«Atlantic Resolve»: Καθορίστηκε η νέα βάρδια τεθωρακισμένων του στρατού των ΗΠΑ στα Ευρωρωσικά σύνορα

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το επιτελείο χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ότι την άνοιξη του νέου έτους προβλέπεται να αναπτυχθεί στην Ευρώπη, από τη βάση Fort Carson του Κολοράντο των ΗΠΑ, η 3η τεθωρακισμένη ταξιαρχία, της 4η μεραρχίας πεζικού (3rd Armored Brigade Combat Team (3rd ABCT), 4th Infantry Division) στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve».  

Είναι γνωστό ότι μετά τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ανά 9 μήνες απέναντι από την Ρωσία, νέες ετοιμοπόλεμες μονάδες κατευθείαν από βάσεις τους στο αμερικανικό έδαφος.  Στο πλαίσιο της επιχείρησης οι ΗΠΑ διατηρούν 6 – 7.000 στρατιωτικό προσωπικό από μονάδες τεθωρακισμένων, αεροπορίας στρατού, υποστήριξης μαζί με προκεχωρημένο επιτελείο μεραρχίας.

Αντίστοιχα βεβαίως οι ΗΠΑ προωθούν ανά τακτά διαστήματα στρατιωτικές μονάδες και σε άλλα «θερμά» μέρη του κόσμου. Έτσι να σημειώσουμε ότι πρόσφατα επίσης ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να αναπτυχθούν στην Κορέα η  1st Armored Brigade Combat Team, της 1st Armored Division και στην Κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου την 1st Infantry Brigade Combat Team, της 10th Mountain Division.

Στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve» τέλη του περασμένου Νοέμβριου (2021) προωθήθηκε μέσω Αλεξανδρούπολης η νέα βάρδια αεροπορίας στρατού των ΗΠΑ. Τώρα αναμένεται η προώθηση της νέας βάρδιας του τεθωρακισμένου τμήματος της επιχείρησης. Έτσι η 3rd ABCT, αναμένεται να καταφθάσει ώστε να αντικαταστήσει την 1st Armored Brigade Combat Team, της 1st Infantry Division, που προωθήθηκε αντίστοιχα τον περασμένο Ιούλιο (2021). Επίσης από τον Ιούλιο 2021 έχει προωθηθεί στο Πόσναν της Πολωνίας, ως προωθημένο επιτελείο μεραρχίας, το επιτελείο της 1ης μεραρχίας πεζικού (1st Infantry Division) από το Fort Riley, του Κάνσας των ΗΠΑ.

Το δυναμικό της νέας βάρδιας των αμερικανικών τεθωρακισμένων δεν είναι γνωστό ακόμη. Ενδεικτικά να πούμε ότι η τεθωρακισμένη ταξιαρχία που πρόκειται να αντικατασταθεί διαθέτει  στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία:

  • 3,800 στρατιωτικό προσωπικό
  • 15 αυτοκινουμένα πυροβόλα Paladins
  • 80 άρματα μάχης Abrams
  • 130 οχήματα μάχης πεζικού Bradley
  • 500 ερπυστριοφόρα οχήματα
  • 1500 άλλα τροχοφόρα και εξοπλισμός

Η Αλεξανδρούπολη – ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Όπως αναμένεται η διεκπεραίωση της 3rd ABCT, ή μέρους της, θα γίνει από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα προωθηθεί βόρεια, μέσα από το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής. Άλλωστε στη συνέχεια της υπογραφής της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, ανάμεσα στις τοποθεσίες ανά την Ελλάδα όπου θα απλώσουν πρόσθετες δυνάμεις τους οι Αμερικανοί είναι και το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, ακριβώς ώστε προσωπικό, που θα διαμένει εκεί, θα αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων από την περιοχή. Εκτός από το στρατόπεδο «Γιαννούλη», ήδη αξιοποιείται και το γειτονικό στρατόπεδο Κανδηλάπτη. Ταυτόχρονα, αξιοποιείται το αεροδρόμιο που συνδέεται με το λιμάνι μέσω σιδηροδρομικής γραμμής, και με τον νέο περιφερειακό δρόμο. Έτσι οι αμερικανικές δυνάμεις εξασφαλίζουν άμεση διακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού, ενισχύοντας το γεγονός πως ολόκληρη η Αλεξανδρούπολη λειτουργεί πλέον, ως απέραντη αμερικοΝατοϊκή βάση.

Η εγκατάσταση στρατιωτικής Βάσης των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διάλογου» με τις ΗΠΑ. Έτσι από το 2019, εκτός της «Atlantic Resolve», το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί σε ορμητήριο αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, επίσης για μεγάλης κλίμακας ασκήσεις – πρόβες πολέμου του ΝΑΤΟ, όπως της «Defender Europe» και άλλες συνεκπαιδεύσεις. Τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ υπογράφοντας τελικά μια αναβαθμισμένη συμφωνία, για τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα για πέντε χρόνια και τελικά επ’ αόριστον.

Η νέα αυτή αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση δεν παρέχει καμία ασφάλεια ή όφελος για το λαό και τη χώρα, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Αντίθετα η ύπαρξή της αποτελεί μαγνήτη απαντητικών πληγμάτων, όπως ξεκάθαρα έχουν δηλώσει Ρώσοι αξιωματούχοι.

Διαχρονικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις εμπλέκουν τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στοχεύοντας στη γεωστρατηγική αναβάθμιση των κερδών των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Γιάννης Ντουνιαδάκης
υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Δείτε ακόμα...