ATLANTIC RESOLVE: Εορτασμός για την ελληνική συμμετοχή στη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ

Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020
Φώτο Αρχείου / Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 Πηγή: EUROKINISSI/ΥΕΘΑ

Την Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY), για την Επιχείρηση «ATLANTIC RESOLVE», στον Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Η εκδήλωση ουσιαστικά ήταν ένας εορτασμός, για την ελληνική συμμετοχή σε μια στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, που συμπληρώνει άλλες ανάλογες υπό ΝΑΤΟϊκό καπέλο και όλες μαζί στρέφονται απέναντι στην Ρωσία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων:  οι τρεις βουλευτές της ΝΔ στο νομό Έβρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου,  ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ») Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Παρόντες από αμερικανικής πλευράς ήταν: ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και ο Υποστράτηγος Matthew Wagenen (USA), υποδιοικητής του V σώματος στρατού (V Corps) των ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα έχει την ευθύνη της επιχείρησης συνολικά στην Ευρώπη.

Τα «λόγια ενθουσιασμού» και τα περί «ασφάλειας και σταθερότητας»

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, στην εκδήλωση περίσσεψαν τα «λόγια ενθουσιασμού» κατά τις ομιλίες του υπουργού άμυνας και του αμερικανού πρέσβη για την ελληνο-αμερικάνικη αμυντική συνεργασία που στηρίζεται στην ανανεωμένη και διευρυμένη πλέον Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)]. Το ίδιο, κυβερνητικό τέμπο ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την σχετική ομιλία του. Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός, αφού συνεχάρη τους εμπλεκόμενους φορείς για την συμβολή τους στις επιχειρήσεις υποδοχής, παραμονής και προώθησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, επισήμανε «την στρατηγική σημασία και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων» που παρέχει η Ελλάδα μέσω των υποδομών της Αλεξανδρούπολης. Αποκάλεσε μάλιστα την πόλη   «Σούδα του Βορρά» καθώς εξελίσσεται σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικά σε ό,τι αφορά στην διεξαγωγή της Επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE».

Στον χαιρετισμό έγινε αναφορά και στην «ιδιαίτερη σημασία της συνεχούς παρουσίας μονάδων των ΗΠΑ στην Χώρα μας». Καλωσορίστηκαν τα στελέχη της 1st Combat Aviation Brigade που σύντομα πρόκειται να επιστρέψουν στην έδρα τους στο Fort Riley του Κάνσας (ΗΠΑ), μετά την αντικατάστασή τους στα Ευρω – Ρωσικά σύνορα  από την 1st Air Cavalry Brigade. Όπως έγινε γνωστό  τα στελέχη της τελευταίας «προ της ανάπτυξής τους στην Ευρώπη θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο (Στεφανοβίκειο,  Βόλο)». Εκεί προβλέπεται να διεξαχθούν «σημαντικές δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης». 

Ακόμη, ο Α/ΓΕΕΘΑ τόνισε, ότι είναι «στενή και συνεχώς αναπτυσσόμενη» η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ, «στο πλαίσιο της διαρκούς εμβάθυνσης της στρατηγικής αμυντικής σχέσης των δύο Χωρών».  Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους ελληνικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς  και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) για την υποστήριξή τους στην αμερικανική επιχείρηση. Τόνισε μάλιστα την σημαντική συνεισφορά τους στην επιτυχία ενός εγχειρήματος «που ισχυροποιεί τον ρόλο της Ελλάδος και των ΗΠΑ ως πυλώνων ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κυβερνητικός ενθουσιασμός – Ανησυχία για το λαό 

Τα λόγια ενθουσιασμού κρατικών παραγόντων για την προσφορά της χώρας στον ιμπεριαλισμό, δεν μπορεί παρά να προκαλεί σφίξιμο στο στομάχι του ελληνικού λαού! Η εκτιμώμενη από τους παράγοντες του ελληνικού αστικού κράτους «ιδιαίτερη σημασία της συνεχούς παρουσίας μονάδων των ΗΠΑ στην Χώρα μας», δείχνει ότι εθελοτυφλούν μπροστά στην ιστορική πείρα του λαού μας.

Η όποια εδώ παρουσία των Αμερικανών δεν απέτρεψε ούτε το λεγόμενο «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο, ούτε τις διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας για να περιοριστούμε στα πιο τελευταία. Άλλωστε και οι ίδιες οι ΗΠΑ, σε πολλά, ταυτίζονται με τις θέσεις της Τουρκίας.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την γειτονική χώρα μακριά από την ρωσική αγκαλιά και σε αυτά τα «πάντα» μπαίνουν και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η συγκεκριμένη πολιτική κρύβει τη στόχευση για την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και του δήθεν «αμοιβαίου οφέλους» που προωθούν ισχυρά τμήματα των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Η στρατηγική πάλι σημασία και «η σπουδαιότητα των διευκολύνσεων»που παρέχονται σε μια ιμπεριαλιστική δύναμη από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, όπως και το γεγονός ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ χαρακτηρίζεται «στενή και συνεχώς αναπτυσσόμενη», ενώ μάλιστα εξελίσσεται σε ένα πλαίσιο «διαρκούς εμβάθυνσης», δεν μπορεί παρά να βαθαίνει και την ανησυχία του λαού. Όπως, άλλωστε, έχει αναγγείλει πρώτος ο «μαρτυριάρης» Αμερικανός πρέσβης, η μέχρι τώρα στρατιωτική συνεργασία δεν έχει φθάσει στο ταβάνι της. Απ’ ότι φαίνεται έχουμε να δούμε πολλά ακόμα (πχ πυρηνικά;), που θα εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο την εμπλοκή του λαού και της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διογκώνοντας ανάλογα και τους κινδύνους να υποστούν πλήγματα από αντίπαλους ιμπεριαλιστές.

Ο αμερικανοΝΑΤΟϊκός «μεντεσές» – Επιθετικότητα της αστικής τάξης

Έχει σημασία να υπογραμμίσουμε την κατάληξη της συζητούμενης ομιλίας, πως η όλη συνεργασία “ισχυροποιεί τον ρόλο της Ελλάδος και των ΗΠΑ ως πυλώνων ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου”. Δεν αρκεί δηλαδή μόνο η προβολή της υποτιθέμενης «αμυντικής», για την ελληνική πλευρά, διάστασης της εδώ αμερικανικής παρουσίας, αλλά τονίζεται και η ισχυροποίηση του ρόλου Ελλάδας και ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι σταθερά εκφράζεται η επιθετικότητα της ελληνικής αστικής τάξης σε μια περιοχή που εκτείνεται στην χερσόνησο του Αίμου από την Αδριατική ως τη Μαύρη θάλασσα, ενώ περιλαμβάνει ακόμη και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λειτουργία της χώρας σαν αμερικανοΝΑΤΟϊκός «μεντεσές» στην ευρύτερη περιοχή, δεν είναι ούτε αμυντική, ούτε υλοποιείται για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Είναι επιθετική τακτική για την αναβάθμιση των κερδών της ελληνικής αστικής τάξης, την ίδια ώρα που ο λαός θα συνεχίζει να υφίσταται τσεκουρώματα σε αποδοχές, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα κλπ.

Δείτε ακόμα...