Άτυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ: Συζητούν το κοινό «στρατηγικό όραμα» των αυτόνομων στρατιωτικών επεμβάσεων

Η σύνταξη της λεγόμενης «Στρατηγικής Πυξίδας», ενός κειμένου – δόγματος, αντίστοιχο της «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ, που θα καθορίσει τη στρατηγική και τις δράσεις της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια στην αντιπαράθεσή της με άλλα κέντρα για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, ήταν στο τραπέζι της συζήτησης στη σημερινή πρώτη ημέρα της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στη Βρέστη της Γαλλίας.

Το σημερινό πρόγραμμα προέβλεπε κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη «Στρατηγική Πυξίδα», που όπως αναφέρεται στα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου των ΥΠΕΞ θα «επιτρέψει στα κράτη – μέλη να καθορίσουν ένα κοινό στρατηγικό όραμα για την ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία», καθώς «θα συνδυάζει έναν ευρωπαϊκό ορισμό των απειλών, την ανάπτυξη ευρωπαϊκών επιχειρησιακών και βιομηχανικών ικανοτήτων, και την υπεράσπιση των συμφερόντων και της ελευθερίας δράσης της ΕΕ σε αμφισβητούμενες περιοχές, όπως οι θάλασσες και οι ωκεανοί, το Διάστημα, ο κυβερνοχώρος και οι πληροφορίες».

Στο γεύμα εργασίας παρουσιάστηκε ένα αναθεωρημένο κείμενο, βασισμένο στις παρατηρήσεις και στις συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών, οι οποίες είχαν λάβει χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση εργασίας με αντικείμενο συζήτησης την «Κατάσταση Ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη».

Αύριο, Παρασκευή, μετά το πέρας της δεύτερης συνεδρίασης με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας, το οποίο θα παραθέσει η γαλλική προεδρία, με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης, ενόψει της σχετικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα (Φεβρουάριος 2022).

Αναβαθμισμένο ρόλο διεκδικεί η αστική τάξη της Ελλάδας

Στην προοπτική αυτής της νέας στρατιωτικής «αρχιτεκτονικής» της ΕΕ, η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε, προσερχόμενος στην άτυπη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επιχειρώντας να βάλει στο κάδρο των απειλών που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην περιοχή και την Τουρκία.

Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις του δικαιώματος κυριαρχίας. «Το άτυπο Συμβούλιο σήμερα έχει να συζητήσει εξαιρετικά σημαντικά πράγματα. Καταρχήν, τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ, με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα απειλών κατά της ΕΕ. Ένας χώρος από όπου εκπορεύονται τέτοιες απειλές είναι η Ανατολική Μεσόγειος και νομίζω ότι επί τη βάσει αυτού θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή αυτή και πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Αναφερθείς στη συζήτηση ΕΕ-Αφρικής μετά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε αφρικανικές χώρες (Ρουάντα, Γκάνα, Νιγηρία, Αγκόλα, Γκαμπόν) ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε τη σημασία της αφρικανικής ηπείρου, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. «Η Αφρική είναι η ήπειρος με τον ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό και με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, είναι ένα κομμάτι από το μέλλον του πλανήτη» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η ΕΕ, ως οικονομικός χώρος δίπλα στην Αφρική, έχει πολλά να συζητήσει με αυτήν και πολλά να συνεισφέρει στο μέλλον της.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...