Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Παζάρια και ανταγωνισμοί, με την κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή

Πηγή: Eurokinissi

Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με φουλ ατζέντα έγινε την Παρασκευή στην Ισπανία, καθώς, μπροστά και στην ένταση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, συζήτησαν για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και «ανθεκτικότητας» της ευρωενωσιακής οικονομίας, της ενεργειακής αυτονομίας, τη μείωση των «στρατηγικών εξαρτήσεων» ειδικά σε ευαίσθητους τομείς, ζητήματα Αμυνας και Ασφάλειας, αλλά και το Μεταναστευτικό.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, με το πέρας του Συμβουλίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πρόοδο» που «επιτεύχθηκε στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», ενώ συνεχίζεται ο εγκλωβισμός για χιλιάδες ψυχές σε κλειστές δομές – φυλακές στις χώρες «πρώτης υποδοχής», ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα ανάλογα με τις ανάγκες των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων, και ταυτόχρονα εντείνεται το απάνθρωπο κυνηγητό στα σύνορα. Στο θέμα βέβαια εκδηλώνονται ενδοαστικές αντιθέσεις, αφού Πολωνία και Ουγγαρία τάσσονται ανοιχτά κατά (κάνοντας μάλιστα λόγο για «υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου»), ενώ αντιρρήσεις εκφράζουν και οι Αυστρία, Σλοβακία και Τσεχία.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το Μεταναστευτικό είναι μέρος του παζαριού στα Ελληνοτουρκικά και Ευρωτουρκικά, λέγοντας ότι γίνεται με την Τουρκία «μια συζήτηση στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας». Εξάλλου, στις συζητήσεις στο Συμβούλιο η κυβέρνηση επέμεινε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, «έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερους πόρους στη διάθεσή μας για να μπορούμε να στηρίζουμε εκείνες τις χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές – το τονίζω – συνεργάζονται με την ΕΕ για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών», ουσιαστικά κλείνοντας το μάτι στην Αγκυρα για κονδύλια.

Το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό πρόκειται να συζητήσουν και οι υπουργοί Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας στην 6η Σύνοδο της ομάδας MED5, που πραγματοποιείται το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την περαιτέρω εναρμόνιση των θέσεών τους στα παζάρια γύρω από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Τις εργασίες της Συνόδου θα ανοίξει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει με μήνυμά της η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

Παζάρια με φόντο το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο μεταξύ, με φόντο τα παζάρια για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, στο εσωτερικό της ΕΕ έχουν βγει τα «μαχαίρια» για την κατανομή των κονδυλίων, όπως και για τις «εξαιρέσεις» από αυτό. Με πρόσχημα τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα η ελληνική κυβέρνηση ζητάει αύξηση πόρων για τις «πράσινες» μπίζνες, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι «το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι πάρα πολύ μικρό, έχει ήδη εξαντληθεί» και να ζητάει αύξησή του κατά 2,5 δισ. Ποσό που όχι μόνο υπολείπεται των αναγκών για έναν ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, με ανάταξη των πληγεισών περιοχών, αλλά, στο πλαίσιο ακριβώς των ταμείων της ΕΕ, έρχεται με προϋποθέσεις που αποκλείουν «από τα αποδυτήρια» τις λαϊκές ανάγκες.

Παράλληλα η κυβέρνηση ζητάει και εξαίρεση των στρατιωτικών δαπανών, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι οι δαπάνες της χώρας «έχουν και μία ευρωπαϊκή διάσταση. Δεν θωρακιζόμαστε μόνο για να εξασφαλίσουμε, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία, προσθέτουμε με αυτόν τον τρόπο και στις συνολικές δυνατότητες της Ευρώπης να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία», προϊδεάζοντας για επικίνδυνες αποστολές και επιχειρήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπου Γης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ακόμα απέχουμε από μία συνολική συμφωνία», ενώ στο ευρύτερο πλαίσιο τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση «στηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερη ευελιξία στην προσαρμογή, στη δημοσιονομική προσαρμογή, αναλαμβάνοντας πάντα και την ευθύνη των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου η χώρα μας και η οικονομία μας να γίνει πιο ανταγωνιστική», το οποίο σημαίνει επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και ότι αν δώσουν δυο δεκάρες στον λαό, του τις έχουν πάρει στο πολλαπλάσιο από την άλλη τσέπη.

Τέλος, καθώς στο Συμβούλιο συζήτησαν και για τη λεγόμενη διεύρυνση της ΕΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση «εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», ζητώντας «όλες οι χώρες οι οποίες λαμβάνουν καθεστώς υποψήφιας χώρας να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες, και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες που να ανατρέπουν μία διαδικασία η οποία είναι αυστηρά καθορισμένη». Τόνισε, βέβαια, ότι η συζήτηση περί διεύρυνσης της ΕΕ «υποχρεώνει να ξεκινήσουμε να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της Ενωσης», περιγράφοντας μια διαδικασία «πολλών ταχυτήτων». Ενώ δεν έλειψαν και τα περί «σεβασμού των κανόνων του κράτους δικαίου», μια τοποθέτηση με το βλέμμα και στην Αλβανία και στη φυλάκιση εκεί του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη. Σημειωτέον, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης βρέθηκε την Παρασκευή στα Τίρανα, στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...