της απείθειας, της εξύβρισης κατά συρροή, της απόπειρας παράνομης βίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης(!).

Σήμερα το δικαστήριο τους απάλλαξε πλήρως. Οι τρεις εφέτες υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί και δεν αναφέρθηκε σε αμφιβολίες, αλλά σε βεβαιότητα. «Οι τρεις κατηγορούμενοι με απόλυτη βεβαιότητα δεν τέλεσαν αυτές τις πράξεις. Έγιναν θύματα μιας τυφλής, ωμής και αυθαίρετης αστυνομικής βίας και χρησιμοποιήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις για να καλύψουν την παταγώδη αποτυχία της επιχείρησης. Έγιναν τα εξιλαστήρια θύματα. Προτείνω να απαλλαγούν όχι λόγω αμφιβολιών, αλλά γιατί δεν τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται», ήταν τα λόγια της εισαγγελέως.

Σύμφωνα με την πρόταση, δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία κατά την ακροαματική διαδικασία που να καταδεικνύουν ότι οι κατηγορούμενοι πράγματι τέλεσαν όσα τους καταλογίστηκαν. «Δεν αφήνει αμφιβολία ότι άλλοι ήταν εκείνοι που έπραξαν τα αδικήματα και άλλοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι βρίσκονταν στο σπίτι τους», τόνισε η εισαγγελέας και αναφέρθηκε και στα σχετικά βίντεο που προβλήθηκαν στο δικαστήριο.

Αντιθέτως, εντόπισε αντιφάσεις στις προανακριτικές καταθέσεις των αστυνομικών που εισήλθαν στο σπίτι του σκηνοθέτη, ενώ αναφέρθηκε και στις καταθέσεις των γειτόνων – αυτοπτών μαρτύρων. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι από την κατ’ οίκον έρευνα αλλά και από την εξέταση γενετικού υλικού δεν υπήρξε εύρημα που να συνδέει την οικογένεια Ινδαρέ με την κατάληψη, οδήγησε την εισαγγελέα στην πεποίθησή της. Υπενθυμίζεται ότι 11 αυτόπτες μάρτυρες έχουν επιβεβαιώσει πως η οικογένεια βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού της στη διάρκεια που η Αστυνομία προσπαθούσε να μπει στην κατάληψη και όπως ακούστηκε στο δικαστήριο υπήρχαν κι άλλοι  30 γείτονες που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τα ίδια.

Όπως αναφέρουν οι περιγραφές τους για τα όσα έλαβαν χώρα, ο πατέρας και οι γιοι του είχαν αναφέρει στην …απολογία τους ότι άκουσαν ποδοβολητά στην ταράτσα τους και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι στην ταράτσα βρίσκονταν αστυνομικοί των Ειδικών Δυνάμεων. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο αστυνομικός -η στολή του οποίου ήταν καλυμμένη με πράσινο χρώμα- και είχε ζητήσει προηγουμένως την άδεια να διέλθει από το σπίτι τους. Ρωτήθηκαν πώς ανέβηκαν στην ταράτσα και χωρίς να απαντήσουν και με τρόπο εντελώς μειωτικό, απαίτησαν να εισέλθουν στο σπίτι από την είσοδο της ταράτσας. Στις εύλογες διαμαρτυρίες τους, οι … κατηγορούμενοι περιέγραψαν ένα σκηνικό βαρβαρότητας όπου οι αστυνομικοί των Ειδικών Δυνάμεων τους έβριζαν σκαιότατα, τους έριξαν κάτω,  τους χτυπούσαν και τους πίεζαν τα κεφάλια με τις μπότες τους,  ενώ προσπάθησαν να βγάλουν και την μπλούζα του πατέρα και να τον δέσουν με αυτή.

Στη συνέχεια τους πέρασαν χειροπέδες. Μάλιστα έλεγαν μεταξύ άλλων στον πατέρα και τα δύο παιδιά «Καλά που σας πιάσαμε εδώ κι όχι μέσα. Θα σας γαμ….όλους». Επίσης οι …κατηγορούμενοι περιέγραψαν εκφράσεις εξευτελιστικές και για τη σύζυγο και μητέρα…

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...